Sign In

Omenanlohkareet putosivat VTT:n Ydinturvallisuustalon pihalle

14.9.2016

Taiteilija Anne Koskisen veistosinstallaatio Ydinfyysikon omena julkistettiin 13.9. Otaniemessä. Koskinen valmisti Ydinturvallisuustalon pihalle levittäytyvät omenaveistokset 180 miljoonaa vuotta vanhoista kivistä. Osa teoksista on tehty tontilta peräisin olevista graniittisista kivenlohkareista – osa on peräisin Koskisen pihalta Karunasta.

"Se ei ole välttämättä enää ihminen, joka katsoo kiviä seuraavan 180 miljoonan vuoden päästä. Mitä ne mahtavat katsojille silloin kertoa? Ainakin sen, että täällä on tunnettu fissio", pohtii Koskinen esitellessään veistoksia julkistustilaisuudessa 13.9.  Teos nimittäin näyttää, miten fissio tapahtuu. Fission kaavio on lisäksi kaiverrettu yhteen pihan lohkareista.

Ajatuksen omenaveistoksista Koskinen sai Isaac Newtonin kuuluisasta omenasta. Hän ryhtyi miettimään, mitä ydinfyysikko tekisi omenalle: Ampuisi neutroneilla ja pilkkoisi lohkoiksi?

Kivien työstäminen 9-osaiseksi taideteokseksi kesti kaksi vuotta sään määräämien työtuntien mukaan.  Teos on aseteltu pitkin VTT:n Ydinturvallisuustalon pihaa ja pienin niistä on aulassa.  Kun katsot pienimmän omenanreiän läpi, voit nähdä pihalla lepäävän halkaistun graniittiomenan.

9-osainen kiviveistos on tehty suomalaisesta kivestä. Mukana on GTK:n analyysien mukaan graniittia, Bodomin graniittia, graniittigneissiä, rapakivigraniittia ja granodioriittiä.

Valtion taideteostoimikunta julisti lokakuussa 2013 kuudelle taiteilijalle kutsukilpailun taideteoksen hankkimiseksi VTT:n Ydinturvallisuustalon pihalle. Arvostelulautakunta valitsi yksimielisesti voittajaksi Anne Koskisen ehdotuksen. Teos kuuluu valtion taideteostoimikunnan kokoelmaan.