Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

Hiljenevä asuntorakentaminen luo aiempaa parempia edellytyksiä omakotirakentamiselle

15.02.2008


Korjausrakentamiselle ylikysyntää edelleen

Rakentamisen vauhti on VTT:n mukaan hiljenemässä erityisesti asuntorakentamisessa. Omakotirakentamisen kannalta tärkeät korot ovat laskusuunnassa, samoin esimerkiksi puutavaran hinta. Myös tekijöitä on helpompi löytää kuin vuosi sitten. Korjausrakentamisessa ylikysyntätilanne jatkuu edelleen. Rakentamisen kokonaismäärä on kuluvana vuonna kasvussa niin Suomessa kuin Pirkanmaalla vilkkaan toimitilarakentamisen ansiosta. Liikerakentamisen määrä on kaikkien aikojen huippulukemissa.

Tilanne omakotihankkeen toteuttamiselle on nyt vuodentakaista parempi. Asuntorakentaminen on selvästi hiljenemässä, ja tarjontaa riittää aiempaa paremmin niin talopaketeista, materiaaleista kuin työvoimasta. Myös korot ovat tulleet hieman alaspäin ja rakennuskustannuksetkin ovat indeksin mukaan kääntyneet laskuun. VTT odottaa asuntokysynnän jatkuvan kohtuullisen hyvällä tasolla Pirkanmaalla kuluvana vuonna. Korkeasuhdannelukemista on palattu tasolle, joka vastaa VTT:n ennustetta pitkän aikavälin tarpeesta. Kuluttajien asunnonostoaikomukset ja lainanottoaikomukset ovat Pirkanmaalla jatkuvasti hyvällä tasolla, työpaikan pysyvyyteen luotetaan ja yleensäkin kuluttajien luottamus tulevaisuuteen on edelleen kohtuullinen vielä viime kesänä olleiden huippulukemien jälkeen.

Korjauspuolella helpotusta ei kuitenkaan ole nähtävissä. Erityisesti putkiremonttien kysyntä jatkuu voimakkaana eikä tekijöitä ole helppo löytää. Kuluttajien korjausaikomukset ovat korkealla. Talousnäkymien heikkenemisen vaikutus korjausaikomuksiin on ollut pieni. Omakotitalojen rakentaminen ja asuntoremonttien tekeminen työllistävät osin samoja henkilöitä. Omakotirakentajan näkökulmasta ajankohtaisia asioita ovat talon energiatodistus ja energiatehokkuuden parantaminen. Rakennusluvan hakemisen yhteydessä edellytetään vuoden alusta lukien talon energiatodistusta. Energiatehokkuuteen ja lämmitysratkaisuvalintoihin kannattaa panostaa aiempaa enemmän sekä uusissa rakennuksissa että erityisesti korjausrakentamisessa.

Kaiken kaikkiaan rakentaminen Suomessa ja Pirkanmaalla kehittyy myönteisesti. Asuntorakentamisen alamäki on leimannut koko alaa, vaikka uusien asuntojen rakentaminen on vain neljännes koko rakentamisesta. Asuntorakentamisen väheneminen korvautuu toimitila-, infra- ja korjausrakentamisen kasvulla. Rakentamisen pyörien pyöriminen näkyy myönteisesti myös taloudessa ja työllisyydessä. Yksi työntekijä työmaalla työllistää tällä hetkellä enemmän kuin yhden muilla rakentamisen sektoreilla.

VTT:n asiakasjohtaja Pekka Pajakkala puhui Rakentamisen ja asumisen Asta Rakentaja 2008 messujen tiedotustilaisuudessa 15.2. klo 11.00 - 11.30 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Graafeja

 

 

Lisätietoja

Pekka Pajakkala
Asiakasjohtaja
Puh. 020 722 3404