Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

Merkittävä rahoituspäätös VTT:n ja Göteborgin yliopistolle kansainväliseltä Human Frontier Science Program -järjestöltä

10.04.2008


Syitä aineenvaihdunnallisiin sairauksiin haetaan suoliston mikrobiston vaikutuksista

VTT:n ja Göteborgin yliopiston yhteinen tutkimusprojekti on saanut 750 000 dollarin rahoituksen kansainväliseltä Human Frontier Science Program (HFSP) –järjestöltä. Rahoitus jakautuu kolmelle vuodelle. Hakemus arvioitiin parhaaksi Young Investigators’ Grants –sarjassa.

VTT:n ja Göteborgin yliopiston yhteishankkeen tavoitteena on löytää uusia liikalihavuuteen ja siihen liittyviin aineenvaihduntahäiriöihin soveltuvia hoito- ja diagnoosikeinoja. Tutkimuksessa selvitetään, miten suoliston mikrobisto vaikuttaa rasvojen imeytymiseen ruoansulatuksessa. VTT:llä tutkimushanketta johtaa tutkimusprofessori Matej Oresic ja Göteborgin yliopistossa professori Fredrik Bäckhed.

Valtaosa ihmisessä olevista bakteereista sijaitsee suolistossa. Ne ovat monella tavoin tarpeellisia terveyden kannalta, mutta osa vaikutuksista voi olla haitallisia. On esimerkiksi osoitettu, että bakteerit voivat aiheuttaa liikalihavuutta. Toistaiseksi ei ole vielä kyetty osoittamaan, miten suoliston mikrobisto vaikuttaa ravintorasvojen imeytymiseen ja aineenvaihduntaan.

Vuonna 1989 perustettu The Human Frontier Science Program rahoittaa life science –tieteisiin liittyvää kansainvälistä tutkimusta ja koulutusta.

Lisätietoja:

VTT, tutkimusprofessori Matej Orešič
puh. 020 722 4491

www.hfsp.org