Sign In

Rypsipuristeesta proteiinia entsyymiavusteisilla menetelmillä

6.6.2016

Kylmäpuristetusta rypsipuristeesta kolmasosa on ravitsemuksellisesti hyvälaatuista proteiinia, jolla voisi olla muutakin kuin rehukäyttöä. VTT:n tutkija Katariina Rommi kehitti väitöstyössään entsyymiavusteisia menetelmiä rypsiproteiinin rikastamiseen. Tutkimus tarjoaa myös arvioita eri rikastusmenetelmien kustannuksista.

Katariina Rommin väitöskirjatutkimuksen tavoitteena oli kehittää vettä säästäviä, yksinkertaisia prosesseja, joilla kasviöljyteollisuuden sivuvirrasta voitaisiin jalostaa elintarvikkeisiin tai kosmetiikkatuotteisiin sopivia proteiini-ingredienttejä vastaamaan maailmanlaajuisesti kasvavaan proteiinintarpeeseen.

Rypsiöljyn tuotannossa syntyy maailmalla vuosittain noin 34 miljoonaa tonnia puristetta. Sitä hyödynnetään tällä hetkellä pääasiassa tuotantoeläinten rehuna. Suomessa valtaosa puristamoista käyttää tuotannossaan kylmäpuristusta, jonka sivuvirtana syntyvässä puristeessa on 32–36 % ravitsemuksellisesti hyvälaatuista proteiinia. Sen markkinointi uuselintarvikkeena on hyväksytty EU:ssa vuonna 2014.

Rypsiproteiinin rikastukseen puristeesta on kehitetty useita emäs- ja suolauuttomenetelmiä, mutta niiden kannattavuutta heikentää suuri veden- ja energiankulutus, joka johtuu useista prosessivaiheista ja laimeista uutto-olosuhteista.

Rommi kehitti väitöskirjatyössään entsyymiavusteisia menetelmiä rypsiproteiinin rikastamiseen ja selvitti, mitkä tekijät vaikuttavat proteiinin uuttuvuuteen sekä tuotettujen proteiinirikkaiden jakeiden ominaisuuksiin. Erityisesti pektiiniä hajottavan entsyymin avulla proteiinin talteenottoa voitiin tehostaa tavanomaista alhaisemmassa vesipitoisuudessa sekä ilman kemikaaleja, kuten emästä tai suolaa.

Menetelmien teknistaloudellinen tarkastelu osoitti, että uuttosakeuden nostaminen 20 prosenttiin laski selvästi prosessin energiakuluja. Tulosten perusteella entsyymiavusteiset menetelmät soveltuvat hyvin rypsiproteiinin rikastukseen ja voivat tuoda teknistaloudellisesti kilpailukykyisen vaihtoehdon emäs- ja suolauuttomenetelmille. Tutkimustulokset ovat sovellettavissa rypsipohjaisten proteiini-ingredienttien valmistukseen esimerkiksi elintarvike- tai rehuteollisuudessa. Väitöskirjatyössä puristeesta tuotettiin proteolyyttisten entsyymien avulla myös bioaktiivisia rypsipeptidijakeita, joilla on uudenlaisia sovellusmahdollisuuksia ihonhoitotuotteissa.

VTT:n tutkija, filosofian maisteri Katariina Rommi esittää väitöskirjansa Enzyme-aided recovery of protein and protein hydrolyzates from rapeseed cold-press cake (Proteiinin ja proteiinihydrolysaattien entsyymiavusteinen rikastus rypsin kylmäpuristeesta) tarkastettavaksi 10.6.2016 klo 12 Helsingin yliopiston Biokeskus 2:n auditoriossa 2041 (Viikinkaari 5, Helsinki).

Väitöskirja verkossa: http://www.vtt.fi/inf/pdf/science/2016/S130.pdf

MEDIAMATERIAALI


 

Kuva: VTT:n tutkija, filosofian maisteri Katariina Rommi (KUVA: VTT)

 
Kuva: VTT

Klikkaamalla suuremmat kuvat ja tallennus hiiren oikeanpuoleisella näppäimellä + Save picture as)