Sign In

Ensimmäiset uudet digipalvelut Tampereen älykaupunkiympäristöön jo tänä syksynä

2.6.2016

VTT:n koordinoima SenCity-hanke, Tredea ja avoin innovaatioympäristö Uusi Tehdas järjestivät toukokuussa innovaatiopäivän uudenlaisten digipalvelujen kehittämiseksi Tampereen ydinkeskustan kaupunkiympäristöön. Ensimmäiset kokeilut kilpailun tulosten pohjalta toteutetaan jo syksyn 2016 aikana.

Innovaatiopäivän pääpalkinnon nappasi PopUpBeacon-niminen ehdotus, jossa ideana on edistää torimyyntiä älylaitteella käytettävän palvelun avulla.  Idean kehittänyt tiimi kuvailee ehdotustaan navigointipalveluksi, joka on suunniteltu erityisesti popup-tapahtumia varten. Sen avulla voi löytää oikeat kojut täpötäysissä tapahtumissa nopeammin ja tehokkaammin. Sijainteja voi suodattaa omien mieltymystesi mukaan. Samalla saa tietoa tapahtuman toimijoiden tuotteista, palveluista ja tarjouksista.

"Ehdotuksen mukaista palvelua voisi kokeilla Ratinassa elokuussa pidettävän Suomi-Ruotsi maa-ottelun yhteydessä", sanoo tuomariston puheenjohtajana toiminut Jari Ikonen Tredealta. 

Tämän lisäksi tuomaristo palkitsi kaksi ehdotusta kunniamaininnalla. Kasarmi ry:n ehdotus "Ihmiset sensoreina reagoivassa kaupungissa" on älylaitesovellus, jonka avulla kaupunkilaiset voivat lähettää paikkaan sidottuja viestejä nimettömästi. Näin käyttäjät toimivat luonnollisina sensoreina ja luovat dataa reagoivalle kaupungille. Idean tarkoitus on luoda aito vuorovaikutus ihmisten, kaupungin ja sidosryhmien välille. Esimerkiksi tarroilla, graffiteilla ja siltojen kaiteissa riippuvilla lemmenlukoilla ihmiset haluavat jättää itsestään merkkejä ympäristöön. Älylaitteille tarkoitettu sovellus voisi muuntaa tätä mekaanista merkkien jättämistä digitaaliseksi.

Niin ikään kunniamaininnan saanut Living pixels on yleisötapahtumien järjestäjiä ja yleisöä palveleva mobiilisovellus. Se tarjoaa käyttäjälleen ajantasaisen tapahtumatiedon lisäksi mm. mahdollisuuden osallistua älylaitteella yhteisöllisiin ohjattuihin ohjelmanumeroihin ja näin olla osa suurempaa teosta. Järjestäjä taas voi hyödyntää sovelluksesta kerättyä käyttäjäinformaatiota tapahtumajärjestelyjen parantamiseksi. Paikalliset palveluntarjoajat voivat ilmoittaa tapahtumaan liittyvistä erikoistarjouksista sovelluksen kautta.

"SenCity – Älykäs valaistus innovatiivisen kaupungin palvelualustana -hanke rakentaa suomalaisiin kaupunkeihin pilotteja, joissa uusia kaupunkidataan perustuvia ratkaisuja voidaan kehittää ja testata todellisessa käyttöympäristössä nyt ja tulevaisuudessa", kertoo erikoistutkija Eveliina Juntunen VTT:ltä. 

Hankkeen myötä valaistusinfrasta tehdään palvelualusta, joka mahdollistaa kaupunkitilalle älykkäästi ohjatun valaistuksen. Toteutuksen myötä pilotointiympäristöön rakentuu teknisesti edistyksellinen tiedonvälitys- ja sensoriverkko, joka luo hyvän mahdollisuuden myös muiden käyttäjälähtöisten ratkaisujen ja palvelujen kehittämiselle.

Hankkeessa ovat mukana C2 SmartLight, Elisa, Greenled, Misal, Nokia, Tehomet ja Valopaa. Kaupungeista hankkeeseen osallistuvat Helsinki, Lahti, Oulu, Raahe, Salo ja Tampere. Tutkimuksesta vastaavat Oulun yliopisto ja Teknologian tutkimuskeskus VTT.

Ota yhteyttä