Sign In

Kansallisesti arvokkaat mikrobit turvaan

4.8.2011

 

Kansallisesti arvokkaiden mikrobikantojen saatavuuden varmistamiseksi elinkeinotoiminnan, ympäristösuojelun ja tutkimuksen tulevaisuuden tarpeisiin on luotava kansallinen strategia niiden turvaamiseen. Monessa maassa asia on jo hoidettu kuntoon. VTT:n, Helsingin yliopiston, Suomen ympäristökeskuksen ja ABM-hiivakokoelman hiljattain perustama Suomen mikrobivarantoyhdistys MICCO nostaa aiheen ensimmäisen seminaarinsa teemaksi 5.5.2011.

Mikrobiologiaan perustuvan liiketoiminnan kehittyminen Suomessa on riippuvainen kansallisten mikrobikantojen saatavuudesta. Kansallisten kokoelmien haltijat - Helsingin yliopisto, VTT, Suomen ympäristökeskus ja yksityinen hiivakokoelma ABM - perustivat vuonna 2010 Suomen mikrobivarantoyhdistys ry:n eli MICCOn turvaamaan Suomessa tallennetut, tieteellisesti kuvatut avokkaat mikrobikannat. MICCOn tavoitteena on, että myös muut kansallisesti merkittävät kokoelmat liittyvät yhdistykseen.

Kansallisiin kokoelmiin on tallennettu arvokkaita mikrobikantoja, joiden kuvaamiseen, talteen ottamiseen ja säilyttämiseen on käytetty vuosikymmenien ajan paljon tutkimustyötä ja -rahoitusta. Näitä kantoja hyödynnetään tutkimuksessa, bioteknologiassa, elintarviketeollisuudessa, maa- ja metsätaloudessa ja ympäristönsuojelussa. Mikrobikokoelmia hallinnoidaan Suomessa useiden ministeriöiden alla.

Vastaavia kokoelmia on myös muissa maissa, mutta ne eivät ole vapaasti käytettävissä, koska niitä sitovat erilaiset kansainväliset sopimukset, kuten Suomenkin ratifioima biodiversiteettisopimus (Convention of Biological Diversity CBD; www.cbd.int).

MICCO järjestää 5.5.2011 seminaarin ”Protecting biodiversity by microbial resource centres” (Viikin kampuksella Biocenter 2, Viikinkaari 5 Auditorio 2041). Seminaariin on kutsuttu eri alojen asiantuntijoita keskustelemaan mikrobikokoelmien tulevaisuudesta. Kutsuttujen joukossa ovat mm. maailman mikrobikokoelmien katto-organisaation (World Federation for Culture Collections; WFCC, www.wfcc.info) presidentti Philippe Desmeth, globaalin kokoelmaverkoston (Global Biological Resource Centre Network; GBRCN, www.gbrcn.org) johtaja David Smith ja laatupäällikkö Dunja Martin.

Seminaarin ohjelma ja ilmoittautuminen osoitteessa www.micco.fi.

Ota yhteyttä