Sign In
Uutta tietoa huipputeknologiasta ja sen hyödyntämisestä, tietoa tulevaisuuden ratkaisuista ja palveluista päätöksenteon tueksi ja liiketoiminnan kehittämiseen. Kohdistettu VTT:n kumppaneille, asiakkaille sekä huipputeknologiasta ja sen sovelluksista kiinnostuneille.
Julkaisu tieteestä, teknologiasta ja liiketoiminnasta

​​

Solar Foods Oy: Räätälöityä ravintoa avaruustutkimuksen malliin

Teksti: Tarja Rannisto | Kuvat: VTT | 21.5.2018

VTT:n Neo-Carbon Food -akatemiahankkeessa proteiinia valmistetaan ilman maanviljelyä tai metaanipäästöjä aiheuttavaa karjataloutta. Käytännössä prosessissa käytetään hiilidioksidia hiilen lähteenä ja sähköä energian lähteenä, ja vesiliuoksessa kasvatetaan syötäväksi kelpaavia mikrobeja.

​Idea keksittiin 60-luvulla, kun avaruustutkimuksen yhteydessä tutkittiin, kuinka esimerkiksi Marsissa voitaisiin tehdä ravintoa.

Maatalouden ruokatuotantoketjussa syntyvä metaani on yksi merkittävimmistä kasvihuonekaasuista ja siten suurimpia ilmastonmuutoksen aiheuttajia. VTT:n johtava johtava tutkija Juha-Pekka Pitkänen kertoo, että hankkeen tarkoituksena on osoittaa, että syötäväksi kelpaavaa ravintoa voidaan valmistaa ympäristöä kuormittamatta.

– Proteiinia voidaan siis valmistaa ilman fotosynteettisiä prosesseja ja ilmastoon haitallisesti vaikuttavaa maataloutta. Lisäksi osa tuotettavasta proteiinista menee eläinrehuksi, jolloin viljelysala voi keskittyä ihmispopulaation ravinnon tuotantoon, hän lisää.

VTT:n Juha-Pekka Pitkänen kertoo, että hankkeen tarkoituksena on osoittaa, että syötäväksi kelpaavaa ravintoa voidaan valmistaa ympäristöä kuormittamatta.

Kuivahiivaa rakenteeltaan muistuttava valmiste sisältää tässä vaiheessa tutkimushanketta noin 50 prosenttia proteiinia, ja yhden gramman valmistaminen kestää vielä noin kaksi viikkoa. Kaksi miljoonaa tonnia valmistetta vuodessa riittäisi jo tuottoisaan hankkeeseen, mutta sen suuruiseen ruokatuotantoon vaaditaan vielä lisää prosessointia.

Sekä Pitkänen että toinen hankkeen johtava tutkija VTT:ltä, dosentti Pasi Vainikka tietävät, että kiinnostusta hanketta kohtaan on olemassa. Tammikuussa 2018 hankkeen ympärille perustettu Solar Foods Oy sai yhteensä 2 miljoonan euron yksityisen pääomasijoituksen ja Business Finlandilta tuotekehityslainan.

– Ruoka koskettaa jokaista. Siksi rahoittajillekin on helppo kertoa, mistä tässä on kyse. Nyt on yhtiö olemassa ja tuotekehityslainan varmistuttua saamme sen toden teolla käyntiin maalis–huhtikuussa, he innostuvat.

Ilman hiilidioksidista tehdyn proteiinivalmisteen yritys tuo markkinoille viimeistään vuoden 2021 aikana, mutta pyrkimys on saada se tuotantoon jo aikaisemmin. Markkinoille tulo edellyttää, että se läpäisee EU:n uuden elintarvikelupaprosessin. Siinä valmiste hyväksytetään tietyin koe- ja todistusmenettelyin ravinnoksi kelpaavaksi aineeksi. Tiekartta seuraavaksi kolmeksi vuodeksi yhtiön perustajilla on tätä luvan saamista ennakoiden jo valmis:

– Lupaprosessi aloitetaan tänä vuonna. Sitä varten tarvitsemme ruokaproteiinituotteen, jonka valmistamiseksi yhtiö investoi pilot-laitteistoon.

– Vuoden 2021 aikana tarkoitus on käynnistää ensimmäinen tehdas proteiinituotteen laajamittaiseen valmistukseen. Ruoaksi tulo voisi olla todellista tästä hetkestä katsoen parin vuoden kuluttua. Lisäksi pyrimme kartoittamaan muitakin erilaisia vaihtoehtoja yrityksen toiminnan kasvattamiseksi, kertoo Vainikka.

