Sign In

Sosiaalinen media tuo media-alan ammattilaiset ja kuluttajat yhteistyöhön videosisältöjen tuotannossa ja julkaisussa

23.4.2010

Sosiaalisen median palvelut nostavat käyttäjät tärkeiksi sisällöntuottajiksi ammattilaisten rinnalle. Merkittävä osa internetissä olevasta videomateriaalista on nykyään käyttäjien tuottamaa ja jakamaa. Mobiiliteknologia mahdollistaa esimerkiksi kamerakännykällä kuvatun sisällön välittömän jakamisen muille palvelun käyttäjille. Sisällöntuotannon yrityksille tämä muutos luo uusia tehtäviä ja liiketoimintamahdollisuuksia.

VTT toimii vetäjänä Social Video -projektissa, jossa tutkitaan, minkälaisia vaatimuksia käyttäjillä on sosiaalisessa mediassa julkaistulle sosiaalisille videoille. Sosiaalisessa videossa on kyse videosisältöjen jakamista internetissä, ja olennaista on ihmisten välinen vuorovaikutus ja itse tekeminen. Hankkeen tavoitteena on tutkia ja kehittää konsepti yhteisöllisille mobiilivideoille perustuvaa palveluun, jonne käyttäjät tuottavat ja muokkaavat videosisältöä. Hanketta testataan esimerkiksi Ääni ja Vimma -bändikatselmuksen yhteydessä 19.–24.4.

Social Video -projektin lähtökohtana on, että tulevaisuudessa sosiaalisen videon tekijät, tilaajat ja yksittäiset käyttäjät tulevat toimimaan uudella tavalla yhteistyössä ja vuorovaikutteisesti. Osapuolien roolit ovat muuttumassa niin, että käyttäjät ovat yhä merkittävämpiä sisällöntuottajia.

Sosiaalinen media vaikuttaa mediateollisuuden suoraviivaiseen arvoketjuun: sisällöntuotantoon, sisällön muokkaukseen ja paketointiin sekä jakeluun ja julkaisemiseen. Tämän arvoketjun oheen ja sijaan tulee uusia tapoja toimia, jotka auttavat yksilöitä ja yhteisöjä julkaisemaan kätevästi esimerkiksi laadukkaita videosisältöjä. Sisältöjen julkaisu tapahtuu yhteistyössä niin muiden yksilöiden ja yhteisöjen kuin myös media-alan ammattilaisten kanssa. Yrityksille kehitys tarkoittaa uusia tehtäviä ja liiketoimintamahdollisuuksia.

Social Video -projekti on osa Tieto- ja viestintäteollisuuden tutkimus Tivit Oy:n ICT SHOK -keskittymän Flexible Services -ohjelmaa. Projekti alkoi viime syksynä ja projektivuoden 2010 aikana kehitetään ja tutkitaan sosiaalisiin mobiilivideoihin perustuvan palvelun konseptia.

Projektiin osallistuvat Arcada ammattikorkeakoulu, Digita Oy, Elisa Oyj, Forum Virium Helsinki, HIIT (Helsinki Institute of Information Technology), Lingsoft Oy, Nokia Oyj, Sofia Digital Oy, Sanoma Entertainment Oy, Sanoma Television Oy, Tampereen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Teosto ry, TVkaista Oy, Vincit Oy ja VTT.

Testihankkeissa musiikkitapahtumia ja tarinankerrontaa

Lapko-yhtyeen konsertti Helsingin kulttuuriareena Gloriassa 15.4.
Lapkon konsertissa joukko yhtyeen faneja kuvasi kamerakännyköillä videoita ja latasivat ne Social Video -projektin palvelimelle, jossa niistä tehtiin automaattisesti videokooste. Tällaisia koosteita voidaan hyödyntää mm. konserttipaikan isolla näytöllä konsertin tauoilla ja yhtyeen nettisivuilla. Fanit pystyivät tekemään myös omia videokoosteita, joita yhtyeen on mahdollista hyödyntää mm. internet-sivuillaan.

Ääni ja Vimma -bändikatselmus 19. –23.4.
Kulttuuriareena Gloriassa käydään 19. – 23.4. Ääni ja Vimma -bändikatselmuksen semifinaalit ja finaali. Tilaisuuksissa TV-alan opiskelijat kuvaavat tapahtumaa ammattilaiskameroilla ja editoivat illasta live-konserttilähetyksen DINA TV-kanavalle. Lisäksi joukko osallistujia kuvaa kamerakännykällä videopätkiä ja lataa ne Social Video projektin palvelimelle, jossa videoista tehdään automaattinen kooste. Tätä mobiilivideokoostetta voidaan konserttipaikan ison näytön ohella hyödyntää myös osana lähetystä DINA TV-kanavalla.

Mobiilivideokoosteita hyödynnetään toukokuun alussa myös valtakunnallisessa ja VTT:n DVB-H-koeverkoissa tehtävässä kokeilussa, jossa katsojat voivat sosiaalisesti muokata mobiilivideokoostetta äänestämällä tekstiviestillä lähetyksessä olevaa koostetta Äänestystuloksen perusteella Social Videon järjestelmä tekee uuden koosteen, joka lähetetään samana iltana katselijoiden arvosteltavaksi.

Videopätkistä tarinaksi
Ryhmä opiskelijoita kuvaa toukokuun alussa viikon ajan kamerakännykällä viisi minuuttia päivästään tiettyyn teemaan liittyen. Kuhunkin videoon opiskelijat lisäävät vapaavalintaisesti joitain ennakkoon määritellystä metatiedoista, esimerkiksi ”paikka puisto”. Nämä määrittelyt ja videon ääniraidalta havaittavat mahdolliset metatiedot tunnistetaan puheen¬tunnistuksella. Videoihin liitetään metatiedot ja niistä koostetaan tarina. Pilotti on myös osa Stadi.TV -projektia.