Uutta tietoa huipputeknologiasta ja sen hyödyntämisestä, tietoa tulevaisuuden ratkaisuista ja palveluista päätöksenteon tueksi ja liiketoiminnan kehittämiseen. Kohdistettu VTT:n kumppaneille, asiakkaille sekä huipputeknologiasta ja sen sovelluksista kiinnostuneille.
Julkaisu tieteestä, teknologiasta ja liiketoiminnasta

Kaura on kysyttyä tavaraa maailmalla

Sari Alhava | 1.12.2015

​Fazer Mylly on lisensoinut VTT:n kehittämän ja patentoiman teknologian, jonka ansiosta kaurasta pystytään erottelemaan uusia terveysvaikutteisia ainesosia. Näitä voidaan myydä esimerkiksi meijeri-, ravintolisä-, välipala- ja kosmetiikkateollisuuden käyttöön. 

Kauraingredienttien tuotannon aloittaminen on ollut pitkän tutkimustyön tulos. VTT alkoi tutkia funktionaalista kauraa vuonna 2003 yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen (Luke) kanssa. 

– Kaurakuidun konsentroinnista saatiin erinomaisia tuloksia melkein sattumalta. Teimme Tekesin rahoittamassa kaupallistamishankkeessa teknis-taloudellisia laskelmia ja jatkoimme kehitystyötä. On aina kuljettava pitkä kehityspolku ennen kuin asiakkaan tarve ja meidän teknologiamme kohtaavat – ja vieläpä sopivaan aikaan, VTT:n Luonnonvara- ja ympäristöratkaisut -liiketoiminta-alueen operatiivinen johtaja Anu Kaukovirta-Norja toteaa.

Ajoitus ei olisi voinut olla otollisempi yhteistyölle. Fazer Mylly oli investoinut vuonna 2013 kaura­myllyyn, jossa tuotetaan kaurahiutaleita. 

– Halusimme syventää toimintaa, nostaa kauran jalostusastetta ja kehittää uusia tuotteita kaurasta erityisesti elintarviketeollisuuden tarpeisiin. Samoihin aikoihin VTT tarjosi patenttiaan, joka sopi meille kuin nappi silmään. Pitkällisten neuvottelujen jälkeen lisensoimme keksinnön, joka on nyt käytössämme yksinoikeudella Euroopassa ja Venäjällä, Fazer Myllyn johtaja Pekka Mäki-Reinikka kertoo. 

Mäki-Reinikka ja Fazer Myllyn tutkimus-­ ja kehityspäällikkö Markku Mikola haluavat antaa kiitosta VTT:ltä erityisesti Juhani Sibakoville, Anu Kaukovirta-Norjalle, Juha Ahvenaiselle ja Taina Saksalle

– VTT:llä on tehty oikeita asioita ja osattu visioida kaukokatseisesti, he kiittävät

.

VTT:llä ja Fazer Myllyllä on ollut suhteet olemassa jo vuosikymmeniä henkilö­tasollakin, mutta liiketoimintayhteistyö aloitettiin nyt ensimmäistä kertaa.

Suomalaisen kauran valttina korkea laatu

Terveys- ja hyvinvointibuumin myötä funktionaaliset raaka-aineet kiinnostavat maailmalla. Etenkin kaura on nyt kovassa nousussa. Kauramyllyn hankinta osui parhaaseen mahdolliseen hetkeen.

– Kaura on todellista superfoodia, ja suomalainen kaura on raaka-aineena erityisen arvostettua korkean laatunsa vuoksi.  Haluamme vastata kasvavaan kysyntään. On luonnollista, että kauraa myös jalostetaan Suomessa, Mikola sanoo.

Yleensä kaupallistettaessa yliarvioidaan tuotteen kysyntä, mutta kaurahiutaleiden myyntimääräennusteissa kävi päinvastoin. 

– Kauraingredienttimarkkinoilla saattaa hyvinkin käydä samoin, Mäki-Reinikka otaksuu.

Hän kertoo, että Fazer Mylly oli alun perin kiinnostunut kauran ja sen ingredienttien viennistä lähialueille, mutta tarkemmissa selvityksissä paljastui, että kauramarkkinat ovat kasvussa ympäri maailmaa.

Kaura hellii koko kehoa

Kauran sosiaalinen imago on hyvä, ja lempeä vilja sopii melkein kaikille.  Se allergisoi harvoin ja sopii suurimmaksi osaksi esimerkiksi keliaakikoille ja ärtyneestä suolesta kärsiville.

