Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

VTT johtamaan kansainvälistä ketterien ohjelmistotuotantomenetelmien standardisointikomiteaa

01.10.2008


Teknisen alan standardeja kehittävä IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) on valinnut VTT:n johtamaan kansainvälistä Agile-menetelmien standardisointikomiteaa. Komitean tehtävänä on valmistella suosituksia ketterien menetelmien soveltamisesta ohjelmistojen hankinnoissa. Ketterät Agile-menetelmät ovat mullistaneet ohjelmistoteollisuuden, ja niiden periaatteita sovelletaan niin pelisovellusten kuin turvallisuuskriittistenkin järjestelmien suunnittelussa ja kehittämisessä.

”VTT on tutkinut ketteriä menetelmiä jo vuodesta 2002. VTT:n tutkimustulokset ja eurooppalaiset yhteistyöverkostot vakuuttivat IEEE:n. Standardityöllä on kova kiire johtuen maailmanlaajuisesta kiinnostuksesta. IEEE odottaa valmista ehdotusta suositeltavista käytännöistä ennen kesää 2009", kertoo VTT:n tutkimusprofessori Pekka Abrahamsson.

Ketterissä Agile-menetelmissä korostuu liiketoiminta- ja asiakaslähtöisyys, ja ne perustuvat lyhyihin sykleihin ja tiivistävät kehittäjien päivittäistä kanssakäymistä. Yritykset ovat maailmanlaajuisesti omaksuneet ketterien menetelmien opit ja ottaneet ne käyttöön. Suomesta ja maailmalta on kerätty näyttöä siitä, että yritykset ovat kyenneet sekä parantamaan järjestelmiensä laatua että vähentämään kehityskustannuksia.

Suomalaisyritykset hyvin edustettuina standardisointikomiteassa

Suomalaiset yritykset ovat olleet jo vuosia edelläkävijöinä ketterien menetelmien omaksumisessa. Standardisointikomiteaan on kutsuttu asiantuntijoita Nokialta, Nokia Siemens Networksiltä, F-Securelta, Reaktor Innovationsista ja Elektrobitistä. Komiteassa on asiantuntijoita maailmanlaajuisesti. Eurooppalaiset osallistujat tulevat FLEXI-projekista, jossa kehitetään ketterien menetelmien ratkaisuja laajoihin kansainvälisiin tuotekehityshankkeisiin. Projektia rahoittaa Suomessa Tekes.

Agile Finland ry ja FLEXI-projekti järjestävät Helsingissä Scandinavian Agile -konferenssin 29.10.2008, jolloin asiantuntijat esittelevät ketterien menetelmien periaatteita eri sovellusympäristöissä. Myös standardisointikomitean puheenjohtaja, VTT:n tutkimusprofessori Pekka Abrahamsson, kertoo tilaisuudessa standardisointityön tavoitteista ja aikataulusta.

 

 

Lisätietoja

Pekka Abrahamsson
Tutkimusprofessori
Puh. 020 722 2160, pekka.abrahamsson@vtt.fi