Uutta tietoa huipputeknologiasta ja sen hyödyntämisestä, tietoa tulevaisuuden ratkaisuista ja palveluista päätöksenteon tueksi ja liiketoiminnan kehittämiseen. Kohdistettu VTT:n kumppaneille, asiakkaille sekä huipputeknologiasta ja sen sovelluksista kiinnostuneille.
Julkaisu tieteestä, teknologiasta ja liiketoiminnasta

Emilia Nordlund

​​​​​​​Emilia Nordlund

Elintarvikkeet muutoksessa

Matti Välimäki | 31.3.2017

​Ruoantuotanto on vallankumouksen edessä. VTT opastaa uuteen älykkääseen kuluttajakeskeiseen ruokatuotantoon.

Miten ruokaa riittää kaikille? Miten ruokaa tuotetaan tehokkaasti mutta ekologisesti diginatiiville, tiedostavalle ja vaativalle kuluttajalle?

Muun muassa näihin kysymyksiin etsitään vastauksia Elintarviketalous 4.0 -tiekartassa. Sen laatimiseen on osallistunut eri alojen tutkijoita VTT:stä sekä elintarviketoimialan yritysten edustajia.

VTT:n tutkimusprofessori Kaisa Poutanen kertoo, että 4.0 on viittaus ruokatuotannon neljänteen, parhaillaan käynnissä olevaan vallankumoukseen. Kaikki alkoi metsästys- ja keräilytaloudesta, ja sitten keksittiin maanviljelys sekä 1800-luvulla ruoan teollinen massatuotanto.

– Uusimpaan vallankumoukseen vaikuttavat globalisaation, digitalisaation ja ilmastonmuutoksen kaltaiset suuret megatrendit. Lisäksi sitä ohjaavat elintarviketeollisuudelle spesifit trendit kuten terveys, yksilöllistyminen, helppous, nautintohakuisuus, läpinäkyvyys, kestävä tuotanto ja turvallisuus.

Emila Nordlund
 

Kuluttajille yksilöllisiä ratkaisuja

Uudessa elintarviketaloudessa suunnataan massatuotannosta kohti yksilöllisempiä ratkaisuja. Esimerkiksi 3D-tekniikalla voidaan valmistaa ruokaa ja myös personoida sitä.

– Robotti voi esimerkiksi valmistaa tuotteen kuluttajan toiveiden mukaisesti tuoreista raaka-aineista kaupassa. Maailmalla on jo tällä hetkellä käytössä muun muassa jäätelörobotteja ja pizza-automaatteja, Poutanen mainitsee.

Yksilöllisiin ratkaisuihin kuuluvat myös esimerkiksi palvelut, joilla jokainen voi mitata ja analysoida omaa syömistään tai ruokaansa. Uudet palvelut tarjoavat lisäksi työkaluja perheiden ajanhallintaan.​


 

Ketterästi ja tehokkaasti

Toinen kehityspiirre on siirtyminen keskittyneestä ruoanvalmistuksesta ja jakelusta ketterämpiin malleihin.

Teknologia tarjoaa keinoja, joilla ruokapakkauksista saa entistä enemmän ja juuri kyseiselle henkilölle merkityksellistä tietoa – vaikkapa ruoan tuotantoketjusta. Myös maanviljelijä voi jatkossa olla jalostusketjussa aktiivisempi toimija.

Uudessa elintarviketaloudessa raaka-aineita tuotetaan pienessä tilassa tehokkaasti ja tehtaanomaisesti. ​

– Raaka-aineita voidaan tuottaa myös ilman peltoja esimerkiksi bioteknologian tai hyönteistalouden avulla. Raaka-aineet käytetään tehokkaasti hyödyksi ja kiertotalouden mukaisesti. Myös energia- ja vesikierrot ovat suljettuja.


 

Muutoksen nopeus voi yllättää

 VTT:n johtavan tutkijan Jaakko Paasin mielestä muutos tarjoaa yrityksille suuria mahdollisuuksia.

– Oleellista on olla ajoissa liikkeellä. Nopeat syövät hitaat – myös ruoantuotannossa.

Hän huomauttaa, että uuteen ei siirrytä yhdessä yössä, vaan vanhat toimintamallit säilyvät osittain uusien rinnalla. Toisaalta muutoksia voi tapahtua nopeastikin. Digitalisaation ja automatiikan ansiosta kuluttajarajapintaa voidaan hoitaa aivan eri tavalla kuin ennen – fyysinen ja digitaalinen maailma sulautuvat yhdeksi.

