Sign In

Optiikan suunnittelutyökalu piifotoniikan kehittäjille – nopeita tiedonsiirtoratkaisuja sekä antureita

23.8.2016

VTT ja hollantilainen PhoeniX Software ovat kehittäneet EU:n tukemassa ACTPHAST-projektissa monipuolisen työkalun tukemaan piifotoniikan kehitystä. Piifotoniikka on yksi kuumimmista tutkimusaiheista optiikan ja fotoniikan alalla maailmalla. Uusi työkalu sisältää suunnittelusääntöjä, mallikomponentteja ja simulointimalleja, jotka ovat käytettävissä dokumentteina sekä osana PhoeniX Software:n suunnitteluohjelmistoa.

Piifotoniikassa valoa ohjataan piisirun pintaan kuvioidussa optisessa piirissä. Intensiivisen ja hyvin kansainvälisen kehitystyön tärkeimpänä tavoitteena on tuottaa nopeita ja edullisia tiedonsiirtoratkaisuja datakeskuksiin ja optisiin kuituverkkoihin, jotka ovat tietoyhteiskuntamme peruspilareita. Lisäksi piifotoniikka soveltuu tarkkojen mutta kuitenkin edullisten antureiden valmistamiseen erilaisiin terveys-, ympäristö- ja turvallisuussovelluksiin.

VTT on yksi piifotoniikkakehityksen pioneereista – jo vuodesta 1997 alkaen. Piifotoniikan suunnittelu-, valmistus- ja testausmenetelmiä on kehitetty tiiviissä yhteistyössä asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Optiset piirit kuvioidaan kaupallisille piikiekoille Micronovan puhdastilassa Espoossa, missä tavoitteena on myös merkittävä kaupallinen tuotanto. Räätälöityjen palveluiden lisäksi VTT tarjoaa myös edullista prototyyppikehitystä, joka perustuu aiemmin kehitettyihin valmistusprosesseihin ja kiekkoerän valmistuskustannusten jakamiseen useamman asiakkaan tai projektin kesken. VTT:n käyttämät 3 µm paksut piivalokanavat tarjoavat ainutlaatuisen yhdistelmän äärimmäisen tiheää integrointia, pieniä vaimennuksia ja polarisaatioriippumattomuutta. Valon kytkemiseksi optisiin kuituihin VTT kehittää myös valokanavasiruja, joissa piikerroksen paksuus muuttuu välillä 3–12 µm.

Hollantilainen PhoeniX Software on tehnyt vuodesta 1991 alkaen uraauurtavaa työtä fotoniikkasuunnittelun automatisoinnin parissa. PhoeniX Software on tunnettu ja luotettava kumppani lukuisille organisaatioille ympäri maailmaa. Yrityksen kehittämät suunnittelutuotteet ja -palvelut mahdollistavat integroituun optiikkaan perustuvien sirujen ja järjestelmien toteuttamisen helposti ja kustannustehokkaasti. Asiakaskunta ulottuu suuryrityksistä pieniin kasvuyrityksiin ja se sisältää monia maailman arvostetuimmista yliopistoista ja tutkimuslaitoksista. Yhteistyö strategisten kumppaneiden kanssa mahdollistaa suunnittelun uusimmilla valmistusprosesseilla ja pääsyn kaikkiin asiakkaiden tarvitsemiin valmistusteknologioihin, mukaan lukien piifotoniikkaan perustuvat optiset piirit.

VTT ja PhoeniX Software yhdistivät voimansa kehittääkseen kattavan suunnittelutyökalun 3 µm piivalokanavapiireille. Sitä voivat hyödyntää eri puolilla maailmaa toimivat tutkijat ja tuotekehittäjät. Työ tehtiin EU:n rahoittamassa ACTPHAST-projektissa. Tuloksena syntyi monipuolinen kokoelma dokumentteja sekä PhoeniX Software:n ohjelmistoon integroituja suunnittelusääntöjä, mallikomponentteja ja simulointimalleja. Ne madaltavat kynnystä piifotoniikan käyttöönottoon monissa eri sovelluksissa.

Lisätietoja hankkeesta:

Phoenix software
Kansainvälinen myynti- ja markkinointijohtaja Niek Nijenhuis
niek.nijenhuis@phoenixbv.com