VTT:n Pasi Vainikka arvioi, että tulevaisuudessa on todennäköistä, että ravinnon käyttöä pyritään tehostamaan tekemällä siitä jollakin tavalla personoitua ja henkilökohtaisesti sopivaa.​

Vaihtoehtoisten proteiininlähteiden trendi on kasvava

Ruoka on iso bisnes ja siksi kasvun rajan vetäminen Solar Foodsille on hankalaa. Tällä hetkellä suurimmat kilpailijat Solar Foodsin lihan korvikkeeksi tarkoitetulle proteiinivalmisteelle ovat tofu ja Quorn.

– Vaihtoehtoisten proteiinilähteiden myynnin tiedämme olevan noin neljä miljardia euroa vuodessa. Koska ala on uusi ja kasvissyöjiä on merkittävästi ja kysyntää tulee lisää koko ajan, voin sanoa myynnin kasvavan seitsemän prosenttia vuodessa. Markkina on riittävä uudellekin toimijalle, sitä emme epäile, vakuuttaa Vainikka.

Suomessa markkina ei Vainikan mukaan ole kuitenkaan riittävä eikä ole siksi Solar Foodsin päätavoite.

Teknologia demokratisoi ruoan saantia

Nälänhätä on epätasa-arvosta johtuva ilmentymä. Maapallon laajuisesti väestön ongelma on, että 30 prosenttia syö liikaa ja 30 prosenttia syö liian vähän ja vain 40 prosenttia syö kohtuullisesti eli ravinnon ja kuluttajan välinen kohtaanto on ongelma.

Niissä paikoissa, joissa nälänhätä johtuu ympäristöolosuhteiden aiheuttamasta heikosta ruoantuotannosta, voidaan vaikuttaa vain valmistamalla tuotteita paikallisesti. Vainikka uskoo, että viemällä Solar Foodsin teknologiaa tällaisille alueille, voidaan nälänhätää vähentää merkittävästi.

– Tässä nousee tosin realismi vastaan: teknologia pitää ensin ostaa, mutta kuka laitteet voi maksaa, jos väestöllä ei ole varaa ostaa leipää tai jauhoja, kysyy Vainikka.

– Siinä Solar Foodsin keksintö toki on edesauttava, että meidän teknologiamme ei tarvitse viljelykelpoista maata, vaan toimii kuivuudessa, jossa on aurinkosähköä saatavilla. Solar Foodsin proteiini on täysin kilpailukykyinen muiden markkinoilla olevien proteiinin lähteiden kanssa. Vainikka arvioi, että valmisteen hinta tulee olemaan samalla tasolla kuin markkinoilla olevasta muusta ravinnosta maksetaan.

Strategisesti Solar Foodsin tuote ja valmistamisen menettelytapa eroavat perinteisestä proteiinin tuotannosta ja valmisteesta siinä, että tämä on tavallaan maataloutta ilman maata, kuten Vainikka kiteyttää.

– Jos ympäristöasioihin halutaan vaikuttaa merkittävästi, pitää päästä maan käytön vaikutuksista irti. Ei muuteta metsiä pelloiksi tai päästetä lannoitteita ja hulevalumia vesiin eikä kasvihuonekaasujen päästöjä ilmakehiin. Tämä perusasetelma täytyy jollakin tavalla muuttaa, hän vaatii.

Juuri sitä Solar Foods tekee: suljetun kierron teknologiaa, kun proteiinista tulee huipputeknologiaa sen asemesta, että se olisi maaperässä ja sen ominaisuuksissa kiinni.

Vainikka katsoo vielä pitemmälle tulevaisuuteen ja arvioi, että tulevaisuudessa on todennäköistä, että ravinnon käyttöä pyritään tehostamaan tekemällä siitä jollakin tavalla personoitua ja henkilökohtaisesti sopivaa. Proteiinipuolella tämä voisi tapahtua samaan tapaan kuin tavanomaisessakin maataloudessa, jossa kasvien ja solujen geenimuuntelu on jo arkea.

– Voi toki tulla myös jokin ihan muu tapa tuottaa personoitua ravintoa sen mukaan, mitä enemmän henkilökohtaisesta ruoankäytöstä ja hänen ominaisuuksistaan tiedetään, Vainikka ennakoi.

Esimerkiksi ravinnon räätälöinti henkilökohtaisiin suolisto-ominaisuuksiin voi olla tulevaisuuden juttu!

