Sign In

Dibitassut heräävät eloon ja muuttuvat kolmiulotteisiksi lisätyn todellisuuden teknologialla

25.3.2010

VTT ja Aller Media tuovat uuden ulottuvuuden lehden lukemiseen

Aller Media Oy hyödyntää 31.3. ilmestyvissä Katso- ja 7 päivää -lehdissä VTT:n kehittämää tekniikkaa, jolla lehden lukija voi herättää Dibitassu-animaatiohahmon eloon ja muuttaa se kolmiulotteiseksi web-kameran ja pelikäyttöön soveltuvan PC-näytön avulla. Dibitassut ovat suomalais- ja kiinalaislasten luomia koirahahmoja, jotka seikkailevat MTV3-kanavalla 2.4. alkaen. VTT kehittää lisätyn todellisuuden (Augmented Reality, AR) teknologiaa, jossa digitaalinen informaatio yhdistetään käyttäjän näkymään todellisesta maailmasta. Teknologiaa voidaan hyödyntää painetun median lisäksi esimerkiksi sisustus- ja rakennussuunnittelussa sekä virtuaalisissa videoneuvotteluissa.

 

VTT on jo usean vuoden ajan kehittänyt lisätyn todellisuuden (Augmented Reality, AR) teknologiaa, jossa ideana on yhdistää digitaalista informaatiota käyttäjän näkymään todellisesta maailmasta. Tämä toteutetaan yleensä reaaliaikaisena videokuvan välityksellä, johon liitetään 3D-virtuaaliobjekteja oikeaan paikkaan asemoituna.

Dibitassujen tapauksessa käyttäjä Katso- ja 7 päivää -lehden sivua web-kameran ja PC-näytön välityksellä. Lehden sivulla olevan merkin päälle ilmestyy animoitu 3D-Dibitassu-hahmo Viki, joka temppuilee ja reagoi kameran liikkeisiin eri tavoin: esimerkiksi hyppimällä, kierimällä ja murisemalla. Sympaattisen Viki-hahmon katse suuntautuu aina kameraan päin, jolloin syntyy vaikutelma, että koira on tietoinen katselijastaan. Lehteen painetun merkin voi kopioida ja suurentaa paperille, jolloin Dibitassujen kanssa voi leikkiä laajemmassa huonetilassa.

Sovelluksen käyttämiseen riittää tavallinen pelikäyttöön soveltuva PC, jossa on Windows-käyttöjärjestelmä ja web-kamera. Käyttäjä lataa sovelluksen lehdessä kerrotusta internetosoitteesta ja asentaa sen koneelleen parilla hiiren klikkauksella.

”Joitakin aikakausilehtiin liitettyjä lisätyn todellisuuden esityksiä on nähty jo maailmalla, mutta ne ovat perustuneet lähinnä 2D-videokuvan esityksiin. Dibitassuissa ainutlaatuista on animoitu 3D-tietokonegrafiikka ja erityisesti mahdollisuus käyttäjän ja 3D-hahmon väliseen vuorovaikutukseen”, kertoo VTT:n tutkimusprofessori Charles Woodward.

VTT kehittää lisätyn todellisuuden teknologiaa esimerkiksi sisustussuunnittelua, rakennusteollisuutta, tuotantolaitoksia ja virtuaalisia videoneuvotteluja varten.

Lisätyn todellisuuden laitteistoina voidaan käyttää eri ratkaisuja kämmenlaitteista datalaseihin. Seuraavassa VTT:n kehittämässä sovelluksessa Dibitassut seikkailevat kamerakännyköiden näytöillä Shanghain maailmannäyttelyssä toukokuussa.

”Lisätty todellisuus -teknologian avulla lukija voi kokea lehden sisällön täysin uudella tavalla. Haluamme tarjota ainutlaatuisia elämyksiä lukujoillemme, tuoda lisätyn todellisuuden lehtiemme lukijoille ensimmäisenä Suomessa sekä parantaa vuorovaikutusta lukijoidemme ja kumppaniemme kanssa. Lukukokemus saa aivan uuden ulottuvuuden, kun 3D-koira herää eloon webkameran avulla ja reagoi lehteä tai kameraa liikutettaessa”, kertoo Aller Media Oy:n Social District Officer Jarno Alastalo. Aller Media aikoo jatkaa lisätyn todellisuuden hyödyntämistä ja kokeilla erilaisia sisältöjä, kuten ihmisiä kävelemässä lehden sivulla.

Kustannusosakeyhtiö Paasilinna julkaisee tänä vuonna Dibitassut-satukirjan, jossa on myös hyödynnetty VTT:n kehittämää lisätyn todellisuuden teknologiaa.

Lehdistötilaisuuden mediamateriaali 25.3.2010:

Toimitusjohtaja Jim Solatie; Futureocode Oy: Dibitassujen tarina

Tutkimusprofessori Charles Woodward: Lisätty todellisuus: Dibitassut ja sovelluksia VTT:llä

Maksu-tv:n kanavajohtaja Jukka Raatikainen, MTV Oy: JUNIORI-kanavan ohjelmisto

Esittelyvideo: Dibidogs augmented on a marker

Aller Media Oy:n Dibitassut-sovellus: http://www.telvis.fi/3d/

VTT julkaisee tällä sivulla uuden esittelyvideon lähiaikoina.

Kuvat

Dibitassut: Viki työpöydällä

Dibitassut: Viki kämmenellä

Dibitassut-animaatiosarjahahmot

Dibitassut-animaatiosarjahahmot

Ota yhteyttä