Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

Suuronnettomuuksien pelastustoimintaa voidaan harjoitella virtuaaliympäristössä

26.09.2008


VTT on mallintanut suuronnettomuusharjoituksen virtuaaliympäristössä, jossa voidaan simuloida tapahtumia ja mahdollisia vaikutuksia. Sen avulla opitaan toimimaan todellisessa tilanteessa oikein ja nopeasti ja pelastamaan siten ihmishenkiä.

VTT:n kehittämä virtuaalinen koulutusympäristö perustuu edistykselliseen reaaliaikaiseen simulointiin sekä toiminnan havainnollistamiseen 3D-virtuaalimallin avulla. Kolmiulotteinen esitystekniikka tekee simulaatioista todellisentuntuisia ja visuaalisesti näyttäviä.

Virtuaaliympäristö tukee viranomaisten suuronnettomuuksien harjoittelua. Sen avulla voidaan esimerkiksi perehdyttää osallistujat suuronnettomuuden pelastustoimiin siten, että jokainen tietää todellisen vastaavanlaisen suuronnettomuuden sattuessa tehtävänsä.

Ympäristön avulla voidaan valmistautua suuronnettomuuksien harjoituksiin simuloimalla harjoituksen eteneminen. Puolustusvoimien johtamiskoulutuksessa virtuaalisia ympäristöjä onkin jo hyödynnetty taistelupeleinä, joissa harjoitellaan taistelujen johtamista ja tutkitaan eri johtamisvaihtoehtoja ja niiden vaikutuksia. VTT soveltaa nyt samaa virtuaalitekniikkaa siviilipuolen suuronnettomuuksien harjoitteluun.

Turvallisuus ja puolustus 2008 -messujen yhteydessä järjestetään 27.9.2008 Lahden satamassa Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen johtama suuronnettomuusnäytös, johon osallistuvat myös Poliisilaitos, Merivoimat, Sotilaslääketieteen keskus, Hätäkeskus, Rajavartiolaitos, Suomen Meripelastusseura Lahden Järvipelastajat ry, SPR ja WWF. Näytöksessä on kysymys matkustaja-aluksen karilleajosta.

Suuronnettomuusnäytöksen valmistelussa on käytetty VTT:n kehittämää virtuaaliympäristöä. Yleisöllä on mahdollisuus nähdä näytös kokonaisuudessaan virtuaalisena esityksenä VTT:n messuosastolla C-hallissa. VTT:n messuosaston numero osastokartalla on u8.

 

 

Lisätietoja

Pertti Broas
Asiakaspäällikkö
Puh. 020 722 4548, pertti.broas@vtt.fi