Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

Väitös 23.5: Uusia menetelmiä steroidianalytiikkaan

16.05.2008


Testosteronin ja sen sukuisten steroidien määrittäminen kehon nesteistä on keskeistä monien sairauksien diagnosoinnissa sekä doping-valvonnassa. Perinteiset steroidien analyysimenetelmät kärsivät usein joko riittämättömästä erotuskyvystä tai työläästä näytteiden esikäsittelystä. VTT:n tutkija Lotta Amundsen on tutkinut testosteronin ja sen sukuisten steroidien määrittämistä kapillaarielektromigraatiotekniikoilla, jotka ovat varsin uusi lähtökohta steroidianalytiikalle. Väitöstyössä kehitetyillä menetelmillä steroidit voidaan erottaa toisistaan tehokkaasti alle kymmenessä minuutissa, ja niiden pitoisuus näytteessä voidaan määrittää erittäin tarkasti. Herkin menetelmistä soveltuu testosteronin nopeaan ja spesifiseen määrittämiseen miesten virtsanäytteistä miniatyrisoidun immuno¬affiniteettikiinteäfaasiuuton (IA-SPE) jälkeen.

Amundsenin väitöstyössään kehittämä IA-SPE on tehokas näytteen esikäsittelymenetelmä, joka perustuu vuorovaikutuksiin testosteronin ja laboratoriossa räätälöidyn testosteronia sitovan vasta-ainefragmentin välillä. Uusi testosteronin analyysimenetelmä on nopeampi, yksinkertaisempi ja spesifisempi kuin nykyisin käytettävät tekniikat.

Väitöstutkimuksessa selvitettiin myös ensi kertaa monien steroidien ja seerumin albumiiniproteiinin välisiä vuorovaikutuksia. Steroidien sitoutumisessa albumiiniproteiineihin havaittiin selviä eroja, joilla saattaa olla myös aiemmin tuntematonta endokrinologista merkitystä.

Amundsenin väitös ”Epäspesifisten ja spesifisten vuorovaikutuksien hyödyntäminen testosteronin ja sen sukuisten steroidien kapillaarielektromigraatioanalyyseissä” tarkastetaan 23.5.08 klo 12 Helsingin yliopiston auditoriossa E204, os. Gustaf Hällströmin katu 2a.

Väitöstutkimus verkossa: http://www.vtt.fi/inf/pdf/publications/2008/P675.pdf

 

 

Lisätietoja

Lotta Amundsen
Tutkija, VTT
Puh. 020 722 4614, lotta.amundsen@vtt.fi