Sign In

Otaniemen tutkijahotelli mallina tulevaisuuden energiapihille kaupungille: tähtäimessä Kiinan markkinat

10.2.2015

VTT on rakentanut Otaniemen tutkijahotellin asukkaita palvelevan energiankulutuksen seurantajärjestelmän. Ajantasaisen sähkön lämmön ja veden kulutustietojen visuaalinen esittäminen kuluttajille vähentää VTT:n kokemusten mukaan energiankulutusta 5-10 prosenttia. Hanke tähtää kasvihuonepäästöjä vähentäviin laajempiin alueellisiin ratkaisuihin.

"Tutkijahotellissa sähkönkulutusta voidaan seurata nyt noin 10 kertaa tarkemmin kuin tavanomaisessa seurannassa. Kehitimme käyttöliittymän, joka analysoi datan ja visualisoi sen asukkaille ja kiinteistön omistajalle. Tarkastakaan seurannasta ei ole juuri hyötyä, jos informaatiota ei visualisoida käyttäjille", kertoo Janne Peltonen Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:stä.

VTT:n järjestelmä kerää rakennuksen 4000 datapisteestä tuntikohtaisia kulutustietoja sähkönkulutuksesta, ilmastoinnista, lämmityksestä ja vedenkulutuksesta sekä ajantasaisia sähkönkulutustietoja rakennuksesta ja sen 52 huoneistosta. Järjestelmä pohjautuu avoimeen EU:n Fiware-ohjelmistotyökaluun, joka soveltuu tutkimuslaitoksille ja erilaisille palveluntarjoajille. Sovellus on laajennettavissa pilvipalvelun avulla kaupunginlaajuiseksi ja sen kehityksessä on huomioitu turvallisuus- ja yksityisyysvaatimukset.

Otaniemen tutkijahotelli on valmistunut vuonna 2012 ja sen omistaa Espoon kaupunki. Elinkeinojohtaja Tuula Antolan mukaan Espoon kaupunki on ollut avaamassa ovia suomalaisyrityksille Kiinan markkinoille sisarkaupunkinsa Shanghain kautta. Vuoden 2014 lopulla kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän delegaatiossa Shanghaissa oli mukana myös suomalaisia cleantech-alan yrityksiä.

"Espoon pitkäaikainen ja läheinen sisarkaupunkisuhde Shanghaihin tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet suomalaisen cleantech-osaamisen viennin tukemiseen myös jatkossa Kiinan kasville markkinoille", sanoo Espoon kaupungin elinkeinojohtaja Tuula Antola.

Otaniemestä kohti Kiinan Smart City -markkinoita

Otaniemen tutkijahotellissa ja VTT:n aiemmin koko alueella Samsungin kanssa toteuttamat hankkeet ovat konsepteja, jotka voidaan skaalata moninkertaisesti suurempiin kaupunkikokonaisuuksiin, jolloin ympäristövaikutuksetkin moninkertaistuvat. 40 % tuotetusta energiasta kuluu rakennuksiin ja jos kulutus onnistutaan puolittamaan, on sillä suora vaikutus kasvihuonekaasujen määrään.

Hanke on myös osa tavoitetta viedä suomalaista teknologiaosaamista maailmalle. Kiinassa on käynnissä rakennushankkeita, joilla etsitään kansallisia malliratkaisuja. VTT:n johdolla viedään eteenpäin yritysten kansainvälistymistä edistävää Tekes-rahoitteista Green Campus China -projektia. VTT on mukana myös FIAC Investin kokoamassa yrityskonsortiossa, joka vie FIACin hallinnoimien projektien kautta suomalaista energiatehokasta ja vihreät arvot huomioivaa suunnittelua ja Smart City -osaamista Kiinan rakennusmarkkinoille. VTT tiivistää parhaillaan myös yhteistyötään kiinalaisten yliopistojen kanssa.

"Kiinassa rakennusteknologia on vielä vanhanaikaista ja energiahukka on suuri. Yksinkertaisillakin parannuksilla voidaan merkittävästi vähentää energiankulutusta ja vaikuttaa kasvihuonepäästöihin", sanoo Peltonen.

Kiinan kehityshankkeet ovat mahdollisuus suomalaisyrityksille. Kilpailu Kiinan markkinoista on kuitenkin kovaa. Suomalaisten toimijoiden vahvuutena on arktinen teknologia, joka soveltuu Pekingiin ja sitä pohjoisemmille alueille.

Ota yhteyttä