Sign In

Hallituksen puheenjohtajan katsaus

VTT:n vuosikertomus 2016

Ketterä VTT turvaa Suomen kasvua jatkossakin

Aaro CantellAlkuvuodesta 75 vuotta täyttänyt VTT on vuosien saatossa ollut kehittämässä uraa uurtavaa uutta teknologiaa, tuomassa teknologiaosaamista yhteiskunnan ja yritysten käyttöön sekä innovoimassa siitä yhdessä asiakkaittensa kanssa uutta liiketoimintaa. VTT:n soveltavalla tutkimuksella on ollut tärkeä rooli, kun tieteellisen tutkimuksen tuloksia on yhdessä eri teollisuusalojen kanssa viety käytännön sovelluksiksi.

VTT:n tutkimuksen painopisteet ovat alusta alkaen nousseet Suomen teollisuuden ja yhteiskunnan tarpeista. Esimerkiksi alkuaikojen hitsaustekniikan kehityksestä on siirrytty CAD- ja CAM-järjestelmien kehityksen kautta tutkimuksen tuella nykyiseen digitalisaatiopohjaiseen ja virtuaalitodellisuuden tukemaan tuotantoon. VTT:n radiotekniikan tutkimus taas oli hyvänä pohjana matkapuhelin- ja muun ICT-teknologian kehityksessä. Metsäteollisuuteen on avautunut uusia mahdollisuuksia mm. nanoselluloosa- ja biopolttoaineinnovaatioiden kautta. Suomi on edelleen edelläkävijä myös voimalaitosten leijupolttotekniikoiden kehityksessä. VTT on ollut aivan keskeinen osa suomalaista innovaatiojärjestelmää, joka on kansainvälisestikin ainutlaatuinen.

Uudistumisen muutosvauhti on koko ajan dramaattisesti kiihtynyt niin, että nyt vuonna 2017 globaalissa kilpailussa mukana pysyminen vaatii jatkuvaa ja yhä nopeampaa kykyä uudistaa omaa toimintaansa, oppia ja luoda uutta. Mukana säilyvät vain ne, jotka kykenevät riittävän nopeasti oppimaan uutta ja synnyttämään siitä uutta liiketoimintaa. Tässä VTT:n tulee olla aktiivinen unilukkari niin Suomelle kuin täällä toimiville yrityksillekin.

Koska useimpien VTT:n asiakastoimialojen tarpeet muuttuvat yhä kiihtyvällä tahdilla mm. digitalisaation ansiosta, on VTT:n pystyttävä uudistamaan omaakin osaamistaan ja tapojaan toimia asiakkaittensa kanssa vähintään samaa vauhtia ja osittain jopa nopeammin kuin asiakkaansa, jotta teknologiajohtajuus ja haluttavuus kumppanina säilyvät. VTT:n omaa uudistumista on vauhditettu viime vuonna käynnistyneellä uusia kasvusuuntia etsivällä strategiaprosessilla, johon osallistuvat kaikki VTT:läiset tavalla tai toisella. On ollut ilo nähdä siitä syntynyttä innostusta ja keskustelua, joka toivottavasti leviää ja auttaa löytämään entistäkin parempia tapoja tuottaa vaikuttavuutta eli uudistumista ja kasvua Suomeen.

Aaro Cantell
VTT:n hallituksen puheenjohtaja

 

VTT:n hallituksen jäsenet ja osallistuminen kokouksiin vuonna 2016

Aaro Cantell
Chairman
Normet Oy
Puheenjohtaja
DI, s. 1964

Hallituksen kokoukset 11/11
Palkitsemisvaliokunta 2/3

Matti Hietanen
Toimitusjohtaja
Terrafame Group Oy
VT, KTM, s. 1977
Hallituksen kokoukset 11/11
Palkitsemisvaliokunta 3/3
Tarkastusvaliokunta 4/5

Kari Knuutila
Teknologiajohtaja
Outotec Oyj
Tekniikan tohtori, s. 1958
Hallituksen kokoukset 10/11
Tarkastusvaliokunta 5/5

Harri Leiviskä
Talousjohtaja
Suunto Oy
MBA (CU), KTM,
s. 1968
Hallituksen kokoukset 9/11
Tarkastusvaliokunta 5/5

Petra Lundström
VP
Nuclear Development Fortum Power and Heat Oyj
DI, s. 1966
Hallituksen kokoukset 11/11
Palkitsemisvaliokunta 2/3

Anneli Pauli
Prof.
MMT, s. 1955
Hallituksen kokoukset 11/11

Kaija Pehu-Lehtonen
Liiketoiminnan kehitysjohtaja (SVP)
Metsä Fibre Oy
DI, s. 1962
Hallituksen kokoukset 10/11
Tarkastusvaliokunta 5/5
 

Ota yhteyttä
Asiakaspalvelu
Sähköpostiinfo@vtt.fi
Puhelin020 722 7070
Avoinna arkisin klo 9.00 - 11.00 ja 12.00 - 15.00