Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

VTT:n teknologiaa Kiinaan: Uusi teknologia pidentää rautatievaunujen pyörien elinkaarta Kiinassa

16.06.2008


VTT on allekirjoittanut kiinalaisen Shanxi Fenxi Heavy Industry Co.,Ltd.:n kanssa lisenssisopimuksen, joka antaa Shanxi Fenxille yksinoikeuden Kiinassa kuluneiden rautatievaunujen pyörien uudistamiseen VTT:n kehittämän PSF-teknologian (Precision Spray Forming) avulla. Tämän ansioista tuotteiden elinkaari pitenee, ja myös kustannukset alenevat 30 - 50 prosenttia. VTT:n teknologia on suojattu usealla patentilla ja onnistuessaan lisenssitulot voivat olla merkittäviä.

PSF (Precision Spray Forming) on VTT:n erikoistutkija Yunfeng Yangin kehittämä ja VTT:n neljällä patentilla suojaama teknologia. PSF-teknologia perustuu menetelmään, jossa sula metalliseos saatetaan atomifaasiin ja suihkutetaan tässä muodossa esimerkiksi keraamiseen muottiin tai kuten nyt kyseessä olevassa tapauksessa suoraan kuluneen pyörän ulkopintaan. Tuloksena on metallin hienojakoinen ja luja rakenne, joka vaatii vain vähän viimeistelyä. Menetelmää voidaan käyttää myös valu- ja taontamuottien tekemiseen, ja se lyhentää muotin tekemiseen tarvittavaa aikaa huomattavasti. Perinteisesti valumuottien tekeminen kestää kuukausia, mutta uudella teknologialla niitä voidaan valmistaa jopa muutamassa päivässä. Tämä alentaa kustannuksia 30 - 50 prosenttia. Myös tuotteiden elinkaari pitenee lujan pinnoitteen ansiosta.

Kiinan rautatieverkoston pituus on 88 000 km. Käytössä on 650 000 tavaravaunua ja 42 600 matkustajavaunua. Uusi teknologia tukee vahvasti kestävää kehitystä, sillä lähes miljoona kulunutta rautatievaununpyörää poistetaan joka vuosi eikä niiden uudistamiseen ole ollut sopivaa teknologiaa. Nyt rakennettavan laitteiston kapasiteetti tulee olemaan 100 000 pyörää vuodessa. Sopimuksen mukaan VTT osallistuu teknologian siirtoon myös osallistumalla tarvittavan laitteiston suunnitteluun ja käyttöönottoon.

Taiyuanin kaupungissa Shanxin maakunnassa sijaitseva Shanxi Fenxi Heavy Industry Co.,Ltd. on China Shipbuilding Industry Corporationin tytäryhtiö. Liikevaihto vuonna 2006 oli yli 900.000.000 Yuan RMB:tä eli noin 90 miljoonaa euroa, ja se työllistää yli 3000 henkilöä.

 

 

Lisätietoja

Yang Yunfeng
Erikoistutkija
yunfeng.yang@vtt.fi


Juhani Pesälä
Liiketoiminnan kehityspäällikkö
juhani.pesala@vtt.fi