Sign In

Enemmän kuitua kaurasta VTT:n uudella menetelmällä

13.1.2009

 

Kauran liukoisella kuidulla, beta-glukaanilla, on kolesterolia alentava vaikutus. Alhainen kolesterolitaso puolestaan vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja 2-tyypin diabetekseen. VTT:n kehittämällä ja patentoimalla menetelmällä voidaan valmistaa edullisesti elintarvikkeisiin lisättävää kaurajaetta, jonka beta-glukaanipitoisuus on jopa 35 %.

VTT:n patentoimassa prosessissa kaurajakeen beta-glukaanipitoisuus voidaan nostaa hyvin korkealle tasolle käyttäen ainoastaan kuivafraktiointitekniikoita, kuten jauhatusta, ilmaluokitusta ja seulontaa.  Fraktioinnissa kauran eri komponentit erotetaan toisistaan. Kuidun erottumiseen vaikuttaa oleellisesti kauran rasvapitoisuus. Ongelma on VTT:n prosessissa ratkaistu poistamalla rasva ylikriittisen CO2-uuton avulla ennen kuivafraktiointia. Tätä teknologiaa on kehitetty yhdessä Maa- ja elintarviketalouden tutkimuslaitoksen MTT:n kanssa. Aikaisemmin runsaasti beta-glukaania sisältäviä jakeita on erotettu tuotantoprosessissa, jossa kuitu erotetaan veden tai etanolin avulla ja lopuksi kuivatetaan. Verrattuna tällaiseen märkäprosessiin, nyt kehitetty prosessi säästää vettä ja energiaa.

Euroopan elintarviketurvallisuusviraston (EFSA:n) tieteellisen paneelin arvion mukaan elintarvikkeista tulisi saada vähintään 3 g beta-glukaania per päivä, jotta se alentaisi veren seerumin kolesterolitasoa. Kuitujae, jonka beta-glukaanipitoisuus on korkea, tarjoaakin tässä mielessä erinomaisen edun lopputuotteen kannalta: Kuitujaetta tarvitaan vain kohtalaisen pieniä määriä tavoitepitoisuuden varmistamiseksi, jolloin lopputuotteen hinta pysyy kurissa. Lopputuotteen laatu myös paranee, kun mm. nopeasti liukenevan tärkkelyksen määrä tuotteessa vähenee suhteessa kuituun.

Menetelmä myös proteiinikonsentraatin tuottamiseen

Beta-glukaanin lisäksi vähärasvaisesta kaurasta on kyetty eristämään proteiinikonsentraattia, jonka pitoisuus on jopa yli 70 %. Korkean pitoisuuden vuoksi proteiinikonsentraattia tarvitsee lisätä tuotteisiin hyvin pieniä määriä. Proteiinikonsentraattia voidaan käyttää erilaisten elintarvikkeiden ravintoarvon nostamiseen ja rakenteen muokkaamiseen. Tuote on ainutlaatuinen, sillä perinteisten jauhatustekniikoiden avulla proteiinin konsentroituminen on huomattavasti heikompaa. Kauraproteiini on myös kaivattu vaihtoehto proteiinikonsentraattivalikoimaan, sillä kasviperäisiä proteiinivalmisteita on ollut saatavilla vain muutamista kasvilähteistä, tyypillisimmin soijasta.  Kauran proteiinikoostumus on ravitsemuksellisesti hyvälaatuista. Tämän vuoksi proteiinikonsentraatilla on useita käyttökohteita muun muassa urheilujuomissa ja kasvisruokavaliota noudattavien aterioissa.

VTT jatkaa edelleen beta-glukaani- ja proteiinikonsentraatin tuotantoprosessin kehitystä. Uusia yhteistyökumppaneita ovat mm. NateCO2 GmbH (Wolnzach, Saksa) sekä Hosokawa-Alpine AG (Augsburg, Saksa). Fraktiointiprosessin kehityksen lisäksi tuotekehitystä tehdään erityisesti beta-glukaanin molekyylikoon hallintaan ja uusien "low molecular weight" -kuitujen hyödyntämiseksi nestemäisissä elintarvikkeissa, kuten juomissa.


Ota yhteyttä