– Aikajänne on ehkä 5–10 vuotta. Jos vertailukohdan ottaa kaupan digitalisoitumisesta, niin VTT hahmotteli aikoinaan hyvin sen, mitä tulee tapahtumaan. Muutoksen nopeus yllätti kuitenkin niin meidät kuin muutkin.

Vaan mikä voisi olla uuden elintarviketalouden Uber, Airbnb tai Netflix…aivan uusi tapa toimia, josta tuleekin nopeasti hyvin suurta bisnestä?

– Veikkaan, että sekin liittyy jotenkin verkkokauppaan. Se voi olla vaikkapa aivan uudenlainen tapa toimittaa elintarvikkeet kuluttajalle, Paasi pohtii.

– Tällä hetkellä ajatellaan, että logistiikka loppuu kaupan hyllylle. Uudessa ajattelumallissa lähdetään siitä, että ruoka tulee kotiin asti. Siihen eivät kuulu välivarastot, jotka eivät tuo lisäarvoa kuluttajalla vaan jotka päinvastoin pidentävät aikaa ruoan valmistushetkestä sen käyttöön, hän lisää.

Yksi uusi tapa toimia voisi olla vaikka tuoretuotanto kaupassa. Yrttejä, ituja, salaattia ja sieniä voisi viljellä uusilla sisäviljely- ja vesikiertotekniikoilla paikan päällä kaupassa. Tuotteet olisivat tuoreita ja ekologisia, koska kuljetuskustannukset jäävät pois ja hävikki pienenee.​

– Paljon muuttuu, mutta paljon pysyy ennallaan. Ruoka on tulevaisuudessakin terveellistä ja ravitsevaa. Se tarjoaa elämyksiä ja yhdistää ihmisiä. Ruoka tarjoaa myös keinoja rakentaa identiteettiä ja viestiä omista arvoista, Poutanen miettii.

 

Tarvetta monialaiselle yhteistyölle

Elintarviketalous 4.0 -visiossa toivotaan eri toimialat ylittävää yhteistyötä, esimerkiksi yhteistyöfoorumia suunnittelemaan kehityspolkujen sisältöä, vaikuttavuusarvioita ja toteuttamishankkeita.

– Tarvetta olisi lisäksi esimerkiksi kuluttajan tutkimusympäristölle, jossa voitaisiin testata uusia tuotekonsepti- ja palveluaihioita, Poutanen huomauttaa.

Uudet raaka-aineet vaativat uudenlaisia teknologioita. Matkan varrella tarvitaan myös muun muassa mittaus-, pakkaus- ja valmistusteknologioiden kehitystä ja integraatiota, selkeitä pelisääntöjä tiedon jakamiselle ja tietosuojakäytännöille, uusia palveluntarjoajia ja logistiikkajärjestelmiä.

– Suomi on kehityksen eturintamassa. Meillä on hyvät mahdollisuudet olla suunnannäyttäjä ja yhdistää teknologia- ja ruokateollisuuden osaaminen uusiksi tuotanto- ja palvelukonsepteiksi, VTT:n tiimipäällikkö Emilia Nordlund toteaa.


 

Kuvat: Ville Rinne

 ​

VTT kehittää uusia teknologioita​

Elintarviketalous 4.0 -tiekartassa on esimerkkejä VTT:n uusista ruokateknologioista.

VTT:n kehittämällä prototyypillä kasvisoluista syntyy aterian aineksia vaikkapa omassa keittiössä. Ravintokuitupitoisesta marjapuristeesta tulee kätevästi marjahillo muffinsiin ja kuivatetuista jauhomadoista ja kotisirkoista paljon proteiinia sisältäviä ympäristöystävällisiä ruokajakeita. 3D-printterillä voidaan tulostaa muun muassa proteiini- ja kuitupitoisiakeksejä. Muita esimerkkejä uusista syömiseen ja ruokaketjuun liittyvistä teknologioista ovat kehitteillä oleva GluttonButton-sovellus, joka mittaa ja tukee syömisrytmiä, TAGIT Smart -älypakkaus, joka mittaa tuotteen matkaa sekä hyperspektrikamera, jolla voidaan tulevaisuudessa tutkia, kelpaako pitkään säilytetty ruoka vielä syötäväksi.

 


 

Elintarviketalous 4.0 – VTT:n visio älykkään, kuluttajakeskeisen ruokatuotannon aikakauteen​​.

Kaisa Poutasen VTT-blogi: Onko ruokaketjussa käynnissä murros?