Kauratuotteille on kysyntää erityisesti kauran todistettujen terveysvaikutusten vuoksi. 

EU:ssa on hyväksytty useita terveysväitteitä kauran tuomista eduista. Kauran sisältämä beetaglukaani tasapainottaa verensokerin suuria heilahteluita ja edistää veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina, mikä puolestaan vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Kaurajyvän kuitu edistää vatsan toimintaa. 

– Suomalainen kauraproteiini on myös iloinen uutinen niille, jotka kaipaavat ruokavalioonsa kotimaista kasviproteiinia. Kaura­öljykin on terveellistä, hyvää kasviöljyä, Mikola huomauttaa.

Terveellisempiä aamu- ja välipaloja

Uuden teknologian ansiosta kaura voidaan pilkkoa osiin ja siitä pystytään ottamaan talteen nämä terveelliset ja arvokkaat ainesosat beeta­glukaani, kauraproteiini ja kauraöljy. Prosessissa tuotetut komponentit ovat puhtaita, eikä niissä ole jäämiä. 

– Kun kaurasta konsentroidaan beetaglukaani, saadaan terveysvaikutus tiivistettyä pienempään kokoon. Tällöin se on helpompi sisällyttää erilaisiin kuluttajatuotteisiin, Mikola selittää.

Uudet tuotteet tuovat Fazer Myllylle asiakkaita leipomoteollisuuden lisäksi meijeri-, ravintolisä-, välipala- ja kosmetiikkateollisuudesta. 

 – Elintarviketeollisuuden puolella ne sopivat muun muassa sydänterveyttä edistäviin väli­palapatukoihin ja kekseihin sekä aamiaistuotteisiin, Mikola listaa.

Kauraingredienttejä voidaan käyttää Fazer-konsernin sisällä, mutta ajatuksena on tuottaa niitä voimakkaasti myös vientiin.

– Kauramyllyn perustuotantoa eli hiutaleita viedään 25 maahan. Kauraingredienttimarkkina on vähintään yhtä globaali, Mäki-Reinikka toteaa.

Hän muistuttaa, että kotimarkkina on siitä huolimatta tärkeä. 

– Perustuotteita jauhava mylly on se kivi­jalka, joka antaa mahdollisuuksia tehdä muutakin. 


 

IMP_fazer.jpg
 

Uudella teknologialla kaurasta otetaan talteen terveelliset ja arvokkaat ainesosat beetaglukaani, kauraproteiini ja kauraöljy, kertovat Fazer Myllyn Pekka Mäki-Reinikka ja Markku Mikola.

Fazer Myllyn vaiheet

Fazer Mylly perustettiin vuonna 1971. Ensimmäiset 20 vuotta se palveli vain Fazer-konsernin omia yksiköitä: leipomoita sekä keksi- ja makeistehtaita. Juuri ennen kuin Suomi liittyi Euroopan unioniin, Fazer Mylly sai luvan myydä myös muille. 

Vuonna 2013 hankittiin kauramylly. Uusimpana valmistui kauraingredienttiprosessointilinja, jossa tuotanto käynnistyi vuoden 2015 loppupuolella. 

Suomen suurimman myllyn 44 ensimmäistä vuotta keskittyi B2B-myyntiin. Ensimmäinen kuluttajatuote, Alku-puuro, tuli markkinoille vuonna 2015.

Fazer Myllyssä työskentelee 68 henkilöä, joilla on rautainen kokemus ja koulutustausta elintarviketieteiden viljateknologian tohtoreista ja maistereista elintarvikealan insinööreihin ja ekonomeihin. 

Viime aikoina rekrytoinnissa on painotettu kielitaitoa ja kokemusta ulkomailla työskentelystä, minkä vuoksi Fazer Mylly on entistä valmiimpi kohtaamaan globaalit markkinat. 

