Sign In

Global Impact Challenge Finland -voittaja Lauri Reuter kehittää kestävää ruoantuotantoa

31.3.2017

​Kuva: Laura Puikkonen/Kaskas Media

VTT:n tutkija, biotekniikan tohtori Lauri Reuter voitti 29.3.2017 Global Impact Challenge -kilpailun, jossa etsitään ideoita globaalien ongelmien ratkaisemiseen – tällä kertaa ilmastonmuutokseen. Reuter voitti 35 000 dollarin arvoisen stipendin Singularity Universityn Global Solutions -ohjelmaan. 

"Maailmanlaajuisesti ruuantuotanto on valtava taakka ympäristölle. Samalla muuttuva ilmasto uhkaa erityisesti maanviljelyä. Kierre voidaan katkaista kokonaan vain tuottamalla ruoka yhä enemmän suljetuissa systeemeissä, esimerkiksi bioreaktoreissa", kertoo Lauri Reuter. Tulevaisuuden kestävä ruuantuotanto on myös yksi VTT:n tutkimuksen painopisteistä.

"Pitkällä aikavälillä ruoantuotanto mikro-organismeilla tulee tehokkuudellaan ja ekologisuudellaan ohittamaan maanviljelyn monilla alueilla. Pelloilta vapautuva tila voidaan jättää metsille. Parasta on, että tuotanto suljetuissa systeemeissä on mahdollista myös siellä, minne ilmastonmuutos pahiten iskee: aavikoituvilla alueilla ja suurkaupungeissa. Ja jos joskus lähdemme tältä planeetalta, meidän on joka tapauksessa voitava katkaista side ympäristöön ja tuottaa ruokamme itsenäisesti", sanoo Reuter.

Viiden finalistin joukkoon eteni myös toinen VTT:n tutkija, diplomi-insinööri Elina Hakkarainen. Hakkarainen osallistui mobiilisovellusidealla, jolla saa kokonaisvaltaista tietoa tuotteiden terveys- ja ympäristövaikutuksista. (VTT:n Elintarviketalous 4.0 –tiekartta)

Singularity University on futuristi Ray Kurzweilin ja sarjayrittäjä Peter Diamandiksen vuonna 2009 perustama instituutio, jonka tehtävänä on ratkoa ihmiskunnan suurimpia haasteita eksponentiaalisesti kehittyvien teknologioiden kuten tekoälyn, synteettisen biologian, robotiikan ja nanoteknologian avulla. Global Solutions -ohjelmaan kerää 80 erialojen huippua ympäri maailmaa kahdeksi kuukaudeksi NASA Research Parkin Kaliforniaan.

Global Impact Challenge -kilpailu järjestettiin nyt Suomessa kolmatta kertaa. Kilpailun yhteistyökumppaneita ovat KAUTE-säätiö, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö, Sitra, Kone, Fazer ja Samsung.

Lauri Reuterin Food without fields -kilpailupitch verkossa (kohdasta 1:00 alkaen): https://www.facebook.com/GICFinland/videos/1356854651046463/?pnref=story

Kilpailun finalistit ja heidän ideansa: https://kaute.fi/kaute/kauten-tukemia-hankkeita/gic/

Ota yhteyttä