Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

Tiedejulkaisujen maailmanlaajuinen hakuportaali perustettu

12.06.2008


VTT lisää jäsenyydellään tutkimustulostensa näkyvyyttä ja vaikuttavuutta

Maailmanlaajuisen tutkimustiedon WorldWideScience-portaalin (worldwidescience.org) perustamisasiakirja allekirjoitettiin 12.6.2008 Soulissa Etelä-Koreassa. VTT on yksi WWS-allianssin 12 perustajajäsenestä.

WorldWideScience.org-portaali kokoaa yhteen ja tuo kaikkien ulottuville julkisen tutkimuksen tulokset. Portaalista pääsee allianssin jäsenorganisaatioiden tutkimustietokantoihin aina Etelä-Amerikkaa ja Aasiaa myöten, Pohjois-Amerikan ja Euroopan lisäksi. Sen sisältö on vuodessa laajentunut 12:sta 32 tieteelliseen tietokantaan ja –rekisteriin. Mukana on tällä hetkellä jo 44 maata. Käyttäjä voi hakea yhtaikaa noin 200 miljoonaa sivua tieteellis-teknistä tietoa, josta suurin osa ei ole löydettävissä yleisillä hakukoneilla.

VTT on yksi allianssin perustajajäsenistä. ”Jäsenyys lisää VTT:n julkisen tutkimustoiminnan ja tutkijoiden näkyvyyttä. Se tukee myös tutkimuspartnereiden löytämistä ja VTT-osaamisen markkinointia”, toteaa VTT:n tietopalvelupäällikkö Kirsi Tuominen. ”Helppo pääsy tutkimustiedon lähteille nopeuttaa tutkimusta, lisää kansainvälistä yhteistyötä ja avaa näin mahdollisuuksia tieteen edistymiselle.”

WorldWideScience-portaali on tulosta US Department of Energyn (DOE) ja British Libraryn tammikuussa 2007 solmimasta yhteistyösopimuksesta globaalin tiedeportaalin kehittämiseksi. Portaalia ylläpitää DOE:n Office of Scientific and Technical Information. Tietotekninen ratkaisu perustuu USA:n kansalliseen Science.gov.–portaaliin. International Council for Scientific and Technical Information ICSTI on toiminut aktiivisesti kansainvälisen tutkimusportaalin allianssin luomiseksi. VTT on ICSTIn jäsen.

WorldWideScience.org-allianssin allekirjoittivat 12.6. Science.gov Alliance (Yhdysvallat), Canada Institute for Scientific and Technical Information CISTI, British Library, Institut de l'Information Scientifique et Technique INIST (Ranska), TIB - German National Library of Science and Technolog, Japan Science and Technology Agency JST, Korea Institute of Science and Technology Information KISTI, Scientific Electronic Library Online SciELO, (Argentiina, Brasilia, Chile, Kolumbia, Portugali, Espanja), Council for Scientific and Industrial Research CSIR (Etelä-Afrikka), African Journals Online AJOL, (edustaa 24:ä Afrikan valtiota), International Council for Scientific and Technical Information ICSTI ja VTT.

Lisätietoja:

VTT, tietopalvelupäällikkö Kirsi Tuominen, puh. 020 722 4370

http://worldwidescience.org/
http://worldwidescience.org/alliance.html
ICSTI: http://www.icsti.org/