Sign In

Rolls-Royce visioi tulevaisuuden miehittämättömien laivojen etäohjauskeskuksen - tutkimuksessa mukana VTT ja Tampereen yliopisto

22.3.2016

Rolls-Royce kehittää autonomisia, miehittämättömiä laivoja ja niitä ohjaamaan tarvittavia maalle rakennettavia ohjauskeskuksia. Suomesta tutkimustyöhön osallistuivat Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy ja Tampereen yliopiston TAUCHI-tutkimuskeskus. 

Rolls-Royce julkisti Lontoossa videomuotoisen visionsa siitä, miten lähitulevaisuudessa pienet 7–14-henkiset miehistöt valvovat ja ohjaavat eri puolilla maapalloa autonomisesti liikkuvia laivoja. Miehistöt valvovat aluksia ja niiden ympäristöä interaktiivisten älynäyttöjen, puheentunnistusjärjestelmien, hologrammien ja valvontalennokkien avulla.

 

Ensimmäisiä autonomisten alusten demonstraatioita on luvassa jo tällä vuosikymmenellä. Tehokas etäohjauskeskus on oleellinen osa Rolls-Roycen suunnitelmaa rakentaa autonomisia, etäohjattavia laivoja. 

 

Iiro Lindborg, Rolls-Royce General Manager, Remote & Autonomous Operations, Ship Intelligence: "Miehittämättömistä ja etäohjatuista kuljetusjärjestelmistä on tulossa arkipäivää. Ne ovat ennennäkemättömän joustavia ja tehokkaita. Tämän tutkimuksen tavoitteena on ymmärtää entistä paremmin laivojen etäohjaukseen liittyviä inhimillisiä tekijöitä. Kartoitamme keinoja, joilla maissa työskentelevät miehistöt voisivat saada ohjauskeskuksen välityksellä hyvän tuntuman siitä, mitä merellä tapahtuu."

 

Tutkimuksen toteuttivat VTT ja Tampereen yliopiston TAUCHI-tutkimuskeskus (Tampere Unit for Computer Human Interaction) yhteistyössä Rolls-Roycen kanssa. Tutkimuksessa hyödynnettiin tietoa muilta aloilta, joissa etäohjausta on tutkittu, kuten ilmailu-, energia-, puolustus- ja avaruustutkimus.

 

Tutkimuksessa käytettiin innovatiivista InnoLeap-lähestymistapaa, joka on VTT:n ja Rolls-Roycen yhdessä kehittämä konseptisuunnittelu- ja tieteellisten tutkimustulosten visualisointimenetelmä. Lähestymistavassa hyödynnetään trendi- ja käyttäjätutkimuksia, yhteissuunnittelua, skenaariotarinoita ja näyttäviä visualisointeja.


Eija Kaasinen
, johtava tutkija, VTT: "Autonomisesti toimiva laiva ei tee ihmistä tarpeettomaksi, toisin kuin joskus väitetään. Miehittämättömiä aluksia on tarkkailtava ja ohjattava, mikä tarkoittaa uudenlaisia töitä, tehtäviä, työkaluja ja työympäristöjä. Maalla sijaitsevien tulevaisuuden etäohjauskeskusten suunnittelussa on huomioitu ihmisten käyttäjäkokemus. Kun suunnittelu tehdään laivojen etäohjaajien näkökulmasta, pystymme luomaan etäohjauskeskusten ammattilaisille uusia mielekkäitä, miellyttäviä ja kiinnostavia työtehtäviä."

 

Nyt Lontoossa julkaistu video on uusin tulokas videosarjassa, joka esittelee Rolls-Roycen visiota tulevaisuuden merenkulusta. Nimellä "oX" (operator experience) tunnettu konsepti tuotiin julkisuuteen vuonna 2014. Aiemmissa aiheeseen liittyvissä tutkimuksissa on kehitetty käyttökokemus lähtökohtana öljynporauslauttojen huoltoalusten, konttialusten ja hinaajien tulevaisuuden komentosiltakonsepteja.

 

Uudet digitaaliset mahdollisuudet muokkaavat työelämää useilla teollisuuden aloilla. VTT luo tutkimuksellaan digitalisaation edellytyksiä yhteiskunnan kestävälle kehitykselle, työllisyydelle ja hyvinvoinnille. "Tarvitaan nykyisten työtehtävien ymmärrystä käytännön kenttätutkimuksen avulla, jotta uusissa innovaatioissa huomioidaan nykytyössä hyödynnettävät osaamiset ja piilevät työkäytännöt. Jos esimerkiksi nykymekaanikko voi kuulemalla tietää moottorinsa tilan, niin etäohjauskeskuksessa olisi hyvä pystyä samaan", sanoo erikoistutkija Mikael Wahlström VTT:ltä.

 

Rolls-Royce julkistaa Helsingissä 5.4. lisää tutkimustuloksia etäohjauksen ja autonomisen merenkulun kehityksestä. Tavoitteena on rakentaa tämän vuosikymmenen loppuun mennessä kaupallinen koealus etänä valvottavasta autonomisesta laivasta.

