Sign In

VTT: Kiertotalouteen siirtyminen vaatii radikaalisti uusia verkottuneita liiketoimintamalleja

22.11.2017

Bio- ja kiertotalouden tapahtuma kokoaa Tampereelle 150 alan asiantuntijaa 23.11.2017

Kiertotalous tarjoaa merkittävän mahdollisuuden parantaa Suomen kansantalouden ja yritysten kilpailukykyä.  Monella toimialalla suomalaisille yrityksille ja monille muille toimijoille tarjoutuu tätä kautta kasvumahdollisuuksia kansainvälisillä markkinoilla. Kiertotalouden mahdollistamiseksi ja edistämiseksi on tärkeä saattaa eri alojen osaajia ja asiantuntijoita, yrityksiä ja julkisia toimijoita yhteen.

Pirkanmaalla tiedostetaan uuden talousmallin mahdollisuudet ja edistetään eri alojen välistä yhteistyötä. Torstaina 23.11. Tampereelle kokoontuu yli 150 bio- ja kiertotalouden osaajaa From Waste to Valuables -verkostoitumistapahtumaan. From Waste to Valuables matchmaking -tapahtuman key note on Professori Nancy Bocken Lundin yliopistosta, joka on tehnyt uraauurtavaa tutkimusta kiertotalouden liiketoimintamalleista ja mahdollisuuksista. Ohjelmassa esiintyy myös kiertotaloudesta liiketoimintaa tekeviä yrityksiä, kuten Delete, SoilFoodi ja Agro Power Inc. ja teemapajoissa luodaan uutta yhteistyötä. Iltatilaisuudessa kuullaan Demolan opiskelijatiimien ratkaisuja kiertotalouden haasteisiin, liittyen esimerkiksi kierrätettyjen materiaalien taloudellisen hyödyn tehostamiseen.

Kiertotalouden keskeisenä kantavana ajatuksena on resurssitehokkuus, arvon mahdollisimman tehokas kierto ja jätteen synnyn ehkäisy. Kiertotalouden näkökulmasta esimerkiksi materiaalivirroissa tai jätteessä nähdään uutta arvopotentiaalia. Tuotteen elinkaaren pidentäminen huoltamalla, päivittämällä, uudelleenkäyttämällä sekä uudelleenvalmistuksen kautta avaavat uusia liiketoimintamahdollisuuksia kiertotaloudessa.

Pirkanmaa haluaa panostaa bio- ja kiertotalouden alan kilpailukykyyn ja on sen myötä From Waste to Valuables -tapahtuman keskipiste. "Toivomme tapahtuman synnyttävän uusia avauksia bio- ja kiertotaloudessa. Meillä on Pirkanmaalla paljon osaamista ja useita kiertotalouden alustoja, kuten ECO3 -teollisuuspuisto, Tarastejärvi ja Hiedanrantaan suunniteltava älykäs asuinalue", kertoo Pirkanmaan liiton projektipäällikkö Johanna Alakerttula.

Yhteistyön avulla uudenlaista liiketoimintaa ja innovaatioita

"Kiertotaloudessa arvo syntyy ekosysteemeissä. Kiertotalouteen siirtyminen vaatiikin radikaalisti uusia verkottuneita liiketoimintamalleja. Näissä liiketoimintamalleissa digitalisaatio toimii merkittävänä mahdollistajana. Esimerkiksi IoT-ratkaisut mahdollistavat materiaalien kulun tehokkaan seurannan", sanoo VTT:n erikoistutkija Maria Antikainen.

"Kiertotalous haastaa yritysten aiemmat toimintamallit, joten tarjoamme tapahtumassa yritysklinikallamme valmennusta liiketoiminnan kehittämiseen", lisää TTY:n tuotantotalouden Associate Professor Leena Aarikka-Stenroos.

"Kiertotaloudessa yhden jäte on toisen aarre. Ravinnepitoisista sivuvirroista on mahdollista valmistaa tuotteita, joiden avulla korvataan kalliita ja energiasyöppöjä ratkaisuja. Lisää kustannustehokkaita teknologioita ja palvelumalleja kuitenkin tarvitaan", toteaa ravinteiden kierrätyksen kärkihankkeen koordinaattori Mikko Rahtola Luonnonvarakeskuksesta.

Median edustajat tervetulleita tilaisuuteen 23.11.

Tapahtuman järjestävät Pirkanmaan liitto ja Suomen Itämeri-instituutti yhteistyössä bio- ja kiertotalouden kärkitoimijoiden Teknologian tutkimuskeskus VTT:n, Tampereen teknillisen yliopiston, Luonnonvarakeskuksen ja Business Tampereen kanssa.

Tapahtuman teemat ovat rakentamisen kiertotalous, kiertotalouden liiketoimintamallit ja digitalisaatio sekä ravinteiden kierrätys. From Waste to Valuables -tapahtuma on osa EU:n Itämeren alueen ohjelman rahoittamaa hanketta, jota koordinoi Suomen Itämeri-instituutti.

Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita From Waste to Valuables -verkostoitumistapahtumaan hotelli Tornin Paja-kongressikeskukseen (Ratapihankatu 43), torstaina 23.11.2017 klo 9.00 - 19.00.

Tapahtuman ohjelma
http://www.baltic.org/wp-content/uploads/2016/04/Matchmaking_agenda_updated.pdf

 

Lisätiedot:

Pirkanmaan liitto
Projektipäällikkö Johanna Alakerttula,
johanna.alakerttula@pirkanmaa.fi, 044 422 2249

Suomen Itämeri-instituutti
Kehitysjohtaja Johanna Leino,
johanna.leino@tampere.fi, 050 436 3233