Lisätietoja:

VTT, liiketoiminnan operatiivinen johtaja Anu Kaukovirta-Norja, puh. 040 5257492, anu.kaukovirta-norja (at) vtt.fi

 

 

Impulssihttps://www.vtt.fi/ImpulssiImpulssi
Tekoäly paljastaa sydänpotilaan komplikaatioriskinhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Tekoaly-paljastaa-sydanpotilaan-komplikaatioriskin.aspxTekoäly paljastaa sydänpotilaan komplikaatioriskin
Impulssi 1/2018https://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Impulssi-1-2018.aspxImpulssi 1/2018
IPR edellä ulkomaillehttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/IPR-edella-ulkomaille.aspxIPR edellä ulkomaille
Suomi on hyvä investointihttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Suomi-on-hyva-investointi.aspxSuomi on hyvä investointi
Asuinmukavuus ja energiatehokkuus mahtuvat samaan kotiinhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Asuinmukavuus-ja-energiatehokkuus-mahtuvat-samaan-kotiin.aspxAsuinmukavuus ja energiatehokkuus mahtuvat samaan kotiin
Bisnesenkeli Sauli Törmälä: Kasvua kansainvälisiltä kentiltähttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Sauli-Tormala-Kasvua-kansainvalisilta-kentilta.aspxBisnesenkeli Sauli Törmälä: Kasvua kansainvälisiltä kentiltä
Tuottoisaa käyttöä Suomen biomassoillehttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Tuottoisaa-kayttoa-Suomen-biomassoille.aspxTuottoisaa käyttöä Suomen biomassoille
Kaura on kysyttyä tavaraa maailmallahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kaura-on-kysyttya-tavaraa-maailmalla.aspxKaura on kysyttyä tavaraa maailmalla
Turbiinisiivillä miljoonien säästöihinhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Turbiinisiivet-saastavat-miljoonia.aspxTurbiinisiivillä miljoonien säästöihin
Matti Apunen: Ongelma nimeltä huippuosaajahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Matti-Apunen-Ongelma-nimelta-huippuosaaja.aspxMatti Apunen: Ongelma nimeltä huippuosaaja
Impulssi 1/2016https://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Impulssi-1-2016.aspxImpulssi 1/2016
Vanha ydintutkimusreaktori poistetaan käytöstä – uusi ydinturvallisuustalo rakenteillahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/FiR-1-tutkimusreaktori-poistetaan-kaytosta.aspxVanha ydintutkimusreaktori poistetaan käytöstä – uusi ydinturvallisuustalo rakenteilla
Puukuitu haastaa muovin kauppakasseissahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Puukuitu-haastaa-muovin-kauppakasseissa.aspxPuukuitu haastaa muovin kauppakasseissa
Puun voimalla biotalouteenhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Puun-voimalla-biotalouteen.aspxPuun voimalla biotalouteen
Ketterä ja nopea Ponssehttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kettera-ja-nopea-Ponsse.aspxKetterä ja nopea Ponsse
Digitalisoimalla biotalous uudelle tasollehttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Digitalisoimalla-biotalous-uudelle-tasolle.aspxDigitalisoimalla biotalous uudelle tasolle
Impulssi 2/2016https://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Impulssi-2-2016.aspxImpulssi 2/2016
Kolmiulotteinen virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus – Kohti uusia maailmojahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kolmiulotteinen-virtuaalitodellisuus-ja-lisätty-todellisuus-Kohti-uusia-maailmoja.aspxKolmiulotteinen virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus – Kohti uusia maailmoja
5G tuo vauhtia verkkopalveluihinhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/5G-tuo-vauhtia-verkkopalveluihin.aspx5G tuo vauhtia verkkopalveluihin
Kovaakin kovempi vientituotehttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kovaakin-kovempi-vientituote.aspxKovaakin kovempi vientituote
Kyberturvallisuus vaatii muutakin kuin teknologiaosaamistahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kyberturvallisuus-vaatii-muutakin-kuin-teknologiaosaamista.aspxKyberturvallisuus vaatii muutakin kuin teknologiaosaamista
Kansainvälinen yrittäjyys ei toteudu hetkessä vaan siihen kasvetaanhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kansainvälinen-yrittäjyys-ei-toteudu-hetkessä-vaan-siihen-kasvetaan.aspxKansainvälinen yrittäjyys ei toteudu hetkessä vaan siihen kasvetaan
Mediatuotannossa ja asumispalveluissa valmistaudutaan 5G-verkkoonhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Mediatuotannossa-ja-asumispalveluissa-valmistaudutaan-5G-verkkoon.aspxMediatuotannossa ja asumispalveluissa valmistaudutaan 5G-verkkoon
Enemmän kuin pelkkää piitähttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Enemman-kuin-pelkkaa-piita.aspxEnemmän kuin pelkkää piitä
