Sign In

Myös kännyköitä pienemmät laitteet ladataan pian langattomasti

18.3.2013

 

Yhä useammat matkapuhelimet latautuvat pian langattomasti. VTT laajentaa yhdessä alan johtavien teknologiayritysten ja standardointijärjestöjen kanssa langattoman latauksen sovellusaluetta nyt myös matkapuhelinta pienempiin kannettaviin laitteisiin, kuten kännyköiden lisälaitteisiin, rannekelaitteisiin, langattomiin hiiriin ja antureihin. Tämä onnistuu yhdistämällä langaton tehonsiirto NFC-tunnisteteknologiaan, mikä mahdollistaa kustannustehokkaan ja kompaktin kokonaistoteutuksen.

Kuluttajien tarve ladata ja ylläpitää erilaisten kannettavien laitteiden akkuja aina ja kaikkialla kasvaa koko ajan. Seuraavan viiden vuoden kuluessa langaton lataus löytää tiensä yhä useampiin mobiililaitteisiin. Ensimmäiset langatonta latausta käyttävät matkapuhelimet ovat jo markkinoilla. Tästä esimerkkinä ovat johtavien matkapuhelinvalmistajien äskettäin tekemät uudet älypuhelinjulkistukset, joissa useissa langaton latausmahdollisuus on sisäänrakennettuna vakio-ominaisuutena tai lisättävissä puhelimen erikoiskuorilla.

Mobiililaitteiden ominaisuuksien yleinen lisääntyminen on mm. aiheuttanut kustannuspaineita, kasvattanut tehonkulutusta ja tuonut uusia haasteita laitteiden pitämisessä riittävän kompakteina. Langattoman tehonsiirron yhdistäminen NFC-teknologiaan (Near Field Communication) mahdollistaa langattomien latauspiirien entistä kompaktimman ja kustannustehokkaamman toteutuksen, minkä merkitys korostuu erityisesti pienten laitteiden kohdalla. NFC-laitteet voivat lähitulevaisuudessa ottaa langattomasti sähkötehoa vastaan ja toimia myös langatonta sähkötehoa lähettävinä latausalustoina.

Haasteena ovat mm. nykyiset NFC:n antennipiirit, joita ei ole optimoitu tehokkaaseen langattomaan energiansiirtoon. NFC-latauksen tuominen kaupallisiin tuotteisiin edellyttää teknologiakehityksen lisäksi NFC-standardin täydentämistä siten, että se tukee myös avoimien rajapintojen toteutusta sekä langattomasti ladattaviin että lataustehoa lähettäviin laitteisiin. Tämä työ on jo käynnissä NFC Forumissa.

Mediamateriaali:

Kuva1a ja Kuva 1b: Tulevaisuudessa pienet laitteet asetetaan vaikkapa kotona latausalustana toimivan PC:n päälle. Näin vältytään erillisten latauslaitteiden käyttämiseltä ja johtojen kytkemisiltä. Samalla voidaan hyödyntää ladattavan laitteen NFC-tiedonsiirtoyhteyttä, esimerkiksi aikaisemmin kerätyn mittaustiedon lukemisessa ladattavalta laitteelta tai laitteen uudelleen ohjelmoinnissa.

Kuva 2: VTT kehittää NFC-teknologiaan perustuvaa langatonta latausteknologiaa ja on aktiivisesti mukana sen standardoinnissa NFC-Forumissa tätä hoitavassa työryhmässä. Kuvassa on VTT:n kehittämä NFC-pohjainen latausalusta.