Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

Väitös: Ylikriittinen uuttotekniikka lääke- ja terveysvaikutteisten aineiden tuotannossa

04.02.2008


img

VTT:n erikoistutkija, fil. maist. Martti Alkio on väitöstyössään kehittänyt lääke- ja terveysvaikutteisten aineiden erotusta ja puhdistamista ylikriittisen teknologian avulla. Ylikriittinen teknologia antaa mahdollisuuden käyttää ympäristöystävällistä, myrkytöntä ja edullista hiilidioksidia liuottimena. Työssä sovellettiin syvänmeren sukelluslaiteteknologiaa uudentyyppisen korkeapainekolonnin rakentamisessa. Väitös tarkastetaan Helsingin yliopiston päärakennuksessa (Fabianinkatu 33, luentosali 5) 8.2.2008 klo 12.00.

Alkio keskittyy väitöskirjassaan korkeapainehiilidioksidin käyttöön uutto- ja kromatografialiuottimena arvokomponenttien erotuksessa. Hiilidioksidia voidaan käyttää sellaisenaan lipofiilisten yhdisteiden kuten haihtuvaöljyjen, rasvahappoestereiden tai triglyseridien prosessoinnissa. Sen ominaisuuksia voidaan muokata helposti lisäämällä siihen lyhytketjuisia alkoholeja, mikä tekee hiilidioksidista liuotuskykyisen monille lääkeaineille. Korkeapainehiilidioksidi on hyvä uuttoliuotin muun muassa Väinönputken (Angelica), katajanmarjan ja pomeranssinkuoriöljyjen uutossa. Sitä käytetään myös kolesterolin poistoon meijerituotteista ja munankeltuaisjauheesta.

Väitöksessään Alkio tarkastelee, millainen vaikutus uutto-olosuhteilla on Väinönputkesta uutetun juuriesanssin koostumukseen. Hän käsittelee myös hiilidioksidin käyttöä korkeapainekromatografian liikkuvana faasina joko sellaisenaan tai alkoholimodifioituna. Silikafaaseilla erotettiin syklosporiineja, joita käytetään elinsiirroissa estämään hylkimistä ja käänteisfaaseilla erotettiin omega-3-rasvahappojen monoestereitä käyttäen lähtöaineena tonnikalaöljyä. Vastaavasti kiraalisia eli epäsymmetrisiä molekyylejä erotettiin peilikuvaisomeereistaan käyttämällä kiraalisia stationäärifaaseja ja eluenttina nestemäistä korkeapainehiilidioksidia hyvin kylmissä oloissa.

Alkio kehitti prosessien ajo-olosuhteiden optimointiin empiirisiä tilastollisia menetelmiä, joilla laskennalliset tuotantonopeudet maksimoitiin.

Yhteistyökumppanina VTT:llä oli mm. Rauma Ecoplanning (nykyinen Chematur Ecoplanning), jonka kanssa kehitettiin rakenteeltaan uusi painekompensoitu kromatografinen korkeapainekolonni käyttäen hyväksi yhtiön aikaisemmin kehittämien syvänmeren Mir 1 ja 2 -sukelluslaitteiden teknologiaa. Kolonnien ympärille rakennettiin koetehdastoimintaan soveltuva kromatografiaprosessi lääketehdas Leiraksen tuottamien syklosporiinien erottamiseksi.

Lisätietoja: VTT, erikoistutkija Martti Alkio, puh. 020 722 5300

Julkaisu verkossa