Sign In

Älykellojen hyödyt käyttöön tarkkaavaisuutta vaativiin tilanteisiin

11.3.2015

VTT on kehittänyt älykelloihin ohjelmia, jotka hyödyntävät puheentunnistusta sosiaalisessa viestinnässä ja jotka tuovat sosiaalista älykkään liikenteen tietoa kellotaululle. Esimerkiksi junan saapumista enää ei tarvitse kurkkia ratakiskojen suuntaan, vaan etäisyys näkyy pikaisella kellon vilkaisulla. Liikenteen ruuhkautumisesta voi vihjaista sanelemalla kellolle puheviestin, joka välittyy tekstinä lähistöllä kulkevien älylaitteisiin.

Älykello on kännykkää nopeammin aktivoitavissa tarkkaavaisuutta vaativissa tilanteissa, kuten liikenteessä. Älykellojen ohjelmat soveltuvat parhaiten tilanteisiin, joissa päätöksenteko sekunneissa voi olla ratkaiseva tekijä. Koska näyttöjen pienuus rajoittaa sisällön määrää ja kosketusnäytön käyttökokemusta, informaation laatu on määrää merkittävämpi tekijä. Muistutukset, pikaohjeet ja tilatietoa kuvaavat viestit ovat hyödyllisimpiä käyttökohteita.

VTT on tehnyt myös älykkään liikenteen mobiilisovelluksen, joka tukee kelloon jaettavia huomautuksia, mikäli käyttäjällä on mobiililaitteen lisäksi käytössä myös älykello. Sovellus voi esimerkiksi ohjata autoilijan sopivimmalle pysäköintipaikalle ja ehdottaa vaihtoehtoisia julkisen liikenteen yhteyksiä määränpäähän, mikäli ajoreitillä huomataan liikennettä vaikeuttavia poikkeustilanteita. Mobiilisovellus jakaa tärkeät tapahtumat myös älykellon näytölle kevyellä värinähuomautuksella ranteessa.

"Park&Ride"-sovellusta kokeiltiin käytännössä Helsingin ympäristössä ketterällä pilottitestausryhmällä loppuvuodesta 2014. Käyttäjätesteissä pelkät muistutukset koettiin navigaatiosovelluksissa aika hyödyttömiksi, jos navigoidessa joutuu käyttämään pääosin älypuhelinta. Myös älykellojen tarkkuutta vaativa kosketusnäyttö suosii kellotaulusovelluksia, joissa vältetään kosketukseen perustuvaa toiminnallisuutta.

Kellotaulun näytön resoluutio on samaa luokkaa kuin matkapuhelimien näyttö yli kymmenen vuotta sitten, joten yhdellä silmäyksellä katsottava sisältö rajoittuu muutamaan lyhyeen riviin tekstiä. Informaation määrää tulee rajoittaa näytön koon mukaan parhaimman käyttäjäkokemuksen saamiseksi.

Nopeimmin teknologian voisi ottaa käyttöön logistiikassa, jossa tilaukset ja toimitukset tulisivat kätevästi älykellon välityksellä. Tällaiset sovellukset ovat toteutettavissa jo nyt.

VTT kehitti sovelluksia Android Wear -alustalle. Android Wear -älykellot saadaan ymmärtämään myös suomenkielistä puhetta. Puheeseen perustuvaa käyttöä ja laitteiden ohjausta voi hyödyntää esimerkiksi eri maakohtaisilla toimialoilla.

Tällä hetkellä kellojen suurimpana haasteena on patterin kesto. Bluetooth-yhteydellä kännykkään liitetyn älykellon patteri kestää tyypillisesti yhden vuorokauden. Ilman yhteyttä patteri saattaa kestää lataamatta viikonlopun yli.

Tyypillisimmillään älykellot jakavat tekstiviestejä, kalenterihälytyksiä ja puhelinsoittoja. Lähes kaikissa älykelloissa on lisäksi askelmittari ja joissakin malleissa myös pulssimittari.


Kuva: