Uutta tietoa huipputeknologiasta ja sen hyödyntämisestä, tietoa tulevaisuuden ratkaisuista ja palveluista päätöksenteon tueksi ja liiketoiminnan kehittämiseen. Kohdistettu VTT:n kumppaneille, asiakkaille sekä huipputeknologiasta ja sen sovelluksista kiinnostuneille.
Julkaisu tieteestä, teknologiasta ja liiketoiminnasta

Emilia Nordlund

​​​​​​​Emilia Nordlund

Elintarvikkeet muutoksessa

Matti Välimäki | 31.3.2017

​Ruoantuotanto on vallankumouksen edessä. VTT opastaa uuteen älykkääseen kuluttajakeskeiseen ruokatuotantoon.

Miten ruokaa riittää kaikille? Miten ruokaa tuotetaan tehokkaasti mutta ekologisesti diginatiiville, tiedostavalle ja vaativalle kuluttajalle?

Muun muassa näihin kysymyksiin etsitään vastauksia Elintarviketalous 4.0 -tiekartassa. Sen laatimiseen on osallistunut eri alojen tutkijoita VTT:stä sekä elintarviketoimialan yritysten edustajia.

VTT:n tutkimusprofessori Kaisa Poutanen kertoo, että 4.0 on viittaus ruokatuotannon neljänteen, parhaillaan käynnissä olevaan vallankumoukseen. Kaikki alkoi metsästys- ja keräilytaloudesta, ja sitten keksittiin maanviljelys sekä 1800-luvulla ruoan teollinen massatuotanto.

– Uusimpaan vallankumoukseen vaikuttavat globalisaation, digitalisaation ja ilmastonmuutoksen kaltaiset suuret megatrendit. Lisäksi sitä ohjaavat elintarviketeollisuudelle spesifit trendit kuten terveys, yksilöllistyminen, helppous, nautintohakuisuus, läpinäkyvyys, kestävä tuotanto ja turvallisuus.

Emila Nordlund
 

Kuluttajille yksilöllisiä ratkaisuja

Uudessa elintarviketaloudessa suunnataan massatuotannosta kohti yksilöllisempiä ratkaisuja. Esimerkiksi 3D-tekniikalla voidaan valmistaa ruokaa ja myös personoida sitä.

– Robotti voi esimerkiksi valmistaa tuotteen kuluttajan toiveiden mukaisesti tuoreista raaka-aineista kaupassa. Maailmalla on jo tällä hetkellä käytössä muun muassa jäätelörobotteja ja pizza-automaatteja, Poutanen mainitsee.

Yksilöllisiin ratkaisuihin kuuluvat myös esimerkiksi palvelut, joilla jokainen voi mitata ja analysoida omaa syömistään tai ruokaansa. Uudet palvelut tarjoavat lisäksi työkaluja perheiden ajanhallintaan.​


 

Ketterästi ja tehokkaasti

Toinen kehityspiirre on siirtyminen keskittyneestä ruoanvalmistuksesta ja jakelusta ketterämpiin malleihin.

Teknologia tarjoaa keinoja, joilla ruokapakkauksista saa entistä enemmän ja juuri kyseiselle henkilölle merkityksellistä tietoa – vaikkapa ruoan tuotantoketjusta. Myös maanviljelijä voi jatkossa olla jalostusketjussa aktiivisempi toimija.

Uudessa elintarviketaloudessa raaka-aineita tuotetaan pienessä tilassa tehokkaasti ja tehtaanomaisesti. ​

– Raaka-aineita voidaan tuottaa myös ilman peltoja esimerkiksi bioteknologian tai hyönteistalouden avulla. Raaka-aineet käytetään tehokkaasti hyödyksi ja kiertotalouden mukaisesti. Myös energia- ja vesikierrot ovat suljettuja.


 

Muutoksen nopeus voi yllättää

 VTT:n johtavan tutkijan Jaakko Paasin mielestä muutos tarjoaa yrityksille suuria mahdollisuuksia.

– Oleellista on olla ajoissa liikkeellä. Nopeat syövät hitaat – myös ruoantuotannossa.

Hän huomauttaa, että uuteen ei siirrytä yhdessä yössä, vaan vanhat toimintamallit säilyvät osittain uusien rinnalla. Toisaalta muutoksia voi tapahtua nopeastikin. Digitalisaation ja automatiikan ansiosta kuluttajarajapintaa voidaan hoitaa aivan eri tavalla kuin ennen – fyysinen ja digitaalinen maailma sulautuvat yhdeksi.

