Sign In
Uutta tietoa huipputeknologiasta ja sen hyödyntämisestä, tietoa tulevaisuuden ratkaisuista ja palveluista päätöksenteon tueksi ja liiketoiminnan kehittämiseen. Kohdistettu VTT:n kumppaneille, asiakkaille sekä huipputeknologiasta ja sen sovelluksista kiinnostuneille.
Julkaisu tieteestä, teknologiasta ja liiketoiminnasta

​​

Solar Foods Oy: Räätälöityä ravintoa avaruustutkimuksen malliin

Teksti: Tarja Rannisto | Kuvat: VTT | 21.5.2018

VTT:n Neo-Carbon Food -akatemiahankkeessa proteiinia valmistetaan ilman maanviljelyä tai metaanipäästöjä aiheuttavaa karjataloutta. Käytännössä prosessissa käytetään hiilidioksidia hiilen lähteenä ja sähköä energian lähteenä, ja vesiliuoksessa kasvatetaan syötäväksi kelpaavia mikrobeja.

​Idea keksittiin 60-luvulla, kun avaruustutkimuksen yhteydessä tutkittiin, kuinka esimerkiksi Marsissa voitaisiin tehdä ravintoa.

Maatalouden ruokatuotantoketjussa syntyvä metaani on yksi merkittävimmistä kasvihuonekaasuista ja siten suurimpia ilmastonmuutoksen aiheuttajia. VTT:n johtava johtava tutkija Juha-Pekka Pitkänen kertoo, että hankkeen tarkoituksena on osoittaa, että syötäväksi kelpaavaa ravintoa voidaan valmistaa ympäristöä kuormittamatta.

– Proteiinia voidaan siis valmistaa ilman fotosynteettisiä prosesseja ja ilmastoon haitallisesti vaikuttavaa maataloutta. Lisäksi osa tuotettavasta proteiinista menee eläinrehuksi, jolloin viljelysala voi keskittyä ihmispopulaation ravinnon tuotantoon, hän lisää.

VTT:n Juha-Pekka Pitkänen kertoo, että hankkeen tarkoituksena on osoittaa, että syötäväksi kelpaavaa ravintoa voidaan valmistaa ympäristöä kuormittamatta.

Kuivahiivaa rakenteeltaan muistuttava valmiste sisältää tässä vaiheessa tutkimushanketta noin 50 prosenttia proteiinia, ja yhden gramman valmistaminen kestää vielä noin kaksi viikkoa. Kaksi miljoonaa tonnia valmistetta vuodessa riittäisi jo tuottoisaan hankkeeseen, mutta sen suuruiseen ruokatuotantoon vaaditaan vielä lisää prosessointia.

Sekä Pitkänen että toinen hankkeen johtava tutkija VTT:ltä, dosentti Pasi Vainikka tietävät, että kiinnostusta hanketta kohtaan on olemassa. Tammikuussa 2018 hankkeen ympärille perustettu Solar Foods Oy sai yhteensä 2 miljoonan euron yksityisen pääomasijoituksen ja Business Finlandilta tuotekehityslainan.

– Ruoka koskettaa jokaista. Siksi rahoittajillekin on helppo kertoa, mistä tässä on kyse. Nyt on yhtiö olemassa ja tuotekehityslainan varmistuttua saamme sen toden teolla käyntiin maalis–huhtikuussa, he innostuvat.

Ilman hiilidioksidista tehdyn proteiinivalmisteen yritys tuo markkinoille viimeistään vuoden 2021 aikana, mutta pyrkimys on saada se tuotantoon jo aikaisemmin. Markkinoille tulo edellyttää, että se läpäisee EU:n uuden elintarvikelupaprosessin. Siinä valmiste hyväksytetään tietyin koe- ja todistusmenettelyin ravinnoksi kelpaavaksi aineeksi. Tiekartta seuraavaksi kolmeksi vuodeksi yhtiön perustajilla on tätä luvan saamista ennakoiden jo valmis:

– Lupaprosessi aloitetaan tänä vuonna. Sitä varten tarvitsemme ruokaproteiinituotteen, jonka valmistamiseksi yhtiö investoi pilot-laitteistoon.

– Vuoden 2021 aikana tarkoitus on käynnistää ensimmäinen tehdas proteiinituotteen laajamittaiseen valmistukseen. Ruoaksi tulo voisi olla todellista tästä hetkestä katsoen parin vuoden kuluttua. Lisäksi pyrimme kartoittamaan muitakin erilaisia vaihtoehtoja yrityksen toiminnan kasvattamiseksi, kertoo Vainikka.

