Biotalouden edistäminen eli uusiutuvien luonnonvarojen kestävä käyttö
edellyttää, että elintarviketeollisuus arvioi uudestaan raaka-aineiden
hyödyntämistavat ja verkottuu muun teollisuuden kanssa. Suuri osa parhaista
ainesosista päätyy tällä hetkellä rehuksi ja kaatopaikoille.
Uusiutuvien luonnonvarojen kestävä käyttö ja korkean jalostusarvon
tuotteiden, kuten elintarvikkeiden valmistaminen, on keskeinen tehtävä matkalla
kohti biotaloutta. Biotalouteen liittyvät muutokset on Euroopan ja Suomen
tavoitteissa nostettu korkealle.
Biotaloudessa on kyse tulevaisuuden teollisuussektorista, joka syntyy
biomassan jalostamisesta. Ominaista sektorin toiminnalle ovat resurssitehokkuus,
jalostusarvon maksimoiminen, kierrätys, tiukka integraatio energiantuotantoon
sekä kyky rakentaa uutta yli nykyisten sektoreiden.
Biotalous haastaa teollisuuden poikkiteknologiseen yhteistyöhön. Toimialojen
rajat hämärtyvät, ja syntyy uudenlaisia arvoverkkoja, kun elintarvikealan
yritykset ja esimerkiksi koneenrakentajat, kemian yritykset, energia-alan ja
logistiikan osaajat tiivistävät toimintaansa.
Väestön ylipaino ja elintapasairaudet edellyttävät elintarvikeraaka-aineiden
uudelleenarviointia. Tällä hetkellä suuri osa terveyden kannalta parhaista
raaka-ainekomponenteista päätyy eläinten ravinnoksi ja kaatopaikoille. Viime
vuosisatojen aikana elintarvikkeiden raaka-ainejakeita opittiin puhdistamaan,
mutta samalla vähennettiin terveyden kannalta tärkeitä komponentteja.
Elintarviketeollisuuden uusien arvoketjujen, bisnesmallien ja
tuotantoprosessien kehitystyö on mukana VTT:n Tie biotalouteen -kärkiohjelmassa.
Tutkimus keskittyy kasvipohjaisten elintarvikkeiden, uusien kuitupitoisten
tuotteiden, biokemikaalien ja pakkausmateriaalien kehittämiseen.