– Aikajänne on ehkä 5–10 vuotta. Jos vertailukohdan ottaa kaupan digitalisoitumisesta, niin VTT hahmotteli aikoinaan hyvin sen, mitä tulee tapahtumaan. Muutoksen nopeus yllätti kuitenkin niin meidät kuin muutkin.

Vaan mikä voisi olla uuden elintarviketalouden Uber, Airbnb tai Netflix…aivan uusi tapa toimia, josta tuleekin nopeasti hyvin suurta bisnestä?

– Veikkaan, että sekin liittyy jotenkin verkkokauppaan. Se voi olla vaikkapa aivan uudenlainen tapa toimittaa elintarvikkeet kuluttajalle, Paasi pohtii.

– Tällä hetkellä ajatellaan, että logistiikka loppuu kaupan hyllylle. Uudessa ajattelumallissa lähdetään siitä, että ruoka tulee kotiin asti. Siihen eivät kuulu välivarastot, jotka eivät tuo lisäarvoa kuluttajalla vaan jotka päinvastoin pidentävät aikaa ruoan valmistushetkestä sen käyttöön, hän lisää.

Yksi uusi tapa toimia voisi olla vaikka tuoretuotanto kaupassa. Yrttejä, ituja, salaattia ja sieniä voisi viljellä uusilla sisäviljely- ja vesikiertotekniikoilla paikan päällä kaupassa. Tuotteet olisivat tuoreita ja ekologisia, koska kuljetuskustannukset jäävät pois ja hävikki pienenee.​

– Paljon muuttuu, mutta paljon pysyy ennallaan. Ruoka on tulevaisuudessakin terveellistä ja ravitsevaa. Se tarjoaa elämyksiä ja yhdistää ihmisiä. Ruoka tarjoaa myös keinoja rakentaa identiteettiä ja viestiä omista arvoista, Poutanen miettii.

 

Tarvetta monialaiselle yhteistyölle

Elintarviketalous 4.0 -visiossa toivotaan eri toimialat ylittävää yhteistyötä, esimerkiksi yhteistyöfoorumia suunnittelemaan kehityspolkujen sisältöä, vaikuttavuusarvioita ja toteuttamishankkeita.

– Tarvetta olisi lisäksi esimerkiksi kuluttajan tutkimusympäristölle, jossa voitaisiin testata uusia tuotekonsepti- ja palveluaihioita, Poutanen huomauttaa.

Uudet raaka-aineet vaativat uudenlaisia teknologioita. Matkan varrella tarvitaan myös muun muassa mittaus-, pakkaus- ja valmistusteknologioiden kehitystä ja integraatiota, selkeitä pelisääntöjä tiedon jakamiselle ja tietosuojakäytännöille, uusia palveluntarjoajia ja logistiikkajärjestelmiä.

– Suomi on kehityksen eturintamassa. Meillä on hyvät mahdollisuudet olla suunnannäyttäjä ja yhdistää teknologia- ja ruokateollisuuden osaaminen uusiksi tuotanto- ja palvelukonsepteiksi, VTT:n tiimipäällikkö Emilia Nordlund toteaa.


 

Kuvat: Ville Rinne

 ​

VTT kehittää uusia teknologioita​

Elintarviketalous 4.0 -tiekartassa on esimerkkejä VTT:n uusista ruokateknologioista.

VTT:n kehittämällä prototyypillä kasvisoluista syntyy aterian aineksia vaikkapa omassa keittiössä. Ravintokuitupitoisesta marjapuristeesta tulee kätevästi marjahillo muffinsiin ja kuivatetuista jauhomadoista ja kotisirkoista paljon proteiinia sisältäviä ympäristöystävällisiä ruokajakeita. 3D-printterillä voidaan tulostaa muun muassa proteiini- ja kuitupitoisiakeksejä. Muita esimerkkejä uusista syömiseen ja ruokaketjuun liittyvistä teknologioista ovat kehitteillä oleva GluttonButton-sovellus, joka mittaa ja tukee syömisrytmiä, TAGIT Smart -älypakkaus, joka mittaa tuotteen matkaa sekä hyperspektrikamera, jolla voidaan tulevaisuudessa tutkia, kelpaako pitkään säilytetty ruoka vielä syötäväksi.

 


 

Elintarviketalous 4.0 – VTT:n visio älykkään, kuluttajakeskeisen ruokatuotannon aikakauteen​​.

Kaisa Poutasen VTT-blogi: Onko ruokaketjussa käynnissä murros?