VTT:n Pasi Vainikka arvioi, että tulevaisuudessa on todennäköistä, että ravinnon käyttöä pyritään tehostamaan tekemällä siitä jollakin tavalla personoitua ja henkilökohtaisesti sopivaa.​

Vaihtoehtoisten proteiininlähteiden trendi on kasvava

Ruoka on iso bisnes ja siksi kasvun rajan vetäminen Solar Foodsille on hankalaa. Tällä hetkellä suurimmat kilpailijat Solar Foodsin lihan korvikkeeksi tarkoitetulle proteiinivalmisteelle ovat tofu ja Quorn.

– Vaihtoehtoisten proteiinilähteiden myynnin tiedämme olevan noin neljä miljardia euroa vuodessa. Koska ala on uusi ja kasvissyöjiä on merkittävästi ja kysyntää tulee lisää koko ajan, voin sanoa myynnin kasvavan seitsemän prosenttia vuodessa. Markkina on riittävä uudellekin toimijalle, sitä emme epäile, vakuuttaa Vainikka.

Suomessa markkina ei Vainikan mukaan ole kuitenkaan riittävä eikä ole siksi Solar Foodsin päätavoite.

Teknologia demokratisoi ruoan saantia

Nälänhätä on epätasa-arvosta johtuva ilmentymä. Maapallon laajuisesti väestön ongelma on, että 30 prosenttia syö liikaa ja 30 prosenttia syö liian vähän ja vain 40 prosenttia syö kohtuullisesti eli ravinnon ja kuluttajan välinen kohtaanto on ongelma.

Niissä paikoissa, joissa nälänhätä johtuu ympäristöolosuhteiden aiheuttamasta heikosta ruoantuotannosta, voidaan vaikuttaa vain valmistamalla tuotteita paikallisesti. Vainikka uskoo, että viemällä Solar Foodsin teknologiaa tällaisille alueille, voidaan nälänhätää vähentää merkittävästi.

– Tässä nousee tosin realismi vastaan: teknologia pitää ensin ostaa, mutta kuka laitteet voi maksaa, jos väestöllä ei ole varaa ostaa leipää tai jauhoja, kysyy Vainikka.

– Siinä Solar Foodsin keksintö toki on edesauttava, että meidän teknologiamme ei tarvitse viljelykelpoista maata, vaan toimii kuivuudessa, jossa on aurinkosähköä saatavilla. Solar Foodsin proteiini on täysin kilpailukykyinen muiden markkinoilla olevien proteiinin lähteiden kanssa. Vainikka arvioi, että valmisteen hinta tulee olemaan samalla tasolla kuin markkinoilla olevasta muusta ravinnosta maksetaan.

Strategisesti Solar Foodsin tuote ja valmistamisen menettelytapa eroavat perinteisestä proteiinin tuotannosta ja valmisteesta siinä, että tämä on tavallaan maataloutta ilman maata, kuten Vainikka kiteyttää.

– Jos ympäristöasioihin halutaan vaikuttaa merkittävästi, pitää päästä maan käytön vaikutuksista irti. Ei muuteta metsiä pelloiksi tai päästetä lannoitteita ja hulevalumia vesiin eikä kasvihuonekaasujen päästöjä ilmakehiin. Tämä perusasetelma täytyy jollakin tavalla muuttaa, hän vaatii.

Juuri sitä Solar Foods tekee: suljetun kierron teknologiaa, kun proteiinista tulee huipputeknologiaa sen asemesta, että se olisi maaperässä ja sen ominaisuuksissa kiinni.

Vainikka katsoo vielä pitemmälle tulevaisuuteen ja arvioi, että tulevaisuudessa on todennäköistä, että ravinnon käyttöä pyritään tehostamaan tekemällä siitä jollakin tavalla personoitua ja henkilökohtaisesti sopivaa. Proteiinipuolella tämä voisi tapahtua samaan tapaan kuin tavanomaisessakin maataloudessa, jossa kasvien ja solujen geenimuuntelu on jo arkea.

– Voi toki tulla myös jokin ihan muu tapa tuottaa personoitua ravintoa sen mukaan, mitä enemmän henkilökohtaisesta ruoankäytöstä ja hänen ominaisuuksistaan tiedetään, Vainikka ennakoi.

Esimerkiksi ravinnon räätälöinti henkilökohtaisiin suolisto-ominaisuuksiin voi olla tulevaisuuden juttu!

