Sign In

Älykangas huolehtimaan käyttäjänsä ilmastoinnista – hienosäätö kännykällä

5.11.2015

VTT:ltä uusi menetelmä puettavan teknologian ja kosmetiikkateollisuuden tarpeisiin


 

VTT on kehittänyt uuden massatuotantomenetelmän, jolla mikroskooppisia kanavarakenteita voidaan painaa laajoille muovikalvoille edullisesti mm. puettavan teknologian ja kosmetiikkateollisuuden tarpeisiin. Yhtenä tavoitteena on jalostaa käyttäjänsä sopivasta lämpötilasta huolehtiva älykangas, jonka ilmastointia voi säätää kännykän avulla.

VTT:n kehittämällä massatuotantomenetelmällä tuotetaan mikrokanavia laajoille muovipinnoille lyhyessä ajassa. Kanaviin voidaan pumpata kylmää tai kuumaa nestettä ja näin hallita lämpötilaa toiminnallisissa vaatteissa.

Toistaiseksi mikroskooppisten kanavien käyttöä muihin kuin diagnostisiin tarkoituksiin ovat rajoittaneet verrattain korkeat tuotantokustannukset sekä perinteisin menetelmin valmistettavissa olevien kanavakokonaisuuksien pieni koko.

Mikrokanavia laajoille pinnoille

"Pikkuriikkisiä, nestettä kuljettavia kanavia voi verrata vaikkapa verisuonistoon. Tästä saimme ajatuksen käyttää uutta menetelmäämme diagnostisten sovellusten lisäksi myös lämmittäviin tai viilentäviin kanaviin vaatetuksessa tai vain aivan pieninä määrinä käytettävien parfyymien, hajusteiden tai erittäin kalliiden lääkeaineiden varastointiin ja kuljettamiseen", sanoo VTT:n puettavan teknologian ja painetun diagnostiikan asiakaspäällikkö Ralph Liedert.

Käyttötarkoituksesta riippuen kanavat voi sulauttaa joko kovaan tai pehmeään muoviin. Esimerkiksi takkiin integroituna pehmeä ja venyvä muovikalvo on tuntumaltaan ja muodoltaan parempi kuin jäykät muovit, jotka taas soveltuvat paremmin korttimaisiin sovelluksiin, esimerkiksi luottokortin kokoiseen, kätevästi mukana kuljetettavaan matkahajuvesipulloon. Ohuita kortteja voidaan myös käyttää lääkeaineiden tarkkaan annosteluun tai vaikkapa ravintoloissa vahvojen mausteiden tarjoamiseen.

VTT kehittää parhaillaan ulkovaatteisiin sopivaa älykangasta käyttäjänsä henkilökohtaiseen ilmastointiin. VTT etsii nyt kumppaneita urheilun, ulkoilun, puettavan teknologian sekä kosmetiikkateollisuuden aloilta kaupallistamaan kehittämäänsä teknologiaa.


 

Lataa korkearesoluutiokuva klikkaamalla ylempää tai alempaa kuvaa: