Sign In

Kemira ja VTT avaavat yhteisen tutkimuskeskuksen Brasiliaan

5.10.2010

Tutkimus keskittyy vesikemiaan ja biomassan hyödyntämiseen

VTT ja Kemira Oyj avaavat uuden, yhteisen tutkimuskeskuksen São Paulossa Brasiliassa. Tutkimuskeskus keskittyy erityisesti vesikemiaan ja biomassan hyödyntämiseen. Keskuksen toiminta alkaa vuoden 2010 lopussa.

Uusi keskus on jatkoa vesitutukimuksen huippuosaamiskeskukselle, jonka Kemira perusti Suomessa yhdessä VTT:n kanssa. São Paulon keskuksen tehtävä on saattaa käyttöön uusinta vesiteknologian tutkimusta kasvavilla Etelä-Amerikan markkinoilla. Tärkeitä painopistealueita ovat biomassa, bioetanoli, sellu sekä öljy- ja kaivosteollisuuden käyttösovellukset.

”Tämä São Paulon tutkimuskeskus on Kemiran tutkimuskeskusverkoston neljäs osa, jota tarvitsemme oman kasvustrategiamme toteuttamiseksi. Kemira on investoinut vahvan teknologia-alustan rakentamiseen ja uusien vesikemiasovellusten kehittämiseen eri teollisuudenaloille. Voimakas läsnäolo kehittyvillä markkinoilla on elintärkeää, jotta voimme toteuttaa teknologian siirtoa ja hyödyntää markkinoilta tulevia signaaleja. Nyt meillä on verkosto, joka voi tuottaa kohdennettua tutkimustietoa Etelä-Amerikan markkinoille", sanoo Kemiran toimitusjohtaja Harri Kerminen.

”Yhteistyömme vesitutkimuksen huippuosaamiskeskuksessa takaa meille vahvan alustan, jonka avulla voimme palvella asiakkaitamme Etelä-Amerikassa. Se on myös tilaisuus työskennellä yhdessä yhden Euroopan merkittävimmän tutkimuskeskuksen kanssa ja parantaa valmiuksiamme kehittää asiakkaille räätälöityjä ratkaisuja paikan päällä. Pitkällä aikavälillä voimme yhdessä kehittää uusia ratkaisuja alueilla, joilla on suuri markkinapotentiaali, kuten biomassaan sekä kaivos-, metsä- ja öljyteollisuuteen liittyvillä sovelluksilla”, kertoo Kemira Oyj:n Etelä-Amerikan liiketoiminnasta vastaava johtaja Hilton Casas de Almeida.

”São Paulossa oleva tutkimuskeskus antaa VTT:lle mahdollisuuden tukea suomalaisia yrityksiä kasvavilla Etelä-Amerikan markkinoilla sekä kehittää tutkimusyhteistyötään erittäin tehokkaalla tavalla. Sitä ei voida tehdä olematta Etelä-Amerikan paikallisilla markkinoilla. Kemira on täällä Etelä-Amerikassa VTT:n tärkeä yhteistyökumppani, ja tutkimuskeskuksen perustaminen Brasiliaan tukee VTT:n kansainvälistymisstrategiaa erityisesti teollisen bioteknologian ja metsäteollisuuden aloilla”, sanoo VTT:n pääjohtaja Erkki KM Leppävuori.

VTT:n ensisijainen tehtävä tutkimuskeskuksessa on kehittää paikallisten yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa biomassan hyödyntämistä kemikaaleiksi, energiaksi (biopolttonesteet) ja sellupohjaisiksi tuotteiksi. VTT:n tavoitteena on toimia läheisessä yhteistyössä Kemiran lisäksi myös muiden Brasiliassa toimivien suomalaisyhtiöiden kanssa. Brasiliassa toimii useita suomalaisia teollisuusyrityksiä, ja monet niistä ovat investoineet merkittävästi paikallisiin markkinoihin.

VTT:n tavoitteena on kasvattaa uudesta yksiköstään 10 henkilön osaamiskokonaisuus vuoden 2011 loppuun mennessä ja 15–20 henkilön tutkimuskeskus vuoden 2012 loppuun mennessä. VTT:n Brasilian yksikkö toimii VTT International Oy:n alla – osana VTT Groupia.

Taustatietoja: Brasilia ja bioetanoli- ja biomassamarkkinat

Kuvamateriaali medialle:

Kuva 1 (valokuvaaja Peter Forsgård): Kemiran toimitusjohtaja Harri Kerminen ja VTT:n pääjohtaja Erkki KM Leppävuori

Kuva 2 (valokuvaaja Peter Forsgård): VTT:n pääjohtaja Erkki KM Leppävuori ja Kemiran toimitusjohtaja Harri Kerminen

 

Ota yhteyttä