 

 

VTT Impulssihttps://www.vtt.fi/ImpulssiVTT Impulssi
Liiketoiminnan kehittäminenhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Liiketoiminnan-kehittäminen.aspxLiiketoiminnan kehittäminen
Terveys ja hyvinvointihttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Terveys-ja-hyvinvointi.aspxTerveys ja hyvinvointi
Älykäs teollisuushttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Älykäs-teollisuus.aspxÄlykäs teollisuus
Kestävät ja älykkäät yhteisöthttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kestävät-ja-älykkäät-yhteisöt.aspxKestävät ja älykkäät yhteisöt
Palvelut PK-yrityksillehttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Palvelut-PK-yrityksille.aspxPalvelut PK-yrityksille
Biotalous ja kiertotaloushttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Biotalous-ja-kiertotalous.aspxBiotalous ja kiertotalous
Digitaalinen maailmahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Digitaalinen-maailma.aspxDigitaalinen maailma
Vähähiilinen energiahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Vähähiilinen-energia.aspxVähähiilinen energia
Impulssi 2/2018https://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Impulssi-2-2018.aspxImpulssi 2/2018
Combinostics: Tekoälyllä nopeampia diagnoosejahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Combinostics-Tekoalylla-nopeampia-diagnooseja.aspxCombinostics: Tekoälyllä nopeampia diagnooseja
Mallinnuksen ja simuloinnin hyödyntäminen uusissa voimalaitoskonsepteissahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Mallinnuksen-ja-simuloinnin-hyodyntaminen-uusissa-voimalaitoskonsepteissa.aspxMallinnuksen ja simuloinnin hyödyntäminen uusissa voimalaitoskonsepteissa
Teollinen 3D-tulostus nousukiidossahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Teollinen-3D-tulostus-nousukiidossa.aspxTeollinen 3D-tulostus nousukiidossa
Tuottoisaa käyttöä Suomen biomassoillehttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Tuottoisaa-kayttoa-Suomen-biomassoille.aspxTuottoisaa käyttöä Suomen biomassoille
Uutta virtaa elektroniikkateollisuuteenhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Uutta-virtaa-elektroniikkateollisuuteen.aspxUutta virtaa elektroniikkateollisuuteen
Älyliikenteestä suomalaisia vientivalttejahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Alyliikenteesta-suomalaisia-vientivaltteja.aspxÄlyliikenteestä suomalaisia vientivaltteja
Automaatio antaa paketille siivethttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Automaatio-antaa-paketille-siivet.aspxAutomaatio antaa paketille siivet
Plasmakäsittely kirittää materiaalikehitystähttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Plasmakasittely-kirittaa-materiaalikehitysta.aspxPlasmakäsittely kirittää materiaalikehitystä
Riskienhallintaa mutkistuvassa maailmassahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Riskienhallintaa-mutkistuvassa-maailmassa.aspxRiskienhallintaa mutkistuvassa maailmassa
Samaa säätöä seuraavat 100 vuottahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Samaa-säätöä-seuraavat-100-vuotta.aspxSamaa säätöä seuraavat 100 vuotta
Uusi agenda tehostaa tutkimusinfran käyttöähttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Uusi-agenda-tehostaa-tutkimusinfran-käyttöä.aspxUusi agenda tehostaa tutkimusinfran käyttöä
Simon Kos, Microsoft: Tekoäly rynnii potilaan avuksihttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Simon-Kos-Microsoft-Tekoaly-rynnii-potilaan-avuksi.aspxSimon Kos, Microsoft: Tekoäly rynnii potilaan avuksi
Bioperäinen hiilidioksidi kiertoon Nokiallahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Bioperainen-hiilidioksidi-kiertoon-Nokialla.aspxBioperäinen hiilidioksidi kiertoon Nokialla
Mies, jota optimismi ja uteliaisuus vievät eteenpäinhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Mies-jota-optimismi-ja-uteliaisuus-vievat-eteenpain.aspxMies, jota optimismi ja uteliaisuus vievät eteenpäin
Kun osaat mitata, osaat parantaahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/MIKES-tekee-vaativia-mittauksia-teollisuuden-kayttoon.aspxKun osaat mitata, osaat parantaa
VTT:n nuoret tutkijat tekevät tulevaisuuttahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Nuoret-tutkijat-tekevat-tulevaisuutta.aspxVTT:n nuoret tutkijat tekevät tulevaisuutta