 

 

 

VTT Impulssihttps://www.vtt.fi/ImpulssiVTT Impulssi
Tekoäly paljastaa sydänpotilaan komplikaatioriskinhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Tekoaly-paljastaa-sydanpotilaan-komplikaatioriskin.aspxTekoäly paljastaa sydänpotilaan komplikaatioriskin
Impulssi 1/2018https://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Impulssi-1-2018.aspxImpulssi 1/2018
Matti Apunen: Ennen kuin tieto hukkuu numeroihinhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Ennen-kuin-tieto-hukkuu-numeroihin.aspxMatti Apunen: Ennen kuin tieto hukkuu numeroihin
Kohti uutta syöpähoitoa soluseulonnallahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kohti-uutta-syopahoitoa-soluseulonnalla.aspxKohti uutta syöpähoitoa soluseulonnalla
Maailma vuonna 2030 – vastauksia huomisen kysymyksiinhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Maailma-vuonn-2030-vastauksia-huomisen-kysymyksiin.aspxMaailma vuonna 2030 – vastauksia huomisen kysymyksiin
Matti Apunen: Ongelma nimeltä huippuosaajahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Matti-Apunen-Ongelma-nimelta-huippuosaaja.aspxMatti Apunen: Ongelma nimeltä huippuosaaja
Kun osaat mitata, osaat parantaahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/MIKES-tekee-vaativia-mittauksia-teollisuuden-kayttoon.aspxKun osaat mitata, osaat parantaa
Muutosjohtamisen luova voimahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Muutosjohtamisen-luova-voima.aspxMuutosjohtamisen luova voima
Suomella osaaminen globaaleihin ongelmiinhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Suomella-osaaminen-globaaleihin-ongelmiin.aspxSuomella osaaminen globaaleihin ongelmiin
Erkki KM Leppävuori: Tehoa tutkimukseenhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Tehoa-tutkimukseen.aspxErkki KM Leppävuori: Tehoa tutkimukseen
Teknologiahypestä asiakasymmärrykseenhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Teknologiahypesta-asiakasymmarrykseen.aspxTeknologiahypestä asiakasymmärrykseen
Teollisuuden kyberturvallisuus paranee yhteistyöllähttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Teollisuuden-kyberturvallisuus-paranee-yhteistyolla.aspxTeollisuuden kyberturvallisuus paranee yhteistyöllä
Tositoimia Suomen nostamiseksihttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Tositoimia-Suomen-nostamiseksi.aspxTositoimia Suomen nostamiseksi
Yritysten ja tutkijoiden löydettävä toisensa uudella tavallahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Yritysten-ja-tutkijoiden-loydettava-toisensa-uudella-tavalla.aspxYritysten ja tutkijoiden löydettävä toisensa uudella tavalla
Plasmakäsittely kirittää materiaalikehitystähttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Plasmakasittely-kirittaa-materiaalikehitysta.aspxPlasmakäsittely kirittää materiaalikehitystä
Kyberturvallisuus vaatii muutakin kuin teknologiaosaamistahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kyberturvallisuus-vaatii-muutakin-kuin-teknologiaosaamista.aspxKyberturvallisuus vaatii muutakin kuin teknologiaosaamista
Ledikalvot taipuvat kansanlampusta lentokoneisiinhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Ledikalvot-taipuvat-kansanlampusta-lentokoneisiin.aspxLedikalvot taipuvat kansanlampusta lentokoneisiin
Suomi suuntaa vähähiiliseen älyliikenteeseenhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Suomi-suuntaa-vahahiiliseen-alyliikenteeseen.aspxSuomi suuntaa vähähiiliseen älyliikenteeseen
Painettu teknologia kutsuu muotoilijoitahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Painettu-teknologia-kutsuu-muotoilijoita.aspxPainettu teknologia kutsuu muotoilijoita
ChemSheet-innovaatioilla tietä uusille ratkaisuillehttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Chemsheet-innovaatioilla-tietä-uusille-ratkaisuille.aspxChemSheet-innovaatioilla tietä uusille ratkaisuille
Impulssi 1/2016https://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Impulssi-1-2016.aspxImpulssi 1/2016
Tulevaisuuden sensorihttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Tulevaisuuden-sensori.aspxTulevaisuuden sensori
Älylasit haastavat kännykänhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Alylasit-haastavat-kannykan.aspxÄlylasit haastavat kännykän
Panimolaboratorio – Paremman oluen puolestahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Panimolaboratorio-paremman-oluen-puolesta.aspxPanimolaboratorio – Paremman oluen puolesta