Etäohjattavat ja autonomiset alukset ovat yksi Rolls-Roycen älykkäiden alusten strategian kolmesta osa-alueesta. Yrityksen innovatiivinen tuote- ja palveluvalikoima – alkaen terveydenhuollon ratkaisuista, optimoinnista ja päätöksenteon tuesta aina etäohjaukseen ja autonomiseen toimintaan – auttaa asiakkaita mullistamaan liiketoimintansa big datan avulla.

Mediamateriaalia: 

Video: Rolls-Roycen visiovideo

 

Lehdistötiedote Rolls-Royce, VTT ja TAUCHI

 

Lisätietoja Rolls-Royce Holdings plc:

 1. Rolls-Roycen visio on olla tehokkaiden energiajärjestelmien markkinajohtaja, jolloin insinööriosaamisemme, globaali verkostomme ja alan syvällinen ymmärryksemme takaavat loistavat asiakassuhteet ja ratkaisut. Toimimme viidellä alalla, joita ovat siviilialan ilmailu- ja avaruusteollisuus, sotilasalan ilmailu- ja avaruusteollisuus, merenkulku, ydinenergia ja energiajärjestelmät.
 2. Rolls-Roycella on asiakkaita yli 120 maassa, muun muassa yli 400 lentoyhtiötä ja leasing-asiakasta, 160 armeijaa, 4 000 merenkulkualan yritystä, joista 70 on merivoimia, ja yli 5 000 energia- ja ydinenergia-alan asiakasta.
 3. Kaikkia liiketoimiamme yhdistää kolme teemaa:
  • Sijoitamme insinööritaitoon ja sen kehittämiseen.
  • Edistämme valmistus- ja toimitusketjun uudistamista tavalla, joka yhdistää laadukkaan toiminnan lean-ajattelun mukaisiin, kustannustehokkaisiin tiloihin ja prosesseihin.
  • Hyödyntämällä asentamaamme laitekantaa, tuotteidemme tuntemusta ja insinööriosaamista tarjoamme asiakkaille erinomaista palvelua, mikä tuottaa meille jälkimarkkina-arvoa pitkälle tulevaisuuteen.
 4. Vuonna 2015 tuloksemme oli 13,4 miljardia Englannin puntaa, mistä noin puolet muodostui jälkimarkkinapalvelujen myynnistä. Vahvistetun tilauskannan arvo vuoden 2015 lopussa oli 76,4 miljardia puntaa.
 5. Vuonna 2015 Rolls-Royce sijoitti 1,2 miljardia puntaa tutkimus- ja kehitystyöhön. Tuemme myös 31 yliopiston teknologiakeskuksen verkostoa, joka toimii kaikkialla maailmassa ja joissa Rolls-Roycen insinöörit työskentelevät tieteellisen tutkimuksen kärjessä.
 6. Rolls-Royce työllistää yli 50 000 ihmistä yli 46 maassa. Lähes 15 700 heistä on insinöörejä.
 7. Konserni on sitoutunut vahvasti harjoittelijoiden ja vastavalmistuneiden rekrytointiin ja työntekijöiden osaamisen kehittämiseen. Vuonna 2015 työllistimme koulutusohjelmiimme kaikkialle maailmaan 228 vastavalmistunutta ja 277 harjoittelijaa.

 

Lisätietoja TAUCHI-tutkimuskeskuksesta:
TAUCHI on ihmisen ja teknologian vuorovaikutuksen tutkimuskeskus. TAUCHI (Tampere Unit for Computer-Human Interaction) toteuttaa laajamittaista monitieteistä tutkimusta laitteiden, ympäristöjen ja ihmisten välisistä uusista teknologiavälitteisistä multimodaalisen vuorovaikutuksen muodoista. Tutkimme ja kehitämme entistä intuitiivisempia tulevaisuuden käyttöliittymiä. Räätälöimme uusien teknologioiden mahdollisuuksia ihmisten kykyihin, tarpeisiin ja rajoituksiin.

Ydinosaamistamme ovat uudet teknologiat kuten älykkäät esineet ja ympäristöt, eleohjatut käyttöliittymät, katseenseuranta, haptisuus, yhdistetty todellisuus, konenäkö, puheeseen, kontekstiin ja tunnetilaan perustuva vuorovaikutus, virtuaaliset avatar-hahmot, käyttäjäkokemukset ja käytettävyys, jne. Kuusikymmentä asiantuntijaamme työskentelevät Tampereen yliopiston Tietojenkäsittelytieteen laitoksella.

Lisätietoja Rolls-Royce:
Simon Kirby, External Communications Manager – Marine
+ 44 7557 849 149, simon.kirby@rolls-royce.com www.Rolls-Royce.com

Lisätietoja TAUCHI:
Professori
Markku Turunen
040 533 9689, markku.turunen@sis.uta.fi
www.uta.fi/sis/tauchi/index.html