Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

VTT vetäytyy osakkuudestaan St1 Biofuels Oy:ssä

12.12.2007


Yhteistyö VTT:n kanssa vauhditti St1 Biofuelsin alkutaivalta

VTT on luopumassa osakkuudestaan bioetanolia tuottavassa St1 Biofuels Oy:ssä. St1 Finland Oy lunastaa VTT:n 24,9 %:n osuuden yrityksestä. St1 Biofuels aloitti toimintansa vuoden 2006 helmikuussa energiayhtiö St1:n ja VTT:n yhteisyrityksenä. VTT:n ja St1 Biofuelsin yhteistyö poiki taloudellisesti kannattavan ja kasvuhakuisen yrityksen, joka jatkaa toimintaansa tästä eteenpäin itsenäisenä yhtiönä.

VTT:n rooli St1 Biofuels Oy:n osakkaana on painottunut teknologian kehittämiseen. St1 Biofuelsin tuotanto perustuu VTT:llä kehitettyyn prosessiin, jolla etanolia valmistetaan kotimaisessa elintarviketeollisuudessa syntyvistä jätteistä niiden syntypaikalla. Yritys käynnisti viime syyskuussa Suomen ensimmäisen liikennepolttonesteitä tuottavan bioetanolitehtaan Lappeenrannassa.

- St1 Finland Oy ja VTT ovat kehittäneet St1 Biofuelsia yhdessä sovittujen suunnitelmien ja hyvän yhteistyön merkeissä. VTT:n kehittämä teknologia on menestyksellisesti siirretty suomalaisen elinkeinoelämän käyttöön, ja VTT on näin tehnyt sen osuuden, mitä sen rooli edellyttää. Tutkimusorganisaationa VTT ei myöskään voi osallistua St1 Biofuels Oy:n suunnittelemien mittavien investointien rahoitukseen, sanoo liiketoiminnan kehityspäällikkö Juhani Pesälä VTT:ltä.

St1 Biofuels Oy:n toimitusjohtaja Antti Pasanen työskenteli aiemmin tutkijana VTT:llä. VTT:n vetäydyttyä St1 Biofuelsin osakkuudesta yrityksen omistajuus jakautuu pääosin toimitusjohtaja Antti Pasasen, St1 Biofuels Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttosen ja energiayhtiö St1:n kesken. VTT ja St1 Biofuels Oy jatkavat läheistä yhteistyötään biopolttoaineteknologioiden kehittämisessä.

VTT:n kehittämään teknologiaan perustuvan liiketoiminnan alkuun saattaminen ja sitä kautta uusien yritysten perustaminen on osa VTT:n strategiaa. VTT:n tavoitteena on luoda teknologiasta liiketoimintaa ja lisätä näin yhteiskunnallista vaikuttavuutta. VTT:n teknologiaan pohjautuvia osakkuusyrityksiä on tällä hetkellä 14.

 

 

Lisätietoja

Juhani Pesälä
Liiketoiminnan kehityspäällikkö
puh. 020 722 5679


Toimitusjohtaja Antti Pasanen, St1 Biofuels Oy
puh. 010 557 4720, antti.pasanen@st1.fi