Brasilia viitoittaa bioenergian tietähttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Brasilia-viitoittaa-bioenergian-tieta.aspxBrasilia viitoittaa bioenergian tietä
LEO tuo älyä sylintereihinhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/LEO-tuo-alya-sylintereihin.aspxLEO tuo älyä sylintereihin
Maailma kuluttajien silminhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Maailma-kuluttajien-silmin.aspxMaailma kuluttajien silmin
Tehdään totta biotaloudestahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Tehdaan-totta-biotaloudesta.aspxTehdään totta biotaloudesta
Automaatio antaa paketille siivethttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Automaatio-antaa-paketille-siivet.aspxAutomaatio antaa paketille siivet
Kvanttinormaaleita uudistuvalle SI-järjestelmällehttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kvanttinormaaleita-uudistuvalle-SI-jarjestelmalle.aspxKvanttinormaaleita uudistuvalle SI-järjestelmälle
Petri Kalliokoski: Tekoäly siirtyy sanoista tekoihinhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Petri-Kalliokoski-Tekoaly-siirtyy-sanoista-tekoihin.aspxPetri Kalliokoski: Tekoäly siirtyy sanoista tekoihin
Uutta virtaa elektroniikkateollisuuteenhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Uutta-virtaa-elektroniikkateollisuuteen.aspxUutta virtaa elektroniikkateollisuuteen
Voiko älykkäiden kaupunkien suorituskykyä mitata?https://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Voiko-alykkaiden-kaupunkien-suorituskykya-mitata.aspxVoiko älykkäiden kaupunkien suorituskykyä mitata?
Voiko ympäristöväittämiin luottaa?https://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Voiko-ymparistovaittamiin-luottaa.aspxVoiko ympäristöväittämiin luottaa?
Idean jyvistä isoihin innovaatioihinhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Idean-jyvista-isoihin-innovaatioihin.aspxIdean jyvistä isoihin innovaatioihin
Kitka ja kasvihuonepäästöt kuriin materiaalien digitoinnillahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kitka-ja-kasvihuonepaastot-kuriin-materiaalien-digitoinnilla.aspxKitka ja kasvihuonepäästöt kuriin materiaalien digitoinnilla
Infinited Fiber tuo muutoksen tekstiiliteollisuuteenhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Infinited-Fiber-tuo-muutoksen-tekstiiliteollisuuteen.aspxInfinited Fiber tuo muutoksen tekstiiliteollisuuteen
VTT:n spinno GrainSense tuo laboratorion maanviljelijän kouraanhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/VTTn_spinno_GrainSense_tuo_laboratorion-maanviljelijan-kouraan.aspxVTT:n spinno GrainSense tuo laboratorion maanviljelijän kouraan
Kovaakin kovempi vientituotehttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kovaakin-kovempi-vientituote.aspxKovaakin kovempi vientituote
Ketterä ja nopea Ponssehttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kettera-ja-nopea-Ponsse.aspxKetterä ja nopea Ponsse
Impulssi 2/2015https://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Impulssi-2-2015.aspxImpulssi 2/2015
Impulssi 2/2016https://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Impulssi-2-2016.aspxImpulssi 2/2016
Turbiinisiivillä miljoonien säästöihinhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Turbiinisiivet-saastavat-miljoonia.aspxTurbiinisiivillä miljoonien säästöihin
Sopiiko elinkaariarviointi poliittisen päätöksenteon tueksi?https://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Sopiiko-elinkaariarviointi-poliittisen-päätöksenteon-tueksi.aspxSopiiko elinkaariarviointi poliittisen päätöksenteon tueksi?
Puukuitu haastaa muovin kauppakasseissahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Puukuitu-haastaa-muovin-kauppakasseissa.aspxPuukuitu haastaa muovin kauppakasseissa
Uudet synteettisen biologian teknologiat mullistavat mikrobien muokkauksenhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Uudet-synteettisen-biologian-teknologiat-mullistavat-mikrobien-muokkauksen.aspxUudet synteettisen biologian teknologiat mullistavat mikrobien muokkauksen
Mediatuotannossa ja asumispalveluissa valmistaudutaan 5G-verkkoonhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Mediatuotannossa-ja-asumispalveluissa-valmistaudutaan-5G-verkkoon.aspxMediatuotannossa ja asumispalveluissa valmistaudutaan 5G-verkkoon
Lämpöaistimus on monen tekijän summahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Lampoaistimus-on-monen-tekijan-summa.aspxLämpöaistimus on monen tekijän summa
Robottiautojen esiinmarssihttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Robottiautojen-esiinmarssi.aspxRobottiautojen esiinmarssi