Sign In

VTT ja Oulun yliopisto rakentavat Suomen ensimmäisen 5G-testiverkon

12.2.2015

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy ja Oulun yliopisto rakentavat yhteistyössä yritysten kanssa 5G-testiverkon, jossa voidaan kehittää kriittisiä teknologioita sekä testata niiden suorituskykyä realistisessa ympäristössä. 5G on seuraava merkittävä askel langattomassa tietoliikenteessä. Se mahdollistaa erittäin korkeatasoiset multimedia- ja pilvipohjaiset palvelut sekä tulevaisuuden laitteiden internetin (IoT:n) samalla vähentäen materiaalin ja energian kulutusta. Testiympäristö vahvistaa Suomen asemaa kansainvälisen 5G-kehityksen kärjessä.

Ouluun rakennettavassa testiverkossa on kaksi osaa: suljettu verkko VTT:n tiloissa ja julkinen verkko yliopiston tiloissa. Suljetussa verkossa yritykset voivat testata teknologioidensa toimintaa, ja julkisessa verkossa voidaan testata ratkaisuja suurilla loppukäyttäjämäärillä.

Julkisesta verkosta on tarkoitus tehdä myöhemmin laadittavin pelisäännöin avoin testiympäristö kaikille halukkaille osapuolille. Lisäksi testiverkkoa on tarkoitus laajentaa yleisempään käyttöön eri puolille kaupunkia. Testiverkko toimisi alustana uusien sovellusten kehittämiselle, sisällön jaolle ja testaukselle.

"Testiverkossa tutkimme ja kehitämme uusia teknologioita sekä rakennamme niiden pohjalta tutkimuskäyttöön 5G-testiverkkoympäristöä. Se mahdollistaa pitkäaikaisen yhteistyön koko langattoman tietoliikenteen ekosysteemin toimijoiden kesken. Tämän hankkeen avulla pysymme kansainvälisen 5G-kehityksen kärjessä," toteaa hankkeen projektipäällikkö Atso Hekkala VTT:stä.

"5G on seuraava merkittävä askel langattomassa tietoliikenteessä. Siitä tulee yleinen infrastruktuuri perinteiseen rajusti kasvavaan langattomaan multimediaviestintään ja massiiviseen koneiden väliseen viestintään. Vaikka 5G vaatii merkittäviä arkkitehtuuritason muutoksia ja täysin uusien teknologioiden käyttöä, sen täytyy mahdollistaa myös joustava siirtyminen nykyisestä järjestelmäarkkitehtuurista ja teknologioista uusiin," sanoo Matti Latva-aho Oulun yliopistosta.

5G-verkkorakenne tukee useiden verkkoteknologioiden hyödyntämistä ja erilaisten palveluiden integroimista suoraan verkkoihin sekä tukee tulevaisuuden esineiden- ja teollisen internetin tarpeita. Kokonaisuudessaan teknologia mahdollistaa esimerkiksi erittäin korkeatasoiset multimedia- ja pilvipohjaiset palvelut ja tiheiden verkkorakenteiden käyttöönoton.

VTT:n johtama projekti on osa Tekesin uutta 5thGear-teknologiaohjelmaa https://www.businessfinland.fi/en/5thGear. Konsortiossa ovat mukana myös Oulun yliopisto/CWC, Anite Finland, Elektrobit, Eltel Networks, EXFO, Haltian, Indalgo, MediaTek, Nokia, Oulun kaupunki, Pehutec, Pulse Finland Oy, Sarokal Test Systems, Viestintävirasto ja Yleisradio.

Lisää tietoa hankkeesta löytyy www-sivustolta www.5gtn.fi.

Media on tervetullut myös hankkeen käynnistysseminaariin Oulun yliopiston Saalastinsaliin, 18.2.2015 klo 13 - 15. Ilmoittautumiset tilaisuuteen osoitteeseen atso.hekkala@vtt.fi.

 

​Oulun yliopisto
Professori Matti Latva-Aho
Puh. 040 588 9655 
matti.latva-aho@ee.oulu.fi