Sign In
Uutta tietoa huipputeknologiasta ja sen hyödyntämisestä, tietoa tulevaisuuden ratkaisuista ja palveluista päätöksenteon tueksi ja liiketoiminnan kehittämiseen. Kohdistettu VTT:n kumppaneille, asiakkaille sekä huipputeknologiasta ja sen sovelluksista kiinnostuneille.
Julkaisu tieteestä, teknologiasta ja liiketoiminnasta

IMG_1926.JPG

Ruokatutkimuksen keinoin kohti parempaa maailmaa

  | 1.10.2019

Elintarviketeknologian tutkimusprofessorina VTT:llä kolmen vuosikymmenen ajan ansiokkaasti toiminut Kaisa Poutanen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista elintarvikealan tutkijoista. Hän on tehnyt erityisesti ravintokuituun ja viljaan liittyvää tutkimusta elintarviketeknologian ja ravitsemuksen rajapinnalla.

Biotekniikan koulutukseni on kuljettanut minua ratkaisemaan haasteita viinasta viljaan, bioetanolista terveellisten personoitujen välipalojen valmistukseen ja hapantaikinoista suolistobakteeristoon, kertoo VTT:ltä elokuussa eläkkeelle jäänyt Kaisa Poutanen. 

Vaikka olen ollut VTT:llä lähes 40 vuotta, muutokset niin toimintatavoissa kuin tutkimusaiheissa ovat pitäneet virkeänä.

Toinen jalka Kuopiossa

Sivutoiminen työskentely Itä-Suomen yliopistossa yli kymmenen vuoden ajan 2000-luvun alussa – ensin Elintarvikkeiden terveysvaikutusten tutkimuskeskuksen johtajana ja sittemmin akatemiaprofessorina – laajensivat tutkimuskenttää entisestään.

– Samaan aikaan osui myös vetovastuu yhdestä maailman suurimmista vilja-alan kehityshankkeista, EU:n Healthgrain-projektista. Se opetti yhä lisää ruokajärjestelmän ja siihen liittyvien osaamistarpeiden monimuotoisuudesta, kertoo Poutanen.  

Poutasen mukaan 2000-luvun alussa vallitsi oikea kiinnostuksen hyökyaalto funktionaalisia elintarvikkeita kohtaan. Suomi oli kansainvälisen kehityksen eturintamassa. Kiinnostus ruoan terveyttä edistäviin vaikutuksiin on edelleen suurta, mutta Euroopan lainsäädäntö on tiukka terveysväittämien todentamisen suhteen. 

– Yhtenä missiona oli "läpinäkyvä ruoansulatus", eli ymmärrys siitä, miten ruoan alkuperä ja prosessointi vaikuttavat ravintoaineiden vapautumiseen ja elimistön aineenvaihduntaan. Kuopiossa tehdään edelleen metabolomiikan ja nutrigenomiikan keinoin ravintofysiologista tutkimusta kliinisissä interventioissa. Nyt tiedämme jo paljon siitä, miksi kasvipitoinen ruoka on niin terveellistä ja miten sen eri komponentit vaikuttavat elimistössä.

VTT ja Itä-Suomen yliopisto ovat tehneet paljon yhteistyötä myös ravitsemuskäyttäytymisen saralla.  

– Viimeisimmässä StopDia-tutkimuksessa paneuduimme siihen, miten ruokaympäristöä muokkaamalla voimme tuupata ihmisiä syömään terveellisemmin, kertoo Poutanen.

Tässä teknologian uusien mahdollisuuksien tuominen käyttöön edellyttää osaamista myös ihmisen käyttäytymisen ja valintojen ymmärtämiseksi. 

Ruis ja kaura kunniaan 

Kaisa Poutanen on tehnyt mittavan työn rukiin ja kauran parissa, ja ollut nostamassa näitä viljoja maailmankartalle.  

– Vetämäni pohjoismainen ruis ja terveys -verkosto tunnisti rukiista lukuisan määrän uusia terveyden kannalta kiinnostavia yhdisteitä, ja osoitti niiden aineenvaihdunnan ja fysiologisen merkityksen. Rukiista onkin tullut terveellisen täysjyväviljan pohjoismainen malliesimerkki, jonka merkitys tiedetään nyt useilla mantereilla. Olemme viestineet tuloksistamme sekä tiedejulkaisuin, verkkosivustoin että lukuisin esitelmin ja tapahtumin, sanoo Poutanen. 

