Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

VTT keskittää toimintansa Kajaanissa ajoneuvojen langattomiin anturiratkaisuihin ja tietojärjestelmiin

26.08.2008


img

VTT keskittää tutkimus- ja kehitystoimintansa Kajaanissa ajoneuvotietojärjestelmien langattomiin väyliin, verkkoratkaisuihin ja pienenergisiin antureihin. Toiminnan keskittäminen näille teknologia-alueille auttaa osaltaan Kajaanin ja sen lähiympäristön tavoitteita kehittää alueen ajoneuvotietojärjestelmiin liittyvää osaamista ja liiketoimintaa.

”Tavoitteenamme on synnyttää kansainvälisesti merkittävää ja tunnettua tutkimustoimintaa. Toimintamme tukee myös sitä työtä, jota VTT tekee tällä alalla muissa toimipisteissään Espoossa ja Tampereella. VTT on ollut pitkään läsnä Kajaanissa toteuttamassa erilaisia projekteja, mutta nyt fokusoidutaan alueelle, joka tukee hyvin liiketoiminnan kehittämistavoitteita Kajaanin alueella”, toteaa yksikön päällikkö Timo Lehikoinen.

”Alueellisen hyödyn lisäksi Kajaanin toimipiste vahvistaa VTT:n osaamista ja liiketoiminnallisia mahdollisuuksia kansainvälisen ajoneuvoteollisuuden ja sen alihankkijoiden parissa”, toteaa VTT:n pääjohtaja Erkki KM Leppävuori.

VTT:n tutkimuskohteena Kajaanissa ovat erityisesti langattomat anturiratkaisut, jotka käyttävät niin vähän energiaa, että ne voidaan asentaa haluttuun paikkaan ilman tehonsyöttö- tai signaalikaapelointia. Moduuli saa energiansa joko sisäisestä energianlähteestä, paristosta tai energia tehdään esimerkiksi asennuspaikan liikkeestä tai tärinästä. Tehonkulutus on niin pieni, että anturin moduuli toimii useita vuosia. Kehitystyön tavoitteena on, että moduuli toimii ilman paristonvaihtoja järjestelmän koko eliniän.

Kajaaniin ja sen lähiympäristöön on keskittynyt vahvaa ajoneuvotietojärjestelmiin liittyvää osaamista. Alueella toimii joukko merkittäviä järjestelmiä valmistavia ja niitä hyödyntäviä yrityksiä. Lisäksi Kajaanin kaupunki ja kunnat sen ympärillä ovat tukeneet omalla toiminnallaan osaamisen kehittymistä ja tukeneet näin alueen yrityksiä ja niiden mahdollisuuksia tarjota työpaikkoja. Kajaanin teknologiakeskus on käynnistänyt ATJ-ohjelman (www.measurepolis.fi/atj.htm), jossa on mukana useimmat alueella toimivista ajoneuvotietojärjestelmien ympärillä toimivista yrityksistä sekä VTT, Oulun yliopiston Centre for Wireless Communication, Oulun yliopiston tietojenkäsittelyn laitos, Kajaanin ammattikorkeakoulu ja Kainuun ammattiopisto.

Lisätietoja

VTT:n Kajaanin toimipisteen päällikkö Timo Lehikoinen
Puh. 020 722 2221