Sign In

Kultaa ja kunniaa TEM:n biojalostamokilpailussa: Spinnova voittoon, kunniamaininta ennakkoluulottomalle biojalostamoidealle

24.2.2015

​Vasemmalta oikealle: Minna Kurkela VTT:stä, Jyrki Heilä Biovakka Suomesta, Janne Poranen ja Juha Salmela Spinnovasta, Heikki Nivala Kemijärvi-konsortiosta sekä Olli Dahl Biovakka Suomesta.

VTT:stä vuoden alussa spinnannut Spinnova Oy voitti uudella tekstiilikuidun tuotantoteknologiallaan työ- ja elinkeinoministeriön järjestämän kansainvälisen biojalostamokilpailun 24.2.2015. Katso video palkintojenjakotilaisuudesta: http://cloud.magneetto.com/tem/2015_0224_live/view

Spinnova on Jyväskylässä toimiva tutkimus- ja tuotekehitysyritys, joka kehittää VTT:llä alkunsa saanutta kuitulankateknologiaa. Palkintoraadin perustelujen mukaan Spinnovan kuitulankateknologia, jolla puukuidusta voidaan kehrätä suoraan lankaa, edustaa läpimurtoteknologiaa, joka voi mullistaa sekä tekstiili- että metsäteollisuuden ja luoda tulevaisuudessa merkittävää liiketoimintaa.

"Uusi kuitulankateknologia on huomattavasti yksikertaisempi, ympäristöystävällisempi ja edullisempi kuin nykyiset teknologiat, joilla puukuiduista tehdään tekstiilejä. Tuomariston sanoja lainaten Spinnovan kuituteknologialla on mahdollisuus olla todellinen tuotannollinen Game Changer sekä suomalaisessa metsä- että tekstiiliteollisuudessa", sanoi elinkeinoministeri Jan Vapaavuori.

Kisan kaksi muuta palkittua ehdotusta ovat Biovakka Suomi Oy:n biokaasun, ravinteiden ja liikennepolttoaineiden tuotannon yhdistävä konsepti ja Kemijärvi konsortion ehdotus uusien biomateriaalien ja -kemikaalien tuotannosta kotimaisella teknologialla.

Työ- ja elinkeinoministeriö koordinoi ja auttaa kolmen parhaan ehdotuksen investointivaiheen julkisen rahoituksen hankinnassa. Voittaja saa 100 000 euron palkinnon.

Kunniamaininta uudentyyppiselle biojalostamoidealle
 
VTT:n nimi nousi palkintojenjaossa toisenkin kerran. Valintaraati palkitsi kunniamaininnalla Ostems Consulting Oy:n ja VTT:n ehdotuksen metalli- ja kemianteollisuuteen integroitavasta biojalostamosta, joka ennakkoluulottomasti yhdistää teollisuudenaloja, joita ei ole perinteisesti yhdistetty biotalouteen.

Työ- ja elinkeinoministeriö toteuttaa hallituksen viime toukokuussa linjaamaa BCD-strategiaa talouden uusien kasvun kärkien vauhdittamiseksi. Kesäkuussa 2014 käynnistettiin osana biotalousstrategiaa kansainvälinen suunnittelukilpailu uusien biojalostamokonseptien synnyttämiseksi ja investointien edistämiseksi. Kilpailun avulla halutaan nopeuttaa biotalouden innovaatioiden kaupallistumista ja uusien biojalostamoiden syntyä Suomeen.

Onnea ja menestystä kaikille palkituille!

Lisätietoja kilpailusta ja palkituista:  http://www.tem.fi/?s=2468&89508_m=117496 

 

Ota yhteyttä