– On palkitsevaa, että pohjoismainen tutkimusyhteistyö jatkuu jo kolmattakymmenettä vuotta seuraavan tutkijasukupolven voimin.

Poutanen muistuttaa, että kauran fraktiointitutkimukset aloitti VTT:llä jo professori Yrjö Mälkki1980-luvulla.Kauran ravintokuitua, proteiinia ja prosessointia erilaisiksi elintarvikkeiksi on nyt tutkittu jo yli 40 vuotta. 

– On mahtavaa nähdä, että kaura on lopulta tehnyt läpimurron monipuolisena raaka-aineena, ja sen kulutus kasvaa kohisten. Tämä on hyvä esimerkki kasviraaka-aineiden monipuolisesta käytöstä, joka on tulevaisuuden iso trendi.

Poutanen on palkittu ansioistaan viljatutkimuksen parissa kansainvälisten vilja-alan tiedeyhteisöjen arvostetuimmilla palkinnoilla, ja hänet myös kutsuttiin sen siivittämänä Helsingin yliopiston kunniatohtoriksi.  

Uusi elintarviketalous on alkanut

– Teimme VTT:llä kolme vuotta sitten tiekarttaa, jonka perusteella määrittelimme Elintarviketalous 4.0 -strategian. Ilmastonmuutos, väestönkasvu, kaupungistuminen ja ikääntyminen vaativat uusia ratkaisuja tulevaisuuden elintarviketuotantoon. Olemme VTT:llä vastanneet haasteisiin kehittämällä teknologiaa uudenlaisten ruoan komponenttien valmistamiseksi sekä biotekniikan keinoin että käyttämällä kasviraaka-aineita uusin tavoin hyväksi, kertoo Poutanen.

– Uusien raaka-aineiden lisäksi tarvitaan ketteriä tuotantotapoja ja kuluttajan ihan uudenlaista huomioimista. Tieto on valtaa, ja tieto on myös tärkeä osa tuotetta. Tietotekniikka tuo ruoan myös täysin uusin tavoin kuluttajan käsiin ja auttaa yksilöllisten valintojen ja ruokavalioiden räätälöinnissä - missä ja milloin kukin syökin. Tässä VTT:n monialaisuus on upea ponnistuslauta.  

Puolittain eläkkeellä

Poutanen jatkaa toistaiseksi VTT:n osa-aikaisena neuvonantajana. Hänellä on edelleen myös kansainvälisiä luottamus- ja konsulttitehtäviä ja jo monivuotinen toimi Leipurin Oyj:n hallituksen jäsenenä.

Ruoka ei lakkaa Poutasta kiehtomasta – eikä se, kuinka yhä useammat saisivat samassa paketissa energiaa, mielihyvää ja hyvinvointia syömisen avulla niin että samalla uudistamme ruokaan liittyviä liiketoimintoja.  

– Arvostan kuitenkin myös uutta luksusta – sitä, että voin elää hitaammin, nukkua myöhempään aamulla, kävellä pitkiä lenkkejä koiran kanssa ja leikkiä lapsenlapsen kanssa keskellä arkipäivää. Maailmassa on niin paljon koettavaa, myös tutkimusmaailman ulkopuolella.


 

 

