Sign In

Puolet VTT:n IHME-tilan kävijöistä koki teknologian helppokäyttöiseksi

28.9.2010

Kuluttajat mukana elämyksellisten tilojen ja uusien palvelujen suunnittelussa

VTT:n uusien teknologioiden ja palveluiden kehittämisympäristö, IHME-tila, oli avoinna yleisölle Ideaparkin ostoskeskuksessa 28.6. – 15.8.2010. Kävijöitä oli arviolta noin 2500 henkeä. Heistä 355 jätti kirjallista palautetta tilassa käytettävissä olevista jokapaikan tietotekniikkaan eli ns. UBI-teknologiaan perustuvien vapaa-ajan kuluttajasovelluksista.

Ideaparkin liikehuoneistoon rakennetussa tilassa oli esillä nykyteknologian sovelluksia, joihin kauppakeskuksen asiakkaat pääsivät vapaasti tutustumaan ja kokeilemaan.

Tilassa oli esillä lisätyn todellisuuden sovelluksia, paineanturilattialla pelattava peli ja virtuaalimatka Virtual Travel. Jälkimmäinen osoittautui suosituimmaksi sovellukseksi. Asiakkaat pääsivät kokeilemaan lisäksi älytaulun käyttöä ja tutustumaan ilman 3D-laseja toimivaan 3D-televisioon.

Lähes puolet vastaajista koki nykyteknologian ennemmin yksinkertaiseksi kuin monimutkaiseksi. Vastaajista 25 % ei mieltänyt teknologiaa erityisen helpoksi tai vaikeaksi. Tila houkutteli erityisesti lapsia ja tekniikasta kiinnostuneita tutustumaan tilaan, mutta kiitettävästi myös muut käyttäjäryhmät löysivät tilan ja tulivat kokeilemaan ja kommentoimaan uusia teknologiasovelluksia. Kiinnostusta vaikuttaa teknologian kehitykseen löytyi paljon, mikä kävi ilmi myös avoimien kysymyksien vastauksista: parannusehdotuksia ja uusia ideoita ehdotettiin runsaasti.

IHME-hankkeessa hankittua kokemusta ja tuloksia hyödynnetään jatkossa useissa eri hankkeissa: valmisteilla on mm. eurooppalaisen, sulautettuja tietotekniikkajärjestelmiä kehittävän Artemis-ohjelman UBISS-hanke, jossa kehitetään uudenlaisia tuotteiden ja palveluiden innovointi- ja kehittämisympäristöjä, jotka pohjautuvat jokapaikan tietotekniikan ja sulautettujen järjestelmien teknologioihin.

VTT:n koordinoimassa IHME-projektissa ovat mukana Ideapark Koy, Luova Tampere, Aurinkomatkat, Neuroagent, Lempäälän kehitys, Nokia, ja Tekes.

Mitä UBI-teknologia tarkoittaa?

Jokapaikan tietotekniikka eli UBI-teknologia (Ubiquitous Computing, Ambient Intelligence) toimii huomaamattomasti ympäristössään. Tietotekniikan, elektroniikan komponenttien, tietoverkkojen ja anturijärjestelmien avulla voidaan yhdistää esineitä, asioita ja ihmisiä, mikä antaa mahdollisuuden uusiin palvelumuotoihin ja liiketoimintaan