Sign In

Paptic suunnittelee paperikoneinvestointia tuodakseen muovin haastavan pakkausmateriaalin markkinoille

17.2.2017

VTT:n spin-off-yrityksen Paptic Oy:n lehdistötiedote 17.2.2017

Suomalainen start-up-yritys Paptic Oy suunnittelee paperikoneinvestointia uuden patentoidun PAPTIC®-teknologian ja -materiaalin tuotannon ylösskaalaamiseksi. PAPTIC-materiaalin kysyntä markkinoilla mahdollistaa yrityksen nopean siirtymisen teollisen mittakaavan tuotantoon. Tällä hetkellä Paptic neuvottelee investoinnin rahoituksesta useiden toimijoiden kanssa. Investoinnin on tarkoitus käynnistyä vuonna 2018 ja sen työllistävä vaikutus on yli 30 henkilöä.

Ylösskaalauksen pääomatarve biotalouden start-up-yritysten haaste

Biotalous on yksi Suomen kansantalouden puujalkoja, mutta on tunnetusti erittäin pääomaintensiivinen teollisuuden ala. Papticin tavoite on siirtyä teollisen mittakaavan tuotantoon vuonna 2018, eli alle neljässä vuodessa yrityksen käynnistämisestä. Papticin liiketoimintamalli rakentuu vahvaan kumppanoitumiseen perinteisen paperiteollisuuden arvoverkossa.

Metsäteollisuudessa on viime vuosien aikana suljettu paljon paperinvalmistuskapasiteettia. Paptic pyrkii hyödyntämään tätä olemassa olevaa infrastruktuuria tuotannon ylösskaalaamiseksi pääomatehokkaalla mallilla. Infrastruktuurin yhteiskäyttö luo lisäksi merkittäviä synergiaetuja tuotannon käynnistyttyä.

"Tällainen toimintamalli on normaali käytäntö monilla teollisuuden aloilla, ja nyt hyödynnämme tätä mallia uusien biotalouden tuotteiden kaupallistamisessa", toteaa toimitusjohtaja Tuomas Mustonen.

Paptic on myös valittu Talouselämän vuoden kymmenen kuumimman start-up-yrityksen joukkoon, ainoana edustamassa biotaloutta.

Markkinakysyntään vastattava nopeasti

Meriin kerääntyvä muovijäte on maailmanlaajuinen ongelma. Muovin korvaaminen lyhyen käyttöiän pakkaussovelluksissa puupohjaisilla materiaaleilla on yksi keskeisimmistä tavoista vastata haasteeseen. Tämä näkyy vastuullisten kansainvälisten brändinomistajien kiinnostuksena Papticia kohtaan.

"Papticin kysyntä kansainvälisten kuluttajatuoteyritysten suunnalta on ollut ennakoitua suurempaa ja tämän vuoksi tuotantokapasiteetin kasvattaminen on ajankohtaista jo nyt", toteaa liiketoiminnan kehityksestä vastaava Esa Torniainen.

EU-rahoitus mahdollistaa nopean etenemisen

Paperikoneinvestoinnin ja teknologian ylösskaalauksen suunnitteluun Papticille on myönnetty EU:n Horizon 2020 -ohjelmasta mittava, noin kahden miljoonan euron suuruinen projektirahoitustuki. Rahoituksen avulla on mahdollista merkittävästi nopeuttaa ja tehostaa suunnitteluprojektia.

"Rahoitus yksinään ei kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan myös hyvää yhteistyötä esimerkiksi tutkimuslaitosten ja laitetoimittajien kanssa", painottaa tutkimuksesta vastaava Karita Kinnunen-Raudaskoski.

Sijoituspaikalle useita vaihtoehtoja

Papticin ylösskaalausmallin kustannustehokkuus perustuu olemassa olevien paperinvalmistusympäristöjen hyödyntämiseen. Kustannustehokkuuden lisäksi tämä mahdollistaa myös tuotannon käynnistämisen nopeammin kuin rakennettaessa kokonainen uusi tehdas. Paptic käy parhaillaan keskustelua valittujen paperinvalmistajien kanssa liittyen sijoituspaikkaan ja mahdolliseen yhteistoimintamalliin.

"Päätellen meille sekä Suomesta että maailmalta tulleiden yhteydenottojen määrästä on monella tehtaalla kiinnostuttu uuden tuotteen tuomasta mahdollisuudesta laajentaa tehtaan toimintaa ja vahvistaa sen mahdollisuuksia pärjätä tulevaisuudessa", kiittelee toimitusjohtaja Mustonen, ja kannustaa samalla yrityksiä ottamaan yhteyttä mikäli yhteistyö kiinnostaa. Papticin tavoittelema markkina, joustopakkaukset eri muodoissaan, on moninkertainen yhden koneen kapasiteettiin verrattuna.

Paptic on kahden ensimmäisen toimintavuotensa aikana kerännyt 2 miljoonaa euroa yksityistä pääomaa. Syksyyn 2017 mennessä koottavan 10 miljoonan euron A-sijoituskierros tulee olemaan keskeisessä roolissa tulevan skaalausinvestoinnin toteuttamisessa.

"Uusi tuotteemme mahdollistaa uuden kuitupohjaisen pakkausmateriaalibrändin luomisen. Nyt mitataan, onko tässä metsien maassa oikeasti uskoa uusiin puuhun perustuviin lisäarvotuotteisiin", Mustonen haastaa yrityksiä ja sijoittajia.

Paptic-materiaali

Papticin puusta valmistettu materiaali korvaa muovia monissa sovelluksissa. Suomalaisen Paptic Oy:n patentoimalla teknologialla voidaan valmistaa ympäristöystävällisiä kuitutuotteita moniin pakkauskäyttöihin. Paptic Oy aloitti toimintansa huhtikuussa 2015 ja toimitti ensimmäiset tuotteet asiakkaalle (Seppälä) kesäkuussa 2016. Vuonna 2017 Paptic tulee tekemään investointipäätöksen ja vuonna 2018 siirtymään tuotantomittakaavaan.

MEDIAMATERIAALI

Lisätietoja: www.paptic.com
Kuvia:  https://www.dropbox.com/sh/lgxo13g5zk6p9qa/AAD-3rNm0XwDZRRaK2g3gGJFa?dl=0

 

Ota yhteyttä
 
 
 

Lisätietoja:

Paptic Oy
Tuomas Mustonen, toimitusjohtaja
puh: +358 50 5987 516, tuomas.mustonen @ paptic.fi

VTT Ventures Oy
Antti Sinisalo, toimitusjohtaja
puh. 040 5248751, antti.sinisalo @ vtt.fi