Sign In

Euroopan uudelleenvalmistusteollisuus nyt 30 miljardia euroa - kolminkertaistuminen mahdollista 2030 mennessä

4.2.2016

Euroopan uudelleenvalmistuksen verkosto ERN (European Remanufacturing Network) arvioi, että Euroopan uudelleenvalmistusteollisuuden arvo on hiukan alle 30 miljardia euroa, ja se työllistää noin 190 000 henkilöä. Laaja markkinatutkimus kuitenkin osoittaa, että teollisuus voi kasvaa 90 miljardiin euroon vuoteen 2030 mennessä ja työllistää lähes 600 000 ihmistä.  Suurin toimija on Saksa, jonka osuus Euroopan uudelleenvalmistuksen liikevaihdosta on lähes kolmannes.   

 

Uudelleenvalmistuksella tarkoitetaan käytettyjen tuotteiden tai komponenttien käsittelyä ja kunnostusta siten, että niiden laatu vastaa uusia tuotteita. Uudelleenvalmistusta pidetään tärkeänä osana resurssitehokasta valmistavaa teollisuutta ja kiertotalouden yhtenä keskeisenä strategiana: pitämällä komponentit ja niihin sitoutunut arvo, aine ja työ käytössä pidempään, voidaan säästää merkittävästi energiaa ja vähentää päästöjä ilmaan ja veteen.  Hyödyistä huolimatta uudelleenvalmistusta tunnetaan edelleen huonosti. Ilman yhteistyötä Euroopan uudelleenvalmistusteollisuus on vaarassa menettää kilpailukykynsä verrattuna tärkeimpiin kilpailijoihin, kuten USA:han ja ja Kiinaan, joilla on jo visio ja strategia liittyen uudelleenvalmistukseen. ERN:n markkinatutkimus on ensimmäinen askel kartoittaa uudelleenvalmistuksen mahdollisuuksia Euroopassa.

 

ERN:ssä kartoitetaan jatkossa myös uudelleenvalmistuksen liiketoimintamallien, tuotesuunnittelun ja prosessien haasteita.   

Kilpailuetu

"Uudelleenvalmistusliiketoiminnan päämotiivit ovat hyvä kate, ympäristövastuu, strateginen etu ja kasvanut markkinaosuus. Kaikki nämä tekijät viittaavat rohkaisevaan tulevaisuuden näkymään", sanoo Seigo Robinson, Oakdene Hollinsin vanhempi konsultti. Muita motiiveja ovat varma varaosien toimitus, mahdollisuus tuotteiden alempiin hintoihin, mahdollisuudet uusiin liiketoimintamalleihin, pienempi riski resurssien saatavuuden suhteen, asiakaspaine, brändin ja osaamisen suojelu sekä lyhyemmät toimitusajat.

 

Keskeisimpinä esteinä uudelleenvalmistukselle tunnistettiin aihioiden (käytettyjen, uudelleenvalmistettavien osien) saatavuus, aihioiden laatu, korkeat työkustannukset ja se, että asiakkaat eivät tunne uudelleenvalmistusta. 

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy on mukana ERN-hakkeessa ja osallistui markkinatutkimukseen. 

 

Lisämateriaalia:

Markkinatutkimus

ERN-verkosto

Uutisen alkuperäinen lähde: ERN-uutiset

Ota yhteyttä