 

 

 

Impulssihttps://www.vtt.fi/ImpulssiImpulssi
Tekoäly paljastaa sydänpotilaan komplikaatioriskinhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Tekoaly-paljastaa-sydanpotilaan-komplikaatioriskin.aspxTekoäly paljastaa sydänpotilaan komplikaatioriskin
Impulssi 2/2017https://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Impulssi-2-2017.aspxImpulssi 2/2017
Sopiiko elinkaariarviointi poliittisen päätöksenteon tueksi?https://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Sopiiko-elinkaariarviointi-poliittisen-päätöksenteon-tueksi.aspxSopiiko elinkaariarviointi poliittisen päätöksenteon tueksi?
Ketterä ja nopea Ponssehttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kettera-ja-nopea-Ponsse.aspxKetterä ja nopea Ponsse
Suomi suuntaa vähähiiliseen älyliikenteeseenhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Suomi-suuntaa-vahahiiliseen-alyliikenteeseen.aspxSuomi suuntaa vähähiiliseen älyliikenteeseen
Syntymäpäivälahja meiltä itsellemmehttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Syntymapaivalahja-meilta-itsellemme.aspxSyntymäpäivälahja meiltä itsellemme
Vanha ydintutkimusreaktori poistetaan käytöstä – uusi ydinturvallisuustalo rakenteillahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/FiR-1-tutkimusreaktori-poistetaan-kaytosta.aspxVanha ydintutkimusreaktori poistetaan käytöstä – uusi ydinturvallisuustalo rakenteilla
Optinen isotooppispektroskopia: Yhä tarkempia tietoja tutkimuskohteestahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Optinen-isotooppispektroskopia-kehittynyt-merkittavasti.aspxOptinen isotooppispektroskopia: Yhä tarkempia tietoja tutkimuskohteesta
Huoltoapua astronauteillehttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Huoltoapua-astronauteille.aspxHuoltoapua astronauteille
Teollisuuden kyberturvallisuus paranee yhteistyöllähttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Teollisuuden-kyberturvallisuus-paranee-yhteistyolla.aspxTeollisuuden kyberturvallisuus paranee yhteistyöllä
Suomi tavoittelee kärkipaikkaa tekoälyn soveltamisessahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Suomi-tavoittelee-karkipaikkaa-tekoalyn-soveltamisessa.aspxSuomi tavoittelee kärkipaikkaa tekoälyn soveltamisessa
Wärtsilän Jaakko Eskola: Menestymme vain innovoinnilla ja uusiutumisellahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Wärtsilän-Jaakko-Eskolaä-Menestymme-vain-innovoinnilla-ja-uusiutumisella.aspxWärtsilän Jaakko Eskola: Menestymme vain innovoinnilla ja uusiutumisella
Suomalaispyörät pyörivät myös tulevaisuudessahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Suomalaispyörät-pyörivät-myös-tulevaisuudessa.aspxSuomalaispyörät pyörivät myös tulevaisuudessa
Petri Kalliokoski: Tekoäly siirtyy sanoista tekoihinhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Petri-Kalliokoski-Tekoaly-siirtyy-sanoista-tekoihin.aspxPetri Kalliokoski: Tekoäly siirtyy sanoista tekoihin
Kaura on kysyttyä tavaraa maailmallahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kaura-on-kysyttya-tavaraa-maailmalla.aspxKaura on kysyttyä tavaraa maailmalla
Suomi on hyvä investointihttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Suomi-on-hyva-investointi.aspxSuomi on hyvä investointi
Pilottitehtaat jauhavat ideoista liiketoimintaahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Pilottitehtaat-jauhavat-ideoista-liiketoimintaa.aspxPilottitehtaat jauhavat ideoista liiketoimintaa
Impulssi 2/2015https://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Impulssi-2-2015.aspxImpulssi 2/2015
SMACC – älyä koneisiinhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/SMACC-alya-koneisiin.aspxSMACC – älyä koneisiin
Puukuitu haastaa muovin kauppakasseissahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Puukuitu-haastaa-muovin-kauppakasseissa.aspxPuukuitu haastaa muovin kauppakasseissa
Multifunktionaaliset polysakkaridit tuovat elintarviketeollisuudelle uusia mahdollisuuksiahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Multifunktionaaliset-polysakkaridit-avaavat-uusia-mahdollisuuksia.aspxMultifunktionaaliset polysakkaridit tuovat elintarviketeollisuudelle uusia mahdollisuuksia
Kyberturvallisuus vaatii muutakin kuin teknologiaosaamistahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kyberturvallisuus-vaatii-muutakin-kuin-teknologiaosaamista.aspxKyberturvallisuus vaatii muutakin kuin teknologiaosaamista