Pekka Soinin Business Finland on yritysten ”kansainvälistymiskanava”https://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Pekka-Soinin-Business-Finland-on-yritysten-kansainvalistymiskanava.aspxPekka Soinin Business Finland on yritysten ”kansainvälistymiskanava”
Robotiikka – monien mahdollisuuksien tekniikkaahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Robotiikka-–-monien-mahdollisuuksien-tekniikkaa.aspxRobotiikka – monien mahdollisuuksien tekniikkaa
Suomi on pidettävä houkuttelevanahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Suomi-on-pidettava-houkuttelevana.aspxSuomi on pidettävä houkuttelevana
Suomi on hyvä investointihttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Suomi-on-hyva-investointi.aspxSuomi on hyvä investointi
Salofa tuo pikatestit terveyden ja ympäristön seurantaanhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Salofa-tuo-pikatestit-terveyden-ja-ympariston-seurantaan.aspxSalofa tuo pikatestit terveyden ja ympäristön seurantaan
Matti Apunen: Ennen kuin tieto hukkuu numeroihinhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Ennen-kuin-tieto-hukkuu-numeroihin.aspxMatti Apunen: Ennen kuin tieto hukkuu numeroihin
Joustavan energiatuotannon kärkimaaksihttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Joustavan-energian-karkimaaksi.aspxJoustavan energiatuotannon kärkimaaksi
Kaivostoiminnasta kestävää ja hyväksyttäväähttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kaivostoiminnasta-kestavaa-ja-hyvaksyttavaa.aspxKaivostoiminnasta kestävää ja hyväksyttävää
Teknologiahypestä asiakasymmärrykseenhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Teknologiahypesta-asiakasymmarrykseen.aspxTeknologiahypestä asiakasymmärrykseen
Yrittäjien velvollisuus on etsiä kasvuahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Yrittajien-velvollisuus-on-etsia-kasvua.aspxYrittäjien velvollisuus on etsiä kasvua
Tulevaisuuden uudet selluloosatuotteet ja niiden sovelluksethttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Tulevaisuuden-uudet-selluloosatuotteet-ja-niiden-sovellukset.aspxTulevaisuuden uudet selluloosatuotteet ja niiden sovellukset
Uudenlaista liiketoimintaa selluloosastahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Uudenlaista-liiketoimintaa-selluloosasta.aspxUudenlaista liiketoimintaa selluloosasta
Kitka ja kasvihuonepäästöt kuriin materiaalien digitoinnillahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kitka-ja-kasvihuonepaastot-kuriin-materiaalien-digitoinnilla.aspxKitka ja kasvihuonepäästöt kuriin materiaalien digitoinnilla
Hulevedet puhtaiksi Leca-sorallahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Hulevedet-puhtaiksi-Leca-soralla.aspxHulevedet puhtaiksi Leca-soralla
Hybridimenetelmillä uusia ratkaisuja metallien kierrätykseenhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/hybridimenetelmilla-uusia-ratkaisuja-metallien-kierratykseen.aspxHybridimenetelmillä uusia ratkaisuja metallien kierrätykseen
Impulssi 1/2014https://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Impulssi-1-2014.aspxImpulssi 1/2014
Impulssi 2/2015https://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Impulssi-2-2015.aspxImpulssi 2/2015
Kasvua ja uusia mahdollisuuksia piifotoniikassahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kasvua-ja-uusia-mahdollisuuksia-piifotoniikassa.aspxKasvua ja uusia mahdollisuuksia piifotoniikassa
Kohti uutta syöpähoitoa soluseulonnallahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kohti-uutta-syopahoitoa-soluseulonnalla.aspxKohti uutta syöpähoitoa soluseulonnalla
Kone on inhimillisempihttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kone-on-inhimillisempi.aspxKone on inhimillisempi
Maailma vuonna 2030 – vastauksia huomisen kysymyksiinhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Maailma-vuonn-2030-vastauksia-huomisen-kysymyksiin.aspxMaailma vuonna 2030 – vastauksia huomisen kysymyksiin
Suomella osaaminen globaaleihin ongelmiinhttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Suomella-osaaminen-globaaleihin-ongelmiin.aspxSuomella osaaminen globaaleihin ongelmiin
Syntymäpäivälahja meiltä itsellemmehttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Syntymapaivalahja-meilta-itsellemme.aspxSyntymäpäivälahja meiltä itsellemme
Tehdään totta biotaloudestahttps://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Tehdaan-totta-biotaloudesta.aspxTehdään totta biotaloudesta