Elintarvikkeet muutoksessahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Elintarvikkeet-muutoksessa.aspxElintarvikkeet muutoksessa
Tuotteita jätteestä – muovipitoinen orgaaninen jäte otetaan käyttöönhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Tuotteita-jätteestä.aspxTuotteita jätteestä – muovipitoinen orgaaninen jäte otetaan käyttöön
Panimolaboratorio – Paremman oluen puolestahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Panimolaboratorio-paremman-oluen-puolesta.aspxPanimolaboratorio – Paremman oluen puolesta
For Industry veturina Suomen valmistavalle teollisuudellehttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/For-Industry-veturina-Suomen-valmistavalle-teollisuudelle.aspxFor Industry veturina Suomen valmistavalle teollisuudelle
Sopiiko elinkaariarviointi poliittisen päätöksenteon tueksi?https://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Sopiiko-elinkaariarviointi-poliittisen-päätöksenteon-tueksi.aspxSopiiko elinkaariarviointi poliittisen päätöksenteon tueksi?
Voiko älykkäiden kaupunkien suorituskykyä mitata?https://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Voiko-alykkaiden-kaupunkien-suorituskykya-mitata.aspxVoiko älykkäiden kaupunkien suorituskykyä mitata?
Ydinjätehuollon uranuurtaja Posivahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Ydinjätehuollon-uranuurtaja-Posiva.aspxYdinjätehuollon uranuurtaja Posiva
Hybridimenetelmillä uusia ratkaisuja metallien kierrätykseenhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/hybridimenetelmilla-uusia-ratkaisuja-metallien-kierratykseen.aspxHybridimenetelmillä uusia ratkaisuja metallien kierrätykseen
Kaivostoiminnasta kestävää ja hyväksyttäväähttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kaivostoiminnasta-kestavaa-ja-hyvaksyttavaa.aspxKaivostoiminnasta kestävää ja hyväksyttävää
Intohimo siivittää tutkimustahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/intohimo-siivittaa-tutkimusta.aspxIntohimo siivittää tutkimusta
Riskienhallintaa mutkistuvassa maailmassahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Riskienhallintaa-mutkistuvassa-maailmassa.aspxRiskienhallintaa mutkistuvassa maailmassa
Lämpöaistimus on monen tekijän summahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Lampoaistimus-on-monen-tekijan-summa.aspxLämpöaistimus on monen tekijän summa
Menetelmiä parempaan päätöksentekoonhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Menetelmia-parempaan-paatoksentekoon.aspxMenetelmiä parempaan päätöksentekoon
Mitä kuuluu Australiaan?https://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Mita-kuuluu-Australiaan.aspxMitä kuuluu Australiaan?
Suomalaispyörät pyörivät myös tulevaisuudessahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Suomalaispyörät-pyörivät-myös-tulevaisuudessa.aspxSuomalaispyörät pyörivät myös tulevaisuudessa
Brasilia viitoittaa bioenergian tietähttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Brasilia-viitoittaa-bioenergian-tieta.aspxBrasilia viitoittaa bioenergian tietä
Automaatio antaa paketille siivethttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Automaatio-antaa-paketille-siivet.aspxAutomaatio antaa paketille siivet
Samaa säätöä seuraavat 100 vuottahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Samaa-säätöä-seuraavat-100-vuotta.aspxSamaa säätöä seuraavat 100 vuotta
Suomi suuntaa vähähiiliseen älyliikenteeseenhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Suomi-suuntaa-vahahiiliseen-alyliikenteeseen.aspxSuomi suuntaa vähähiiliseen älyliikenteeseen
Puolustusvoimat hakee etumatkaahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Puolustusvoimat-hakee-etumatkaa.aspxPuolustusvoimat hakee etumatkaa
Ilman hiilidioksidista raaka-aine polttoaineisiin, kemikaaleihin ja ruokaanhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Ilman-hiilidioksidista-raaka-aine-polttoaineisiin-kemikaaleihin-ja-ruokaan.aspxIlman hiilidioksidista raaka-aine polttoaineisiin, kemikaaleihin ja ruokaan
Asiakasasenteen airuethttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Asiakasasenteen-airuet.aspxAsiakasasenteen airuet
Röntgenkuvantaminen uudelle tasollehttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Rontgen-kuvantaminen-uudelle-tasolle.aspxRöntgenkuvantaminen uudelle tasolle
Tehdään totta biotaloudestahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Tehdaan-totta-biotaloudesta.aspxTehdään totta biotaloudesta
Maailma kuluttajien silminhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Maailma-kuluttajien-silmin.aspxMaailma kuluttajien silmin