Sign In

Lentävät robotit tulevat kaukokartoitukseen

4.5.2017

Lehdistötiedote on Maanmittauslaitoksen, Jyväskylän yliopiston, Teknologian tutkimuskeskus VTT:n ja Luonnonvarakeskuksen yhteinen.

Drooni-hanke petaa uutta liiketoimintaa Tekes-rahalla

DroneKnowledge-hanke sai merkittävän Tekesin Challenge Finland -rahoituksen, jonka turvin drooni-lennokkeihin, tai lentäviin robotteihin, perustuvaan tutkimukseen ja liiketoimintaan odotetaan kehityshyppäyksiä.

Droonista eli miehittämättömästä lentolaitteesta tehtävä kaukokartoitus on uusi, radikaali teknologia tarkkaan ja tehokkaaseen paikkatiedon tuottamiseen. Käytännön sovelluskohteita ovat mm. maanviljelyn täsmälannoitus tai tuholaistunnistus, veden laadun mittaus, metsien inventointimittaukset sekä rakennettujen ympäristöjen mittaukset. Mittauksia voidaan tehdä kameroilla, laserkeilaimilla ja spektrikameroilla.

Tiedot automaattisesti reaaliajassa

DroneKnowledge-hanke pyrkii parantamaan koko kaukokartoituksen prosessia: laitteita, sovelluksia ja tiedon prosessointia. Tutkijat pyrkivät automaattiseen ja reaaliaikaiseen prosessiin, jotta droonien keräämät tulokset olisivat käytettävissä jo lennon aikana tai droonin laskeuduttua.

Droonin tiedot voisivat mennä automaattisesti traktoriin − jopa ilman kuljettajaa ajavaan itseohjautuvaan traktoriin, sanoo hankkeen vetäjä, tutkimuspäällikkö Eija Honkavaara Maanmittauslaitoksesta.

Kehitteillä edullisempi spektrikamera

− Kehitämme hankkeessa spektrikameraa, joka olisi lähempänä kuluttajatuotteiden hintoja, VTT:n johtava tutkija Heikki Saari kertoo.

Sovelluskohteita pienille spektrikameroille löytyy esimerkiksi vesien kunnon tarkkailusta, puulajien tunnistuksesta sekä tarkkuusmaataloudesta.

− Spektrikameralla voimme esimerkiksi optimoida lannoitusta tai arvioida parasta nurmen korjuuajankohtaa, toteaa tutkija Jere Kaivosoja Luonnonvarakeskuksesta.

Yritysmaailmaan vahvasti verkottunut tutkimushanke

DroneKnowledge on Maanmittauslaitoksen, Jyväskylän yliopiston, Luonnonvarakeskuksen ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n yhteinen kehityshanke. Mukana on myös pitkälle toistakymmentä yritystä, jotka haluavat hyödyntää tutkimustuloksia liiketoiminnassaan.

Tavoitteena on siirtää kehitettyjä menetelmiä käytäntöön yritysten kautta sekä esitellä kotimaista tutkimuslaitosten ja yritysten drooni-osaamista.

− Pidämme lokakuussa Jyväskylässä kansainvälisen työpajan, jossa tutkijoilla ja yrityksillä on mahdollista esitellä osaamistaan alan kansainväliselle huipulle, dosentti Ilkka Pölönen Jyväskylän yliopistolta kertoo.

 

Tulevaisuudessa drooni ohjaa traktorin työtä. Kuva: Jere Kaivosoja.

Lisätietoja 

Eija Honkavaara, Maanmittauslaitos, 040 192 0835, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Ilkka Pölönen, Jyväskylän yliopisto, 040 024 8140, etunimi.sukunimi@jyu.fi

Jere Kaivosoja, Luonnonvarakeskus, 029 532 6199, etunimi.sukunimi@luke.fi