Sign In

Langattoman tiedonsiirron häiriöiden havaitsemiseen uusi menetelmä

21.11.2016

Väitös 22.11.

 

VTT:n tutkija Marina Eskola on kehittänyt uuden menetelmän radiokanavan häiriöiden havaitsemiseksi ja tunnistamiseksi.

Langaton tiedonsiirto tehdasympäristöissä häiriintyy ajoittain haastavien radiosignaalin etenemisolosuhteiden takia. Eniten häiriöitä aiheuttavat muut langattomat laitteet (saman lähetyskanavan sekä viereislähetyskaavan häiriöt), ympäristöolosuhteet, kuten metallirakenteet ja raskaat ajoneuvot (signaalin häipyminen), sekä sähkö- ja mekaaniset laitteet (kohina).

Eskolan väitöstyössä tehtiin laajoja mittauksia erilaisissa teollisuusympäristöissä tutkittaessa radiokanavan häiriöiden vaikutusta signaalin etenemiseen. Työssä kehitettiin signaalinanalyysimenetelmiin ja häiriön ilmaisimeen perustuva luokittelija. Sen suorituskykyä testattiin oikeassa teollisuusympäristössä. Testit osoittivat, että luokittelijalla on hyvä radiohäiriöiden havaintokyky.

Luokittelija on osoittautunut toteuttamiskelpoiseksi ratkaisuksi langattoman tiedonsiirron ongelmien havaitsemiseksi ja tunnistamiseksi teollisessa ympäristössä, ja sitä kehitetään edelleen osaksi kannettavaa, pienikokoista SDR (Software Defined Radio) -pohjaista työkalua.

Eskolan väitöstyö "Strategia langattoman tiedonsiirron häiriöiden havaitsemiseen ja tunnistamiseen teollisissa langattomissa anturiverkoissa" tarkastetaan Oulun yliopistossa 22.11.

Ota yhteyttä