Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

VTT:lle mobiili-WiMAX -tutkimusverkko

21.04.2008


VTT avaa mobiili-WiMAX -testiverkon konvergenssilaboratorioonsa Ouluun. Verkko on yksi Euroopan ensimmäisistä langattoman laajakaistan mobiili-WiMAX -verkoista. VTT:n testiverkko tarjoaa sovellus- ja verkkotestausta yrityksille. Kuluttajien ulottuville mobiili-WiMAX -teknologia tulee arviolta vuoden kuluessa. Se mahdollistaa käyttäjälleen mm. liikkuvuuden, monipuolisten päätelaitteiden käytön, entistä paremman kuuluvuuden sekä nopean, yhtäaikaisen puheen ja tiedonsiirron.

Mobiili-WiMAX -teknologia (IEEE 802.16e) tarjoaa tehokkaampaa teknologiaa langattomaan laajakaistaan. Se edustaa seuraavaa WiMAXin kehitysvaihetta Suomessakin käytössä olevaan kiinteään WiMAX (IEEE 802.16d) -versioon verrattuna. Uusi WiMAX-teknologia parantaa kuuluvuutta ja suorituskykyä mm. moniantennitekniikalla (MIMO) ja antaa käyttäjälleen vapauden liikkua yhteyden katkeamatta. Mobiilissa WiMAXissa on mukana palvelunlaatuun (QoS) tarvittavia mekanismeja, jotka mahdollistavat dataliikenteen priorisoinnin ja verkon resurssien varaamisen mm. VoIP-puhetta varten.

WLANiin verrattuna mobiili-WiMAXin etuja ovat mm. suurempi kuuluvuusalue ja saumaton verkosta toiseen siirtyminen. Se kilpailee myös solukkoverkkojen HSPA- ja LTE-teknologioiden kanssa nopean laajakaistan tarjoajana. Mobiili-WiMAX -teknologian käytön ennustetaan olevan laajaa mm. kannettavissa tietokoneissa ja matkapuhelimissa, mutta myös uusissa sovelluksissa, kuten autojen laajakaistayhteyksissä.

Yrityksillä on pääsy VTT:n verkkoon teknologian testaus- ja arviointitarkoituksissa. VTT:n mobiili-WiMAX -tutkimus painottuu palvelujen suorituskykymittauksiin, yritysten tuotteiden testaamiseen, multimedian siirron parantamiseen ja uusien palvelujen prototypointiin. Mobiili-WiMAX -testiympäristön rakentamisessa ovat olleet mukana myös Elektrobit ja Elisa. VTT:n testiverkko toimii 3,5 GHz:n taajuudella, ja se koostuu WiMAX-tukiasemista ja verkon laitteistosta sekä kannettavien tietokoneiden WiMAX-korteista.

VTT:n konvergenssilaboratorio toimii testaus- ja tutkimustilana, jossa on mobiili-WiMAXin lisäksi oma 3G/HSDPA-verkko, kiinteä WiMAX-verkko sekä WLAN-verkkoja. Tämän lisäksi tilassa on mobiili- ja sisältöpalveluja, kuten IPTV, videon suoratoisto, pelipalvelu sekä VTT:n omia että yritysten testaustyökaluja. Konvergenssilaboratorio mahdollistaa uusien teknologioiden prototypointia palveluissa, verkoissa ja päätelaitteissa, verkkojen ja palvelujen suorituskykymittauksia sekä eri tuotteiden testausta verkkojen yli.

WiMAX tulee sanoista Worldwide Interoperability for Microwave Access.


Konvergenssilaboratorio: http://www.cnl.fi/
IST WEIRD -projekti: http://www.ist-weird.eu

 

 

Lisätietoja

Marko Palola
Tutkija
Puh. 020 722 2431, marko.palola@vtt.fi


Marko Jurvansuu
Teknologiapäällikkö
Puh. 020 722 2484


Jyrki Huusko
Tutkija
Puh. 020 722 2260, jyrki.huusko@vtt.fi


Marcos Katz
Johtava tutkija
Puh. 040 552 8068, marcos.katz@vtt.fi