Sign In

Sovellus älypuhelinten akun lataustilan ja käyttöajan seurantaan

3.12.2010

VTT on kehittänyt yhteistyössä Nokian kanssa älypuhelimiin uuden sovelluksen, Nokia Battery Monitorin (NBM), jonka avulla puhelimen käyttäjä voi arvioida entistä tarkemmin puhelimen akun lataustilaa sekä käyttöaikaa. Tällä ilmaisella sovelluksella käyttäjä voi seurata myös energiankulutuksen historiaa, mikä ei aikaisemmin ole ollut mahdollista.

Uusi sovellus sisältää puhelimen aloitusnäytöllä olevan pienen home screen widgetin (piensovellus puhelimen näytöllä) sekä koko näytön sovelluksen. Widget näyttää jäljellä olevan käyttöajan ja akun energiatason prosentteina. Widget antaa käyttäjälle entistä tarkempaa tietoa myös akun latautumisajasta pelkän rullaavan palkin sijasta. Koko näytön sovellus sisältää yksityiskohtaisempaa tietoa ja tilastoja energiankulutuksesta. Käyttöaikaa voi sovelluksen kautta seurata myös toiminnoittain.

Nokia Battery Monitor käyttää arvioiden tekemiseen todellisia mittauksia akun jännitteestä ja virrasta. Arvioiden tarkkuus parantuu ajan myötä, kun tietoa puhelimen ja eri sovellusten käytöstä kerääntyy järjestelmään.

Nokia Battery Monitor toimii kaikissa Nokian älypuhelimissa, joissa on Symbian-käyttöjärjestelmä ja kosketusnäyttö.

Lähtökohtana kehityshankkeelle oli Nokian puhelimien käyttäjiltä tullut toive tarkentaa puhelimen näytöllä näkyviä arvioita akun lataustilasta ja käyttöajasta. Nykyään puhelimen akun jäljellä oleva energia esitetään palkkeina. Akun latautuminen näytetään rullaavina palkkeina eikä käyttäjä voi sen perusteella arvioida, kuinka kauan kestää, kunnes akku on täynnä ja mikä on akun lataustaso. Käyttäjän voi myös olla vaikea hahmottaa, mitkä sovellukset kuluttavat akkua ja miten kännykän käyttö vaikuttaa jäljellä olevaan toiminta-aikaan.

Sovellus on ladattavissa Nokian Ovi.com-portaalista, josta se löytyy nimellä Nokia Battery Monitor. Joulu-tammikuussa julkaistava päivitetty versio 1.1 parantaa mm. arvioiden tarkkuutta.