Painettu teknologia kutsuu muotoilijoitahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Painettu-teknologia-kutsuu-muotoilijoita.aspxPainettu teknologia kutsuu muotoilijoita
Puhtaampaa kaupunkiliikennettä puupohjaisella dieselillähttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Puhtaampaa-kaupunkiliikennetta-puupohjaisella-dieselilla.aspxPuhtaampaa kaupunkiliikennettä puupohjaisella dieselillä
Robottiautojen esiinmarssihttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Robottiautojen-esiinmarssi.aspxRobottiautojen esiinmarssi
VTT:n spinno GrainSense tuo laboratorion maanviljelijän kouraanhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/VTTn_spinno_GrainSense_tuo_laboratorion-maanviljelijan-kouraan.aspxVTT:n spinno GrainSense tuo laboratorion maanviljelijän kouraan
Maailma kuluttajien silminhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Maailma-kuluttajien-silmin.aspxMaailma kuluttajien silmin
Oma osaaminen yhteiseksi hyväksihttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Oma-osaaminen-yhteiseksi-hyvaksi.aspxOma osaaminen yhteiseksi hyväksi
Panimolaboratorio – Paremman oluen puolestahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Panimolaboratorio-paremman-oluen-puolesta.aspxPanimolaboratorio – Paremman oluen puolesta
Ledikalvot taipuvat kansanlampusta lentokoneisiinhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Ledikalvot-taipuvat-kansanlampusta-lentokoneisiin.aspxLedikalvot taipuvat kansanlampusta lentokoneisiin
Turbiinisiivillä miljoonien säästöihinhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Turbiinisiivet-saastavat-miljoonia.aspxTurbiinisiivillä miljoonien säästöihin
Tuotteita jätteestä – muovipitoinen orgaaninen jäte otetaan käyttöönhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Tuotteita-jätteestä.aspxTuotteita jätteestä – muovipitoinen orgaaninen jäte otetaan käyttöön
Impulssi 1/2015https://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Impulssi-1-2015.aspxImpulssi 1/2015
Elinkeinoministeri Olli Rehn: uudistumisen kautta nousuunhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Elinkeinoministeri-Olli-Rehn-uudistumisen-kautta-nousuun.aspxElinkeinoministeri Olli Rehn: uudistumisen kautta nousuun
Puun voimalla biotalouteenhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Puun-voimalla-biotalouteen.aspxPuun voimalla biotalouteen
Impulssi 1/2014https://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Impulssi-1-2014.aspxImpulssi 1/2014
IPR edellä ulkomaillehttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/IPR-edella-ulkomaille.aspxIPR edellä ulkomaille
Terveyttä ja tehokkuutta ruuan laadusta tinkimättähttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Terveytta-ja-tehokkuutta-ruuan-laadusta-tinkimatta.aspxTerveyttä ja tehokkuutta ruuan laadusta tinkimättä
Enemmän kuin pelkkää piitähttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Enemman-kuin-pelkkaa-piita.aspxEnemmän kuin pelkkää piitä
Impulssi 1/2016https://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Impulssi-1-2016.aspxImpulssi 1/2016
Digitalisaatio tasoittaa erojahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Digitalisaatio-tasoittaa-eroja.aspxDigitalisaatio tasoittaa eroja
Intohimo siivittää tutkimustahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/intohimo-siivittaa-tutkimusta.aspxIntohimo siivittää tutkimusta
Tuottoa sijoituksillehttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Tuottoa-sijoituksille.aspxTuottoa sijoituksille
Brasilia viitoittaa bioenergian tietähttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Brasilia-viitoittaa-bioenergian-tieta.aspxBrasilia viitoittaa bioenergian tietä
Hienokemia tarvitsee biopohjaisia aromaattejahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Hienokemia-tarvitsee-biopohjaisia-aromaatteja.aspxHienokemia tarvitsee biopohjaisia aromaatteja
Hulevedet puhtaiksi Leca-sorallahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Hulevedet-puhtaiksi-Leca-soralla.aspxHulevedet puhtaiksi Leca-soralla
Puolustusvoimat hakee etumatkaahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Puolustusvoimat-hakee-etumatkaa.aspxPuolustusvoimat hakee etumatkaa
Bisnesenkeli Sauli Törmälä: Kasvua kansainvälisiltä kentiltähttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Sauli-Tormala-Kasvua-kansainvalisilta-kentilta.aspxBisnesenkeli Sauli Törmälä: Kasvua kansainvälisiltä kentiltä
Mahdollisuus piilee haasteissahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Mahdollisuus-piilee-haasteissa.aspxMahdollisuus piilee haasteissa