Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

Joukkoliikenteen mobiiliopas on nyt helsinkiläisten käytettävissä

12.02.2008


img

Matkustaja saa reittioppaan, pysäkkiaikataulujen ja poikkeusinfon tiedot samasta matkapuhelimiin kehitetystä KAMO-sovelluksesta.

VTT ja HKL ovat kehittäneet matkapuhelimeen kaupunkilaisen mobiilioppaan, joka helpottaa joukkoliikenteen käyttöä. Palvelun käyttäjä saa ennen matkaa reittiopastusta ja pysäkillä ollessaan matkapuhelimellaan tietoa pysäkille saapuvista bussi- tai raitioliikenteen vuoroista reaaliaikaisesti ja voi seurata valitsemansa kulkuvälineen etenemistä matkapuhelimen näytöltä pysäkki pysäkiltä.

Kaupunkilaisen mobiiliopas (KAMO) on matkapuhelimeen tehty uusi sovellus, jolla voi hakea joukkoliikenteen reitit ja pysäkkiaikataulut pääkaupunkiseudun joukkoliikenteestä ja maksaa HKL:n kännykkälipun. Matkustajainformaation voi myös tallentaa jatkokäyttöä varten. KAMOsta voi seurata valitun bussin, raitiovaunun, junan tai metron kulkua reitillään aikatauluun pohjautuen tai reaaliajassa, mikäli kulkuväline on ajantasaisessa seurannassa paikannuksen välityksellä. Palvelu mahdollistaa myös reitinsuunnittelun matkapuhelimella ja suunnitellun reitin seuraamisen. Myös joukkoliikenteen poikkeusinfo näkyy KAMO-sovelluksessa.

KAMO-sovelluksen voi asentaa matkapuhelimeen menemällä matkapuhelimen internetselaimella osoitteeseen www.kamoon.fi ja valitsemalla omaan matkapuhelimeen sopivan version. KAMO toimii kännykän valikon kautta sen jälkeen, kun sovellus on ladattu kännykkään. Latauksen voi tehdä myös HKL:n kotisivujen. Sovellus toimii Nokian Series40- ja S60-malleissa.

KAMO-sovelluksen käyttö ei maksa paljon, esimerkiksi yksikköhinnalla 1,49 €/megatavu aikatauluhaku maksaa 0,05 senttiä, reittihaku 1,5 senttiä ja puolen tunnin reitin seuranta 0,6 senttiä. Tiedon siirron hinta on operaattorikohtainen.

Mobiilipalvelu perustuu lähietäisyydellä tapahtuvaan NFC (Near Field Communication) –tunnistetek¬nologiaan. Esimerkiksi Nokia 6131 NFC -matkapuhelimessa on NFC-etälukutoiminto, joka nopeuttaa sovelluksen käyttöä. Koskettamalla NFC-tagia sovellus avautuu suoraan kännykän näytölle, eikä sitä tarvitse hakea valikon kautta. Tagista voi käynnistää joko kännykkälipun tilauksen tai pysäkin aikatauluinfon. Koska NFC-matkapuhelimet eivät ole vielä yleistyneet, tageja ei vielä ole pysäkeillä. HKL kokeilee tagejä keskeisimmillä pysäkeillä vuoden 2008 aikana. Oulussa KAMO-tageja kokeillaan noin 40 pysäkillä ja vajaalla sadalla käyttäjällä.

Sovellus toimii toistaiseksi Helsingin lisäksi Oulun seudulla, mutta se on laajennettavissa muihinkin kaupunkeihin. Palveluun on mahdollista liittää myös muita matkustajia kiinnostavia lisäpalveluja. Tällaisia ovat esimerkiksi tiedot tapahtumista, uutiset tai mainokset valitun reitin tai pysäkin lähellä sijaitsevista palveluista. KAMO-palveluja voi tulevaisuudessa käyttää omalla profiloidulla sovelluksella siten, että palvelu tarjoaa tietoa esimerkiksi vain tietyistä linjoista, reiteistä tai lisäpalveluista käyttäjän tekemien valintojen mukaan.

Lisätietoja:

VTT, projektipäällikkö Janne Lahti, puh. 020 722 2354

Helsingin kaupungin liikennelaitos, suunnittelujohtaja Ville Lehmuskoski, puh. 040 520 6710