Sign In

Energiatehokkaita ratkaisuja esillä Tampereen Asuntomessuilla 13.7. - 12.8.

1.1.2012 0:00 - 1.1.2012 0:00  

 

Tervetuloa tutustumaan rakentamisen energiatehokkaisiin ratkaisuihin Asuntomessuille Tampereelle 13.7. - 12.8.! Messukävijät voivat nähdä ja kokea VTT:n ja 40 muun yrityksen arkielämää helpottavia ratkaisuja messualueella sijaitsevassa Tekesin Smart House –teltassa.
  
VTT:n kahdella näytöllä voit tutustua tulevaisuuden rakentamiseen sekä havainnollisiin esimerkkeihin suomalaisista lähes nollaenergiataloista ja nettonollaenergiataloista. Standillamme voit myös katsoa IEA5-talon esittelyvideon ja kokeilla talon reaaliaikaista seurantaa.

IEA5-talo
         
Pietarsaaren asuntomessuille vuosina 1993-1994 rakennettu IEA5-matalaenergiatalo on toiminut odotetulla tavalla jo 18 vuotta. Tavoitteena oli rakentaa matalaenergiatalo, jonka energiankulutus olisi mahdollisimman vähäinen. Rakentamisessa käytettiin parhaita vuonna 1993 saatavilla olleita tekniikoita. Rakennuksen tärkeimpiä ominaisuuksia ovat aurinko- ja maalämpö sekä aurinkosähkö yhdessä paksun eristyksen ja matalaenergiaikkunoiden kanssa. Suunnitteluun ja toteutukseen kiinnitettiin erityistä huomiota.
         
Rakennuksen energiankulutus on erittäin alhainen jopa nykyisiin uusiin rakennuksiin verrattuna. IEA5:n energiankulutus on vain neljännes tavanomaisen talon kulutukseen verrattuna ja se on edelleen Suomen energiatehokkaimpia rakennuksia. Tätä tavoitetta ei saavutettu heti alussa, mutta tekninen kehitys auttoi saavuttamaan ja ylittämään tavoitteen. Rakennus vastaa nyt lähes nollaenergian rakennusta niin kuin se määritellään EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivissä.
  
Talon toimintaa voi seurata valvontajärjestelmällä. Järjestelmään pääsee myös internetin kautta, joten talon käyttäytymistä voidaan valvoa mistä päin maailmaa tahansa.
  
Talo on normaali omakotitalo. Kaikki järjestelmät ja rakennusautomaatio on sijoitettu näkymättömiin. Talo hyödyntää erilaisia matalaenergiatekniikoita. Ne ovat kuitenkin samoja, joita nykyään käytetään uusissa rakennuksissa.
  
IEA5-talosta on hienot näkymät merelle ja ympäristöön. Sisäilma ja lämpötila ovat hyvät. Rakennusautomaatiojärjestelmät huolehtivat kaikesta: lämmityksestä, ilmanvaihdosta, aurinkoenergiajärjestelmistä. Asukkaiden tarvitsee vain asua talossa.
  
Lue lisää IEA5-talosta
Lue lisää VTT:n rakentamisen palveluista ja tutkimuksesta

Ota yhteyttä