Sign In

Siemens ja VTT yhteistyöhön teollisuuden tietoturvan parantamiseksi

16.8.2011

Siemens ja VTT ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jolla pyritään parantamaan suomalaisen teollisuuden tietoturvaa. Sopimuksen ansiosta Siemens voi tarjota jatkossa osana teollisuuden palveluitaan VTT:n tietoturvakartoitusta. (Siemensin lehdistötiedote 16.8.2011)

VTT tekee kartoituksen itsenäisesti hyödyntäen tarvittaessa Siemensin asiantuntijoiden järjestelmäosaamista. Kartoituksessa selvitetään laajasti tuotantolaitoksen automaation tietoturvan taso, esimerkkeinä käyttäjähallinta, varmuuskopioinnit ja verkon turvallisuus.

"Teemme yhteistyötä suomalaisen teollisuuden tietoturvatason ja tietoturvatietoisuuden parantamiseksi. Meillä on vuosien kokemus kriittisestä infrastruktuurin ja teollisuusautomaation tietoturvan tutkimuksesta. Siemens puolestaan on Suomen ja maailman johtava teollisuusautomaation toimittaja. Tämän vuoksi näemme yhteistyön hedelmällisenä", Matti Mantere VTT:ltä sanoo.

Siemens tarjoaa ratkaisuja VTT:n kartoituksen esille nostamiin haasteisiin.

"Tavallisen toimistoverkon ja automaation tietoturvissa on suuria eroavaisuuksia. Siksi automaation tietoturvasta onkin järkevää huolehtia yhdessä asiantuntevan toimittajan kanssa. Me pystymme asiantuntijoina auttamaan teollisuutta varautumaan paremmin tietoturvauhkiin", Siemensin palvelupäällikkö Petri Auramo sanoo.

Siemens on panostanut jo vuosia vahvasti teollisuuden tietoturvaan. Yhtiöllä on oma tietoturvakeskus, jossa se tutkii esimerkiksi viruksia. Yhtiö testaa aina omat automaatiojärjestelmänsä tietoturvauhkia vastaan.

VTT puolestaan on kartoittanut aiemmin suomalaisen teollisuuden tietoturvan tilaa Tekesin Turvallisuusohjelman TITAN-projektissa. Sen mukaan tietoturvassa olisi paljon parannettavaa.

"Mikään yksittäinen toimenpide ei turvaa Suomen automaatioteollisuuden tietoturvatilannetta kokonaisuutena. Kilpailu- ja toimintakyvyn varmistaminen tulevaisuudessa edellyttää avoimuuden ja monenkeskisen kommunikaation lisäämistä muun muassa operaattoreiden, laite- ja ohjelmistovalmistajien, automaatiojärjestelmätoimittajien, asiakkaiden, sääntelijöiden, sekä jopa kuluttajien välillä", VTT:n Pasi Ahonen kertoo.

"Teollisuudessa ei ehkä ole vielä kovin laajalti ymmärretty, että tietoturvariskit koskevat myös heitä. Uhat ovat kuitenkin todellisia. Jos esimerkiksi tuotanto häiriintyy puutteellisen tietoturvan takia, on se yhtiölle kallista", Auramo pohtii.

VTT ja Siemens ovat yhtä mieltä siitä, että tietoturva-asioihin kannattaa herätä nyt.

"Tietoturvauhat ovat torjuttavissa ja niiden vaikutukset minimoitavissa. Se kuitenkin vaatii monien tahojen yhteistyötä ja tietoa siitä, mikä nykyinen tietoturvan tila on", VTT:n Matti Mantere sanoo.

Siemens Suomessa Siemens on innovatiivisten teknologioiden ja asiantuntijapalveluiden toimittaja, joka toimii teollisuuden, energian ja terveydenhuollon aloilla. Suomessa toimivia Siemens-yhtiöitä ovat Siemens Osakeyhtiö, Siemens Healthcare, Siemens Healthcare Diagnostics, Siemens IT Solutions and Services Osakeyhtiö, Oy Osram Ab ja Siemens Financial Services.  Siemens Osakeyhtiöllä on aluekonttorit myös Virossa, Latviassa sekä Liettuassa. Lisäksi Suomessa toimivat BSH Kodinkoneet Oy ja Nokia Siemens Networks, jotka ovat 50-prosenttisesti Siemensin omistamia yhtiöitä. Siemensin Osakeyhtiön liikevaihto on Suomessa ja Baltiassa vajaa 300 miljoonaa euroa ja henkilöstön määrä noin 650. Siemens AG:n liikevaihto on 78,7 miljardia euroa ja henkilöstön määrä noin 405 000. Siemens toimii noin 190 maassa.

 

 

 

Ota yhteyttä