 

 

VTT Impulssihttps://www.vtt.fi/ImpulssiVTT Impulssi
Terveys ja hyvinvointihttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Terveys-ja-hyvinvointi.aspxTerveys ja hyvinvointi
Älykäs teollisuushttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Älykäs-teollisuus.aspxÄlykäs teollisuus
Liiketoiminnan kehittäminenhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Liiketoiminnan-kehittäminen.aspxLiiketoiminnan kehittäminen
Vähähiilinen energiahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Vähähiilinen-energia.aspxVähähiilinen energia
Kestävät ja älykkäät yhteisöthttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kestävät-ja-älykkäät-yhteisöt.aspxKestävät ja älykkäät yhteisöt
Palvelut PK-yrityksillehttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Palvelut-PK-yrityksille.aspxPalvelut PK-yrityksille
Biotalous ja kiertotaloushttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Biotalous-ja-kiertotalous.aspxBiotalous ja kiertotalous
Impulssi 2/2018https://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Impulssi-2-2018.aspxImpulssi 2/2018
Digitaalinen maailmahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Digitaalinen-maailma.aspxDigitaalinen maailma
Infinited Fiber tuo muutoksen tekstiiliteollisuuteenhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Infinited-Fiber-tuo-muutoksen-tekstiiliteollisuuteen.aspxInfinited Fiber tuo muutoksen tekstiiliteollisuuteen
Riskienhallintaa mutkistuvassa maailmassahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Riskienhallintaa-mutkistuvassa-maailmassa.aspxRiskienhallintaa mutkistuvassa maailmassa
Automaatio antaa paketille siivethttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Automaatio-antaa-paketille-siivet.aspxAutomaatio antaa paketille siivet
Ihmisten jäljillähttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Ihmisten-jaljilla.aspxIhmisten jäljillä
IPR edellä ulkomaillehttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/IPR-edella-ulkomaille.aspxIPR edellä ulkomaille
Joustavan energiatuotannon kärkimaaksihttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Joustavan-energian-karkimaaksi.aspxJoustavan energiatuotannon kärkimaaksi
Maailmalla ei ole parempaa innovaatiomalliahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Maailmalla-ei-ole-parempaa-innovaatiomallia.aspxMaailmalla ei ole parempaa innovaatiomallia
Robotiikka – monien mahdollisuuksien tekniikkaahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Robotiikka-–-monien-mahdollisuuksien-tekniikkaa.aspxRobotiikka – monien mahdollisuuksien tekniikkaa
Tehdään totta biotaloudestahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Tehdaan-totta-biotaloudesta.aspxTehdään totta biotaloudesta
Teollisuuden kyberturvallisuus paranee yhteistyöllähttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Teollisuuden-kyberturvallisuus-paranee-yhteistyolla.aspxTeollisuuden kyberturvallisuus paranee yhteistyöllä
Älyliikenteestä suomalaisia vientivalttejahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Alyliikenteesta-suomalaisia-vientivaltteja.aspxÄlyliikenteestä suomalaisia vientivaltteja
Solar Foods Oy: Räätälöityä ravintoa avaruustutkimuksen malliinhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Solar-Foods-Oy-Raataloitya-ravintoa-avaruustutkimuksen-malliin.aspxSolar Foods Oy: Räätälöityä ravintoa avaruustutkimuksen malliin
Pekka Soinin Business Finland on yritysten ”kansainvälistymiskanava”https://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Pekka-Soinin-Business-Finland-on-yritysten-kansainvalistymiskanava.aspxPekka Soinin Business Finland on yritysten ”kansainvälistymiskanava”
Impulssi 2/2016https://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Impulssi-2-2016.aspxImpulssi 2/2016
Impulssi 1/2017https://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Impulssi-1-2017.aspxImpulssi 1/2017
Onko tulevaisuudessa jätevettä?https://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Onko-tulevaisuudessa-jatevetta.aspxOnko tulevaisuudessa jätevettä?
S-ryhmä uskoo monikanavamalliinhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/S-ryhma-uskoo-monikanavamalliin.aspxS-ryhmä uskoo monikanavamalliin
Kaura on kysyttyä tavaraa maailmallahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kaura-on-kysyttya-tavaraa-maailmalla.aspxKaura on kysyttyä tavaraa maailmalla