VTT Impulssihttps://www.vtt.fi/ImpulssiVTT Impulssi
Palvelut PK-yrityksillehttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Palvelut-PK-yrityksille.aspxPalvelut PK-yrityksille
Liiketoiminnan kehittäminenhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Liiketoiminnan-kehittäminen.aspxLiiketoiminnan kehittäminen
Kestävät ja älykkäät yhteisöthttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kestävät-ja-älykkäät-yhteisöt.aspxKestävät ja älykkäät yhteisöt
Terveys ja hyvinvointihttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Terveys-ja-hyvinvointi.aspxTerveys ja hyvinvointi
Älykäs teollisuushttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Älykäs-teollisuus.aspxÄlykäs teollisuus
Vähähiilinen energiahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Vähähiilinen-energia.aspxVähähiilinen energia
Digitaalinen maailmahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Digitaalinen-maailma.aspxDigitaalinen maailma
Biotalous ja kiertotaloushttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Biotalous-ja-kiertotalous.aspxBiotalous ja kiertotalous
Impulssi 2/2018https://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Impulssi-2-2018.aspxImpulssi 2/2018
Minima Processor Oy – Energiatehokkuuden maailmanennätys kiihdyttää IoT-kehitystähttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Minima-Processor-Oy-Energiatehokkuuden-maailmanennätys-kiihdyttää-IoT-kehitystä.aspxMinima Processor Oy – Energiatehokkuuden maailmanennätys kiihdyttää IoT-kehitystä
Tulevaisuuden sensorihttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Tulevaisuuden-sensori.aspxTulevaisuuden sensori
Teollisuuden toimintatapojen uudistaminen luo uutta kilpailukykyähttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Teollisuuden-toimintatapojen-uudistaminen-luo-uutta-kilpailukykyä.aspxTeollisuuden toimintatapojen uudistaminen luo uutta kilpailukykyä
Luotettavalla mittaustiedolla on olennainen rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessähttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Luotettavalla-mittaustiedolla-on-olennainen-rooli-ilmastonmuutoksen-hillitsemisessä.aspxLuotettavalla mittaustiedolla on olennainen rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä
Asiakasasenteen airuethttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Asiakasasenteen-airuet.aspxAsiakasasenteen airuet
ChemSheet-innovaatioilla tietä uusille ratkaisuillehttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Chemsheet-innovaatioilla-tietä-uusille-ratkaisuille.aspxChemSheet-innovaatioilla tietä uusille ratkaisuille
Energiaministeri laajentaisi päästökauppaahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Energiaministeri-laajentaisi-paastokauppaa.aspxEnergiaministeri laajentaisi päästökauppaa
Energiavarastojen kysyntä kasvaa vauhdillahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Energiavarastojen-kysynta-kasvaa-vauhdilla.aspxEnergiavarastojen kysyntä kasvaa vauhdilla
Hulevedet puhtaiksi Leca-sorallahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Hulevedet-puhtaiksi-Leca-soralla.aspxHulevedet puhtaiksi Leca-soralla
Impulssi 1/2015https://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Impulssi-1-2015.aspxImpulssi 1/2015
Impulssi 2/2017https://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Impulssi-2-2017.aspxImpulssi 2/2017
IPR edellä ulkomaillehttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/IPR-edella-ulkomaille.aspxIPR edellä ulkomaille
Kalasatamasta älykkään energian mallialuehttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kalasatamasta-alykkaan-energian-mallialue.aspxKalasatamasta älykkään energian mallialue
Kitka ja kasvihuonepäästöt kuriin materiaalien digitoinnillahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kitka-ja-kasvihuonepaastot-kuriin-materiaalien-digitoinnilla.aspxKitka ja kasvihuonepäästöt kuriin materiaalien digitoinnilla
Kone on inhimillisempihttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kone-on-inhimillisempi.aspxKone on inhimillisempi
Merenkulku murroksessa: äly tulee komentosilloillehttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Merenkulku-murroksessa-aly-tulee-komentosilloille.aspxMerenkulku murroksessa: äly tulee komentosilloille
Kun osaat mitata, osaat parantaahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/MIKES-tekee-vaativia-mittauksia-teollisuuden-kayttoon.aspxKun osaat mitata, osaat parantaa
