Sign In

Elämänlaatua kohentava Oiva-harjoitusohjelma saatavissa Google Playstä

10.10.2013

 

Oiva on VTT:n ja Jyväskylän yliopiston tutkijoiden suunnittelema tietoisuustaitoja ja henkistä hyvinvointia edistävä harjoitusohjelma arjen kiireisiin. Ohjelma on ladattavissa ilmaiseksi Google Play -sovelluskaupasta. Se toimii puhelimissa ja tableteissa, joissa on Android 4.x -käyttöjärjestelmä. (Tiedote päivitetty 24.10.2013)

Harjoitusohjelma on ladattavissa myös App Storesta iPhoneen tai iPadiin. Sen verkkoversio julkaistaan yhteistyössä Suomen Mielenterveysseuran kanssa helmikuussa 2014.

Oiva on suunnattu erityisesti stressaantuneille työikäisille oman hyvinvoinnin, jaksamisen ja mielialan kohentamiseen. Ohjelman harjoituksista voi kuitenkin hyötyä kuka tahansa. Oivaan on koottu yli 40 erilaista hyväksymis- ja omistautumisterapian menetelmiin pohjautuvaa harjoitusta, joita on helppo tehdä arjen lomassa. Suurin osa harjoituksista kestää vain 2−3 minuuttia. Niitä voi kuunnella ja lukea esimerkiksi bussissa, nukkumaan mennessä tai kiireisen työpäivän keskellä.

Harjoitukset auttavat keskittymään, olemaan tietoisesti läsnä, käsittelemään ikäviä ajatuksia ja tunnistamaan itselle tärkeitä asioita sekä elämään niiden mukaisesti. Ohjelma soveltuu esimerkiksi stressin, alakulon, ahdistusoireiden tai uniongelmien lievittämiseen tai liikunta- ja syömistottumusten muuttamiseen.

Oiva on arvioitu käyttäjätutkimuksissa hyödylliseksi ja helppokäyttöiseksi. Käyttäjät ovat muun muassa kertoneet oppineensa rentoutumaan, keskittymään olennaiseen, suhtautumaan ajatuksiinsa uudella tavalla tai kirkastamaan omia arvojaan.

Oiva on ensimmäinen hyväksymis- ja omistautumisterapiaan ja tieteelliseen tutkimukseen pohjautuva suomenkielinen mobiilisovellus. Kehitystyössä on yhdistetty VTT:n mobiili- ja hyvinvointiteknologiaosaamista Jyväskylän yliopiston psykologiseen osaamiseen.

Mediamateriaali:

Kuva 1
Kuva 2

Oiva-harjoitusohjelma perustuu hyväksymis- ja omistautumisterapiaan, joka on osoittautunut tehokkaaksi työperäisen stressin tai masennusoireiden lievittämiseen.

Lisätietoja:

Oiva: http://www.oivamieli.fi/

Ota yhteyttä