Vanha ydintutkimusreaktori poistetaan käytöstä – uusi ydinturvallisuustalo rakenteillahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/FiR-1-tutkimusreaktori-poistetaan-kaytosta.aspxVanha ydintutkimusreaktori poistetaan käytöstä – uusi ydinturvallisuustalo rakenteilla
Uudenlaista liiketoimintaa selluloosastahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Uudenlaista-liiketoimintaa-selluloosasta.aspxUudenlaista liiketoimintaa selluloosasta
Uudet synteettisen biologian teknologiat mullistavat mikrobien muokkauksenhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Uudet-synteettisen-biologian-teknologiat-mullistavat-mikrobien-muokkauksen.aspxUudet synteettisen biologian teknologiat mullistavat mikrobien muokkauksen
Suomi on hyvä investointihttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Suomi-on-hyva-investointi.aspxSuomi on hyvä investointi
Sopiiko elinkaariarviointi poliittisen päätöksenteon tueksi?https://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Sopiiko-elinkaariarviointi-poliittisen-päätöksenteon-tueksi.aspxSopiiko elinkaariarviointi poliittisen päätöksenteon tueksi?
Lämpöaistimus on monen tekijän summahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Lampoaistimus-on-monen-tekijan-summa.aspxLämpöaistimus on monen tekijän summa
Ketterä ja nopea Ponssehttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kettera-ja-nopea-Ponsse.aspxKetterä ja nopea Ponsse
Puukuitu haastaa muovin kauppakasseissahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Puukuitu-haastaa-muovin-kauppakasseissa.aspxPuukuitu haastaa muovin kauppakasseissa
Älypuhelinsovelluksella työhyvinvointia tehdasympäristöönhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Alypuhelinsovelluksella-tyohyvinvointia-tehdasymparistoon.aspxÄlypuhelinsovelluksella työhyvinvointia tehdasympäristöön
Kännykällä mielenrauhaahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kannykalla-mielenrauhaa.aspxKännykällä mielenrauhaa
Automaatiolla älykkyyttä liikenteeseenhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Automaatiolla-alykkyytta-liikenteeseen.aspxAutomaatiolla älykkyyttä liikenteeseen
Tuottoa sijoituksillehttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Tuottoa-sijoituksille.aspxTuottoa sijoituksille
Suomalainen polttokennotekniikka pyrkii maailmallehttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Suomalainen-polttokennotekniikka-pyrkii-maailmalle.aspxSuomalainen polttokennotekniikka pyrkii maailmalle
For Industry veturina Suomen valmistavalle teollisuudellehttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/For-Industry-veturina-Suomen-valmistavalle-teollisuudelle.aspxFor Industry veturina Suomen valmistavalle teollisuudelle
Optinen isotooppispektroskopia: Yhä tarkempia tietoja tutkimuskohteestahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Optinen-isotooppispektroskopia-kehittynyt-merkittavasti.aspxOptinen isotooppispektroskopia: Yhä tarkempia tietoja tutkimuskohteesta
Uudet puupohjaiset materiaalit apuna muovijätteen vähentämisessähttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Uudet-puupohjaiset-materiaalit-apuna-muovijätteen-vähentämisessä.aspxUudet puupohjaiset materiaalit apuna muovijätteen vähentämisessä
Puun voimalla biotalouteenhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Puun-voimalla-biotalouteen.aspxPuun voimalla biotalouteen
Avoimen lähdekoodin infrastruktuuri sähkömekaanisen alan tuotekehityksessähttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Avoimen-lahdekoodin-infrastruktuuri-sahkomekaanisen-alan-tuotekehityksessa.aspxAvoimen lähdekoodin infrastruktuuri sähkömekaanisen alan tuotekehityksessä
Kalasatamasta älykkään energian mallialuehttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kalasatamasta-alykkaan-energian-mallialue.aspxKalasatamasta älykkään energian mallialue
Simon Kos, Microsoft: Tekoäly rynnii potilaan avuksihttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Simon-Kos-Microsoft-Tekoaly-rynnii-potilaan-avuksi.aspxSimon Kos, Microsoft: Tekoäly rynnii potilaan avuksi
Uutta virtaa elektroniikkateollisuuteenhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Uutta-virtaa-elektroniikkateollisuuteen.aspxUutta virtaa elektroniikkateollisuuteen
Multifunktionaaliset polysakkaridit tuovat elintarviketeollisuudelle uusia mahdollisuuksiahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Multifunktionaaliset-polysakkaridit-avaavat-uusia-mahdollisuuksia.aspxMultifunktionaaliset polysakkaridit tuovat elintarviketeollisuudelle uusia mahdollisuuksia