Multifunktionaaliset polysakkaridit tuovat elintarviketeollisuudelle uusia mahdollisuuksiahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Multifunktionaaliset-polysakkaridit-avaavat-uusia-mahdollisuuksia.aspxMultifunktionaaliset polysakkaridit tuovat elintarviketeollisuudelle uusia mahdollisuuksia
Pekka Soinin Business Finland on yritysten ”kansainvälistymiskanava”https://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Pekka-Soinin-Business-Finland-on-yritysten-kansainvalistymiskanava.aspxPekka Soinin Business Finland on yritysten ”kansainvälistymiskanava”
Pilottitehtaat jauhavat ideoista liiketoimintaahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Pilottitehtaat-jauhavat-ideoista-liiketoimintaa.aspxPilottitehtaat jauhavat ideoista liiketoimintaa
Selluloosakuitu herättää vanhan puuvillatekstiilin uuteen eloonhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Selluloosakuitu-herattaa-kaytetyn-puuvillatekstiilin-uuteen-eloon.aspxSelluloosakuitu herättää vanhan puuvillatekstiilin uuteen eloon
Suomella osaaminen globaaleihin ongelmiinhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Suomella-osaaminen-globaaleihin-ongelmiin.aspxSuomella osaaminen globaaleihin ongelmiin
Tuottoisaa käyttöä Suomen biomassoillehttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Tuottoisaa-kayttoa-Suomen-biomassoille.aspxTuottoisaa käyttöä Suomen biomassoille
Uudenlaista liiketoimintaa selluloosastahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Uudenlaista-liiketoimintaa-selluloosasta.aspxUudenlaista liiketoimintaa selluloosasta
Uusia ratkaisuja kaupunkitulvien ehkäisyynhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Uusia-ratkaisuja-kaupunkitulvien-ehkaisyyn.aspxUusia ratkaisuja kaupunkitulvien ehkäisyyn
Voimaa potkurikehitykseenhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Voimaa-potkurikehitykseen.aspxVoimaa potkurikehitykseen
Yrittäjien velvollisuus on etsiä kasvuahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Yrittajien-velvollisuus-on-etsia-kasvua.aspxYrittäjien velvollisuus on etsiä kasvua
Infinited Fiber tuo muutoksen tekstiiliteollisuuteenhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Infinited-Fiber-tuo-muutoksen-tekstiiliteollisuuteen.aspxInfinited Fiber tuo muutoksen tekstiiliteollisuuteen
Kaikki katseet uudistumiseenhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kaikki-katseet-uudistumiseen.aspxKaikki katseet uudistumiseen
Kvanttinormaaleita uudistuvalle SI-järjestelmällehttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kvanttinormaaleita-uudistuvalle-SI-jarjestelmalle.aspxKvanttinormaaleita uudistuvalle SI-järjestelmälle
Plasmakäsittely kirittää materiaalikehitystähttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Plasmakasittely-kirittaa-materiaalikehitysta.aspxPlasmakäsittely kirittää materiaalikehitystä
Kierrätyksellä kriittiset metallit talteenhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kierratyksella-kriittiset-metallit-talteen.aspxKierrätyksellä kriittiset metallit talteen
Tekoälyä opetetaan tunnistamaan, kuka hyötyy kemoterapiastahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Tekoälyä-opetetaan-tunnistamaan,-kuka-hyötyy-kemoterapiasta.aspxTekoälyä opetetaan tunnistamaan, kuka hyötyy kemoterapiasta
Ihmisten jäljillähttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Ihmisten-jaljilla.aspxIhmisten jäljillä
Telaketju muuttaa käsityksemme tekstiilien kierrätyksestähttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Telaketju-muuttaa-käsityksemme-tekstiilien-kierrätyksestä.aspxTelaketju muuttaa käsityksemme tekstiilien kierrätyksestä
Ruokatutkimuksen keinoin kohti parempaa maailmaahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Ruokatutkimuksen-keinoin-kohti-parempaa-maailmaa.aspxRuokatutkimuksen keinoin kohti parempaa maailmaa
Bisnesenkeli Sauli Törmälä: Kasvua kansainvälisiltä kentiltähttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Sauli-Tormala-Kasvua-kansainvalisilta-kentilta.aspxBisnesenkeli Sauli Törmälä: Kasvua kansainvälisiltä kentiltä
Robotiikka – monien mahdollisuuksien tekniikkaahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Robotiikka-–-monien-mahdollisuuksien-tekniikkaa.aspxRobotiikka – monien mahdollisuuksien tekniikkaa
Tulevaisuuden uudet selluloosatuotteet ja niiden sovelluksethttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Tulevaisuuden-uudet-selluloosatuotteet-ja-niiden-sovellukset.aspxTulevaisuuden uudet selluloosatuotteet ja niiden sovellukset
Energiaratkaisut ja 2050-tavoitteethttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Energiaratkaisut-ja-2050-tavoitteet.aspxEnergiaratkaisut ja 2050-tavoitteet