Sign In

Kyberturvallisuuden kehittäminen ja jalkauttaminen teollisuuteen (KYBER-TEO)

 

Asiakkaat / yhteistyökumppanit: Muun muassa Huoltovarmuuskeskus, Nordic LAN&WAN Communication Oy, Prosys PMS Oy, Nixu Oyj, Insta DefSec Oy, Schneider Electric Finland Oy, Neste Oyj

 HAASTE

 shutterstock_230422225.jpgErilaista automaatiota otetaan kiihtyvässä tahdissa käyttöön erilaisissa huoltovarmuuden kannalta kriittisissä ympäristöissä teollisuudesta liikenteeseen ja asumiseen. Voimakkaasti kasvavien tietoturvariskien hallitsemiseksi teollisuusyritysten tulee laajalla rintamalla jalkauttaa kyberturvallisuuden käytäntöjä automatisoituun tuotantoonsa. Kyberturvallisuushäiriö voi aiheuttaa helposti miljoonien eurojen vahingot pelkän tuotannon menetyksen hintana. Laiterikot tämän päälle ovat mahdollisia, samoin ympäristön saastuminen ja henkilövahingot. Pahimmillaan häiriö voi koskea koko yhteiskuntaa.

   

 RATKAISU

VTT:n vetämän KYBER-TEO-hankekokonaisuuden tulosten ja testausten ansiosta teollisuusyritykset pystyvät helpommin mm. hankkimaan kyberturvallisia automaatiojärjestelmiä ja kehittämään omia konsepteja, ohjeita ja käytäntöjä kyberturvallisuuden ja jatkuvuuden varmistamiseksi. Suljettu VTT:n Cyber War Room auttoi osapuolia kehittämään hallittua ja todenmukaista kyberturvallisuustestausta sekä asiakkaille siirrettävissä olevaa kyberharjoittelua, kuten hyökkääjän asenteeseen perehtymistä, hyökkäyksen tunnistamista ja siltä suojautumista.

Hankekokonaisuuden sisällä kehitettiin pienimuotoisesti myös automaation kyberturvallisuuden sähköistä
yhteistyöfoorumia, jonka syntyminen olisi toivottavaa luottamuksellisen kommunikaation syventämiseksi
tulevaisuudessa.

   

 HYÖTY

Yrityksillä on jatkossa paremmat valmiudet suojautua mahdollisilta kyberuhkilta ja he oppivat myös itse löytämään järjestelmiensä tietoturvahaavoittuvuudet tai puutteet. Myös palveluyritykset pystyvät nyt tarjoamaan teollisuudelle entistä paremmin soveltuvia kyberturvallisuuspalveluja. Tulokset tukevat myös laajemmin huoltovarmuuden kehittämisen piirissä olevien organisaatioiden toimintaa.