Sign In

Sellu, hamppu ja muut biomateriaalit design-tuotteiden raaka-aineena Habitare-messuilla

12.9.2017

Tiedote. Julkaistu: 12.09.2017
Lahden ammattikorkeakoulu

Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat kehittäneet tuoteideoita, jotka osoittavat, mitä mahdollisuuksia uudet biomateriaalit tarjoavat yrityksille ja kuluttajille. Tuoteideat ovat esillä Habitare-messuilla Forrest-osastolla 6c70.

Sisustustuotteita uusista materiaaleista
Näyttelyssä on esillä biomateriaaleista valmistettuja sisustuselementtejä ja huonekaluja esimerkiksi akustiikkalevyjä sekä keittiön välitilan elementtejä. Tuotteiden materiaaleina on käytetty sellu- ja hamppukuituja, biopohjaisia polymeerejä, kuorta, turvetta, uutta hienojakoista suoraan puusta tehtyä massaa sekä nanoselluloosaa. Myös sellutehtaan lopputuotetta eli selluloosakuituarkkeja on käytetty monipuolisesti muotoilun raaka-aineena.

Materiaalien valmistuksessa on hyödynnetty erityisesti vaahtorainausteknologiaa. Muotoilun keinoin on pyritty tuomaan esille uusia mahdollisuuksia myös sellulle ja biopohjaisille komposiittirakenteille, kuten 3D-tulostuspastoille. Tuotedemojen suunnittelussa on kuunneltu yritysten tarpeita ja hyödynnetty VTT:n materiaaliosaamista sekä Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijoiden muotoiluosaamista.

Kokemukset ovat kannustavia
Projektin tarkoituksena on luoda uutta liiketoimintaa sekä vientiä ja kehittää uusia biomateriaaleja ja teknologioita muotoilua hyödyntäen. Projekti on mahdollistanut hedelmällisen vuoropuhelun materiaalitutkijoiden, muotoilijoiden ja yritysten välillä.

- Tärkeintä on ollut prosessi, joka on avannut uusia näkökulmia biomateriaaleille. Uskon, että projektissa mukana olleet osapuolet ovat saaneet uusia ajatuksia ja konsepti-ideoita, joissa kehitteillä olevia materiaaleja voidaan tulevaisuudessa hyödyntää, VTT:n tutkimuspäällikkö Katariina Torvinen kiteyttää.

Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn ja tuotteisiin Habitare-messuille 13.-17.9.2017
Paikalla keskiviikkona 13.9. VTT:n Katariina Torvinen klo 9-14 ja Tomi Erho 9-12, Vice President Jani Lehto klo 10-11. Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutista yliopettaja, NoMa-hankkeen projektipäällikkö Ari Känkänen on paikalla keskiviikkona, opiskelijat ovat tavattavissa koko messujen ajan.

 

Forrest-osasto on osa Tekesin Green Growth -ohjelmaan kuuluvaa NoMa-projektia, jossa projektikumppaneina ovat Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Lahden ammattikorkeakoulu. Hankkeessa mukana olevat yritykset ovat Metsä Board, Metsä Fibre sekä pk-yritykset 3D Formtech Oy, 3DTech Oy, Ahosen Taimisto Oy, Brainwood Oy, C.O. Panu Isokangas Oy, Earthpac Oy, Novarbo Oy, Epira Oy, Hikinoro Oy, Swanheart Design Oy ja FL-Pipe Oy.

Opiskelijat ja esillä olevat tuotteet:
• Noma-lounge, penkit ja jakkarat - Tuuli Latvala, Olena Horentska ja Rosa-Maria Tolvanen
• Delta/Aurora, biomateriaaliryijyt - Kiia Olin ja Laura Airola
• ILTAT-iltalaukku, pienesine - Heidi Mehtänen
• Cloud ja Nest&Hive -kattovalaisimet - Fanny Törnqvist ja Helena Taylor
• Biohajoavat korurasiat - Kaisa Jäntti
• ISLETTE-laattajärjestelmä, keittiön välitila - Janita Isotalo
• PINNA-akustiset paneelit - Hannakaisa Pekkala
• Maljakko, 3D-printattu pienesine - Peppi Saarivirta
• Materiaali palapelipöytä - Ninni Wallin ja Martta Rita
• Viherseinä - Eeva Väyrynen
• Silmälasikotelo – Paula Nurminen

Visuaalinen ilme:
Rosa Martin, Eevi Kolinen, Anna Lahikainen, Jade Mantere ja Mervi Puustinen sekä Daria Ivanova.

Rakenne ja rakentaminen:
Janne Kalliola, Hannu Jokinen, Antti Paakkari
Tatu Konttinen, heksagon-rakenteen idea

Ohjaajat:
Ari Känkänen, Auli Papinniemi ja Kimmo Kukkonen

 

Lahden ammattikorkeakoulu on tutkiva, kehittävä ja oivaltava korkeakoulu, jossa on 5000 opiskelijaa. LAMKissa voi opiskella liiketaloutta, matkailua, tekniikkaa, sosiaali- ja terveysalaa sekä muotoilua ja media-alaa.

www.lamk.fi

Liitteet

Ota yhteyttä
 
 
 

Lisätietoja:
Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy
Katariina Torvinen, tutkimuspäällikkö
katariina.torvinen@vtt.fi
+358 40 197 3533

Lahden ammattikorkeakoulu Muotoiluinstituutti
Ari Känkänen, yliopettaja, NoMa-hankkeen projektipäällikkö
ari.kankanen@lamk.fi
+358 50 526 5904

http://www.forrest.fi