Link to VTT's homepage


Korviketuotteista terveysvaikutteisiin elintarvikkeisiin

Uusia ohralaatuja panimoteollisuudelle

1940-luvun sodanjälkeisessä Suomessa VTT:n elintarviketeollisuuslaboratorion tehtävänä oli tarkastaa ja valvoa elintarvikkeiden laatua. Tehtävä oli vaativa, sillä elintarvikepula tuotti markkinoille runsaasti korviketuotteita. Elintarviketeollisuuslaboratorion viljan laatututkimuksissa selvitettiin muun muassa vehnäjauhojen leipoutuvuutta.

VTT:n panimolaboratorio puolestaan tutki suomalaisen mallasohran laatua ja ominaisuuksia. Tutkimuksen avulla onnistuttiin kehittämään uusia ohralaatuja, joiden avulla Suomen panimoteollisuus saavutti raaka-aineomavaraisuuden.


Terveysvaikutteisia elintarvikkeita

Tänä päivänä VTT kehittää yhteistyössä teollisuuden kanssa muun muassa terveysvaikutteisia elintarvikkeita. VTT:n kehittämällä ja patentoimalla menetelmällä voidaan valmistaa edullisesti elintarvikkeisiin lisättävää kaurajaetta, jolla on kolesterolia alentava vaikutus. Teollisena kumppanina on Hosokawa-Alpine AG.

Tutkimusyhteistyöllä on saatu innovaatiotuotteita myös leipähyllyyn. Myös jäätelön vaahtorakennetta on saatu parannettua VTT-tutkimuksen tuloksena.

Oluen valmistusprosessin tehostaminen

VTT tietää mistä ja miten hyvä olut on tehty. VTT on ollut oluen valmistajien yhteistyöorganisaation Panimolaboratorio Oy:n ensisijainen tutkimuskumppani jo vuodesta 1959.

Tutkimusyhteistyö on mm. tehostanut oluen valmistusprosessia: 70-luvulla normaali oluen prosessiaika oli 10 viikkoa; prosessikehityksen ansiosta olut valmistuu nyt parissa viikossa ja on tasalaatuista.

Hylkyoluen analysointi

Ahvenanmaan maakuntahallitus antoi syksyllä 2010 VTT:n tutkittavaksi Ahvenanmaan saaristossa olevasta 1800-luvun alun laivahylystä nostettuja olutpulloja. VTT analysoi parhaillaan pullojen sisältöä tavoitteena luoda alkuperäinen resepti uudelleen.

Ota yhteyttä

Asiakaspalvelu:
info@vtt.fi | puh. 020 722 7070


  


VTT ImpulssiCopyright VTT 2012 • PL 1000, 02044 VTT • Puh. 020 722 111, info@vtt.fi