Sign In

Kasvuyritykset eivät luota pilvipalvelujen turvallisuuteen

7.12.2015

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n selvityksen mukaan monet kasvuyritykset kyseenalaistavat pilvipalvelujen uskottavuuden ja turvallisuuden, mutta toisaalta pohtivat yksityisyys- ja turvallisuusasioita yllättävän vähän.

 

Kasvuyritysten tulevaisuuden haasteet liittyvät kansainvälistymiseen sekä palvelun, myynnin ja markkinoiden kasvattamiseen. Monet haastatelluista yrityksistä käyttävät pilvipalveluja. Käytettävän pilvipalvelun turvallisuus ei kuitenkaan ole yrityksillä päällimmäisenä mielessä, vaikka yksityisyystietojen ja datan hallinnan epävarmuus tiedostetaankin.

 

Pilvipalveluista kysyttäessä kävi selväksi, että kasvuyritykset käyttävät eniten Amazonin palvelua. Aika monella oli myös oma toteutus pilvipalvelusta.

 

Varsinkin Suomessa ja Saksassa haastateltujen kasvuyritysten asiakkaat ovat erittäin tarkkoja siitä, että datakeskukset sijaitsevat omassa maassa. Ulkopuolisten toimijoiden pilvipalvelujen uskottavuutta ja turvallisuutta epäilevät maat eivät suostu säilömään dataa myöskään Amazonin pilvessä. Esimerkiksi yksi pilvipalvelupohjaisen tuotteen tarjoaja kertoi rakentaneensa datasalit niin Helsinkiin kuin Frankfurtiin vaan näiden epäröivien asiakkaiden vuoksi.

 

Osa yrityksistä ei tunnu tutkijoiden mukaan ymmärtävän datan arvoa eikä sitä, miten tärkeää turvallinen pilvipalvelu on. Yksi haastatelluista totesi, että data on niin vähän aikaa pilvessä, ettei palvelun turvallisuudella ole niinkään merkitystä. Joskus taas asiakkaat kyselevät turvallisuusasioista, mutta eivät lopulta olekaan valmiit investoimaan niihin.

 

Kysely tehtiin haastattelemalla Slushissa 70 kasvuyritystä näiden tulevaisuuden haasteista ja suhtautumisesta pilvipalveluihin.

 

VTT:n selvitys on osa Trusted Data Management with Service Ecosystem -pilvipalveluhanketta, jonka tavoitteena on turvallisen pilvialustan European Trusted Cloudin kehittäminen.

Hankkeessa ovat olleet VTT:n lisäksi mukana F-Secure Suomesta, British Telecom Isosta-Britanniasta, Telecom Italia Italiasta, Ericsson Suomesta, Digital Catapult Isosta-Britanniasta sekä TrentoRise, FBK, CNR ja Politecnico di Milano Italiasta.

 

Lisää aiheesta: http://www.vtt.fi/medialle/uutiset/suomalaiset-edell%C3%A4k%C3%A4vij%C3%B6it%C3%A4-pilvipalvelujen-k%C3%A4yt%C3%B6ss%C3%A4