Sign In

Laivan hylystä löytynyt vanha olut takaisin tuotantoon

15.3.2013

Ahvenanmaan maakuntahallituksen lehdistötiedote 14.3.2013

Maailman vanhimpiin kuuluva olut rekonstruoidaan ja otetaan uudelleen tuotantoon. Ahvenanmaan maakunnan hallitus ja paikallinen Stallhagenin panimo ovat tänään sopineet asiasta. Olut on peräisin 1840-luvulla uponneesta laivan hylystä, jonka sukeltajat löysivät Ahvenanmaan eteläpuolelta kesällä 2010. Oluen koostumus on sittemmin perusteellisesti analysoitu VTT:n laboratorioissa moderniin teolliseen tuotantoon soveltuvan reseptin uudelleen luomiseksi.

Kesällä 2010 Ahvenanmaan saariston eteläpuolelta löydetystä vanhasta laivan hylystä nostettiin yhteensä viisi olutpulloa. Samaisesta hylystä löytyi myös eri samppanjan tuottajien ainutlaatuisia vanhoja samppanjapulloja. Kuunarin uskotaan uponneen joskus 1840-luvulla, mutta sen alkuperästä, tarkasta iästä ja määränpäästä ei ole täyttä selvyyttä. Tutkimukset jatkuvat tältä osin. Kaikki hylkylöydökset ovat lain mukaan itsehallinnollisen Ahvenanmaan maakunnan omaisuutta. 

VTT on tutkinut oluen, joka oli säilynyt merenpohjassa 50 metrin syvyydessä noin 170 vuotta. VTT:n tutkimukseen perustuvan selonteon perusteella Stallhagenin panimo rekonstruoi reseptin ja kehittää vanhasta oluesta uuden tuotantokelpoisen version. Ahvenanmaan maakunnan hallitus on päättänyt, että osa historiallisen oluen tulevista myyntituotoista ohjataan ympäristön hyvinvointia lisääviin toimiin.

– Ennen kaikkea olemme hyvin iloisia yhteistyöstä paikallisen panimoyrityksen kanssa. Olemme myös tyytyväisiä siitä, että sopimuksemme Stallhagenin kanssa takaa osan jokaisen myydyn olutpullon rahallisesta voitosta hyväntekeväisyystarkoituksiin. Maakunnan hallitus on päättänyt tukea näin kerääntyvillä varoilla meriarkeologista tutkimusta sekä merialueiden vedenlaadun parantamista ympäristönsuojelullisin keinoin, toteaa kulttuuriministeri Johan Ehn maakunnan hallituksesta. 

Paikalliselle ”käsityöoluita” tuottavalle Stallhagenin panimolle tänään julkistettu sopimus avaa uusia mahdollisuuksia ja markkinoita.

– Arvostamme suuresti saamaamme luottamusta ja tartumme innokkain mielin tilaisuuteen luoda ja tuottaa uudelleen maailman vanhimpiin kuuluvaa olutta.  Erikoisoluiden kysyntä on maailman laajuisesti vahvassa nousussa. Uskomme, että tästä historiallisesta oluesta rekonstruoimamme versio tulee kiinnostamaan oluen ystäviä kaikkialla maailmassa, sanoo Stallhagenin toimitusjohtaja Jan Wennström.

Stallhagen on aloittanut reseptin kehittelyn, tuotannon on tarkoitus käynnistyä myöhemmin tämän vuoden aikana. Panimon tavoitteena on tuoda kuuluisan hylkyoluen uusi versio markkinoille kesäkuun alussa vuonna 2014.

Kuvat:

Valokuvat ja liikkuvat kuvat: www.visitaland.com/fi/tietoa/olutta

Tietoa:

Ahvenanmaa

Ahvenanmaa on Suomelle kuuluva itsehallinnollinen alue. Maakunta on demilitarisoitu, yksikielinen ruotsinkielinen alue, jonka itsehallinto on taattu kansainvälisin sopimuksin. Ahvenanmaan saaristo koostuu yli 6 700 saaresta ja luodosta. Ahvenanmaan väkiluku on 28 500. Lisätietoja: katso www.visitaland.com

Stallhagen

Vuonna 2004 perustettu ahvenanmaalainen panimo Stallhagen on erikoistunut käsityönä valmistetun, korkealaatuisen ale- ja lager-tyyppisen oluen ja kausioluen valmistamiseen. Panimon oluttuotanto oli 480 000 litraa vuonna 2012. Yrityksen päämarkkina-alueet ovat Ahvenanmaa, Suomi ja Ruotsi.